Podzimní jablečný koláč

Tenhle dezert byl asi můj první jablečný koláč, co jsem kdy upekla. Je jednoduchý, většinu ingrediencí máte běžně doma a zvládne ho i začátečník (mé tehdejší asi o 9 let mladší já je toho důkazem). Navíc je strašně dobrý a pokud máte doma zrovna nadúrodu jablek, je skvělým adeptem na jejich zužitkování.  Není nad byt provoněný jablky a skořicí:o)

Recept je na blogu už delší dobu, jen jsem ho dnes přefotila, protože si to zaslouží.


 Těsto

100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g másla pokojové teploty
1 žloutek
2–3 lžíce studené vody
-----------------------------------------
Máslo necháme povolit a nakrájíme ho na kostičky. Zasypeme moukou a špetkou soli a rukou nebo v robotu vypracujeme velmi sypkou drobenku.

Přidáme žloutek a zapracujeme ho do drobenky. Potom po lžicích přidáváme vodu a zaděláváme ji do těsta. V momentě, kdy se těsto začne formovat tak, že z něj jde vytvořit koule, vodu už nepřidáváme.

Těsto pomocí prstů natlačíme do koláčové formy 25-27 cm v průměru. Já mám skleněnou formu a tu není potřeba vymazávat, pokud máte plechovou a těsto se přichytává, vyložte jí pečícím papírem a těsto vymačkejte na něj.

Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°)

Náplň

6  středně velkých jablek
3 lžíce cukru krupice (nejlépe přírodního)
1 lžička skořice
30-50 g cukru moučka
30 g másla
4–6 lžiček meruňkové  zavařeniny
2 lžíce aromatického alkoholu (např.  třešňovici, ne tuzemský rum)
-----------------------------------------------------------------

Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Jedno jablko nakrájíme na dva milimetry silné měsíčky a odložíme stranou. Zbytek jablek nakrájíme na menší kostičky.

V míse smícháme skořici a cukr moučka. Cukru použijeme tolik, aby jablka byla tak akorát proslazená. Máme-li sladká, použijeme jen 30 g cukru (nebo i méně), pokud máme kyselá, dáme cukru 50 g. 

Jablka  nakrájená na kostky vložíme do mísy a smícháme je se skořicovým cukrem tak, aby bylo všechno ovoce rovnoměrně obalené. Tuto směs navrstvíme na těsto.

Plátky jablek vyrovnáme na náplň do dvou soustředných kružnic. Jablka posypeme cukrem krupice a poklademe na ně tenké plátky másla.

Formu vložíme do trouby a pečeme 45 minut. Poté pustíme asi na 5 minut gril - cukr by měl začít karamelizovat, ale nesmí se spálit. Poté troubu vypneme a koláč necháme asi 5 minut uvnitř.

Mezitím si v kastrůlku svaříme meruňkovou zavařeninu s alkoholem (stačí ohřát k první bublince a pak stáhnout z plotny). Pokud budeme koláč servírovat i dětem, místo alkoholu použijeme vodu).

Koláč vyndáme z trouby a ještě horký ho potřeme svařenou meruňkovou zavařeninou.

Podáváme vychlazené.


 Zdroj: inspirováno Apetitonline.cz

Komentáře

  1. Hmmm,děkuji za inspiraci,dnes večer upeču :-) Mějte se! Soňa

    OdpovědětVymazat
  2. Včera v noci pečen, dnes už není. Moc děkuji za recept, koláč je fakt výborný! Káča

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů