Cheesecake

rozpočet formu d = 20cm

sušenkový základ:
* 120 g sušenek lotus
* 50 g másla
* 1 lž hnědého krystalového cukru

sýrová hmota
* 200 g lučiny
* 300 g krémového sýra - tesco creamcheese (já použila půl na půl tučný tvaroh a mascarpone)
* 150 g kysané smetany, husté a tučnější (16%)
* 3 celá vejce
* 180 g moučkového cukru
* 1 lž vanilkového cukru
* 1 lžička citronové kůry sušené
* pár kapek citronu

poleva
* 75 g krémového sýra - tesco creamcheese
* 2 lž moučkového cukru


Dortovou formu vymažte máslem a zespoda pro jistotu obalte alobalem. Pečící se máslo rádo vytéká.
Na sušenkový základ nadrťte sušenky v mixéru nahrubo, přidejte pokrájené studené máslo a lžíci cukru a
několika pulsy mixéru spojte. Takto připravenou hmotu upěchujte na dno formy lžící a zapečte v troubě rozpálené
na 180 st. asi 10 minut. Dejte vychladnout.

- Samotné sušenky lotus jsou velmi sladké, cukr se přidává proto, aby se dno dortu lépe upeklo a zůstalo křupavější.
- Předpečení nevynechávejte. Samozřejmě lze základ jen upěchovat a hned na ni líti sýrovou náplň, ale hmota se stane mokrou a patlavou, dort se špatně přesouvá a nechutná to tak dobře.

Na krémovou náplň rozmíchejte oba sýry, creamcheese i lučinu dohladka, přidejte oba cukry, citronovou kůru i šťávu, znova jemně promíchejte a vpravte kysanou smetanu. Hmota by měla být tekutá a hustá, bez hrudek a bublin. Nakonec za stálého ale neintenzivního míchání přidejte vejce, jedno po druhém. Hmotu pomalu nalijte na vychladlý sušenkový základ a nechte asi 5 minut stát.

Celé to míchání a přelévání se dělá opatrně proto, aby se do směsi nedostalo mnoho vzduchových bublin. Proto je lepší ji připravovat ručně v míse metličkou nebo v robotu, který má nástavec na dělání těsta a pomalé míchání. Tyčový mixér s metlami není vhodný.

Předehřejte troubu na 160 st. bez horkovzduchu, ten by dort vysušil a popraskal, do spodní drážky vsuňte pekáč zpola naplněný vodou. Na střední drážku dejte mřížku a až bude trouba rozpálená, ne dříve, vložte formu s dortem. Pečte asi 50 - 60 minut.
Čas je velmi orientační, hlídejte a zkoušejte. Nejméně první půlhodinu, radši třičtvrtě neotevírejte dvířka trouby. Unikla by pára a teplo a cheesecaku by se mohl propadnout střed. Konec pečení poznáte tak, že poklepete lžící o formu, dort nešplouchá, ale trochu se klepe, stejnoměrně v celém objemu. Vršek může být nazlátlý, ale ne popraskaný. Pokud je nedopečený, chvěje se po obvodu lehce a uprostřed se mnohem výrazněji vlní. Přepečený je naopak velmi pevný, praská mu povrch a okraje odskakují od formy. To se dá zakrýt polevou ;) Po dopečení vypněte troubu a nejméně dvě hodiny nechte dort chladnou uvnitř za zavřenými dveřmi. Je to zase proto, aby se nepropadl střed a hmota neztuhla na tvarohovou buchtu, ale zůstala krémová a vláčná. Cheesecake se ve vypnuté troubě ještě dopeče, zpevní úplně a okraje se oddělí od formy.

Po vychladnutí na pokojovou teplotu přesuňte do lednice a nechte lépe přes noc, nejméně však dvě hodiny, chladnout a zpevňovat.

Polevu můžete a nemusíte dávat. Zakryje případné praskliny a nerovnosti a dodá dortu sněhobílý čistý povlak.
Rozmíchejte sýr s trochou cukru do hladka a natřete na povrch ztuhlého studeného dort dlouhým plochým nožem. Boky uhlaďte nebo nechte polevu stékat.


Zdroj: www.nyx.cz (MAR_TINA)

Komentáře

  1. Wau, tak jsem to taky zvládla. Sice to vypadalo špatně (při pečení byly okraje popraskané a vnitřek se vlnil), ale noc v lednici to srovnala :-) Mlenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda! Doufám, že vám i chutnal:o)

      Vymazat
    2. Jojo, i od Tomáše jsem dostala pochvalu. A Vítek to taky snědl bez řečí :-)

      Vymazat
  2. Výborný recept! Povedl se perfektně, měla jsem menší formu, tak byl vyšší a pekla jsem něco přes hodinu. Vůbec nepopraskal. Navrch jsem udělala malinovou omáčku a nemělo to chybu. Díky moc za recept. Bára

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů