Boršč

Hledat na internetu recept na boršč je asi stejně namáhavé jako hledat recept na bramborový salát. Každý má totiž ten svůj, 100% pravý a jediný správný. A vedou se k tomu sáhodlouhé diskuze, co tam vlasně patří, co tam rozhodně nemá být a tak. Třeba takový boršč dělají úplně jinak v Rusku, na Ukrajině nebo v Polsku... Tak my vaříme boršč tak, jak nám chutná podle dvou různých receptů z Apetitu a podobá se tomu ukrajinskému :o))

300 g hovězího masa
300 g vepřového (obojí libovější)
olivový olej
mrkev, petržel, celer
350 g nakrouhaného zelí (jde s bílým i červeným)
červená řepa (velikost asi jako větší pomeranč)
2 rajčata (stačí z plechovky)
rajský protlak
sůl, celý pepř, bobkový list, nové koření
2,5 l vody
4 stroužky česneku
cukr
citron nebo ocet
zakysaná smetana na ozdobu

Hovězí maso nakrájíme na malé kostičky a narychlo pečeme na pánvi, kde jsme rozehřáli olej. Necháme chvíli podusit (pustí dost šťávy). Přidáme vepřové opět na malé kostičky a necháme zatáhnout. Pak přidáme mrkev, petržel a celer na kostičky a asi 5 minut opražíme.
Vše přendáme do velkého hrnce (minimálně na 5 litrů, raději víc) a zalejeme asi 2,5 litry vody. Přidáme rajčata, protlak, sůl, pepř, nové koření a bobkový list a vaříme asi hodinu. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky a pár minut opečeme na oleji na pánovi. Zelí nakrouháme. Obojí přidáme do boršče a vaříme asi 30–45 minut (do změknutí zelí i řepy, maso už by mělo být také měkké).
Na závěř přidáme prolisovaný česnek, případně dosolíme, ochutíme citronem/octem, případně trochou cukru.
Boršč je nejlepší až druhý (třetí, čtvrtý..:o)) den. Servírujeme horký s kopečkem zakysané smetany.
Pokud neseženete čerstvou červenou řepu, lze použít i tu v nálevu (já to nezkoušela), tu není třeba opékat, stačí přihodit s nálevem přímo do boršče, když se dává zelí.

Z tohoto množství je asi 8 velkých porcí. A velkých myslím tak 400 ml na porci, takže stačí plátek chleba a člověk se k večeři přecpe:o)

Komentáře

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů