Panna cotta

První panna cottu mi připravil můj bratr a okamžitě jsem se pro tenhle lehký a velmi jemně sladký dezert nadchla a připravujeme ho doma s různými obměnami. 
Původní recept pochází z časopisu Apetit.


Panna cotta:
2 lžičky mleté želatiny (nebo 4 plátky, pokud používáme želatinu v plátcích)
500 ml smetany ke šlehání (stačí 2 kelímky a do půl litru dolít plnotučným mlékem)
40 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk


Do mističky dáme 2 lžíce vody, vsypeme želatinu a necháme pět minut sát, aby želatina vodu absorbovala. Pokud používáme želatinu v plátcích, potopíme jí do vody a necháme nabobtnat.
Původní recpet radil formičky vymazat rostlinným olejem, nám se to neosvědčilo, olej je z dezertu pak jemně cítit, ač jsme používali nevýrazný řepkový. Doporučuji spíš používat formičky, ze kterých se panna cotta bude přímo jíst (sklo, porcelán) a nebo takové, ze kterých jde snadno vyklopit sama o sobě - ideálně silikonové muffiny nebo pevný plast, případně vyložit srnčí hřbet frish folií a dezert pak krájet na pláítky. . 

Smetanu vlijeme do rendlíku spolu cukrem. Vanilkový lusk rozřízneme podélně napůl, zrníčka tupou stranou nože vyškrábneme, vložíme do smetany a přidáme i lusk. Směs zahříváme na středním plameni a za občasného míchání přivedeme k varu. Pak odstavíme a přidíme želatinu (plátkovou prvně vymačkáme od přebytečné vody), rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí.
Směs přecedíme (zrníčka vanilky můžou propadnout, ty nejsou na škodu) a vlijeme do připravených formiček. Dáme na 4-6 hodin vychladit.
Pět minut před podáváním vyjmeme z lednice, necháme lehce povolit a vyklopíme. Přelijeme ovocnou omáčkou (viz níže). 

Pokud chcete panna cottu dělat z dvojnásobného množství najednou, nedávejte želatiny dvakrát tolik, ale jen jedenapůlnásobek - 3 lžičky / 6 plátků. 


Jahodový přeliv:
150 g jahod
100 ml vody
50 g cukru moučka

Jahody (lze i mražené), vodu a cukr vložíme do rendlíku  a postavíme na oheň. Přivedeme k varu. Rozmixujeme ponorným mixerem. Za občasného míchání vaříme na středním plameni asi 7 minut, dokud se směs trochu nezredukuje.
Omáčku necháme lehce zchladnout a poté s ní přeléváme podávanou panna cottu.

Lze obměnit ovoce a ubrat nebo přidat cukr podle kyselosti původních plodů.
 

Komentáře

  1. Dobrý den, máte super stránky jen se zeptám. Zkusila jsem panna cottu byla dobra jen se mi nahoře udělal takový tukový skraloup a nevim proc Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakou smetanu jste použila? Já používám jen takovéty v plastovém kelímku, ty v krabičkách v sobě mívají vysrážený tuk a hůře se s nimi pracuje.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů