Neviditelný jablečný koláč
Recept na tenhle koláč jsem měla uložený už pěkně dlouho, ale čekal na podzim - na sklizeň jablek. Na první pohled vypadá trochu obyčejně, ale okouzlí vás skvělou chutí a poměrně nízkou kalorickou zátěží. Hlavní složkou jsou jablka a neviditelný se mu říká proto, že je v něm téměř neviditelné množství těsta. Skvěle chutná se lžičkou zakysané smetany, jogurtu nebo skyru.
V původním receptu se na vršek koláče před upečením dávají ještě ořechy, já jsem je vynechala, ale si je tam klidně přidejte :o) Já ty jablečné dezerty ráda spíš čisté jen se skořicí :o)
6 středně velkých jablek
3 větší vejce
100 g cukru
3 větší vejce
100 g cukru
50 g másla
200 ml mléka
100 g hladké mouky
1 větší lžička skořice
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce citronové šťávy
-----------------------------------------
200 ml mléka
100 g hladké mouky
1 větší lžička skořice
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce citronové šťávy
-----------------------------------------
Jablka si oloupeme a odstraníme jádřince a na struhadle nebo mandolíně nakrájíme na co nejtenčí plátky (já používám robota a nástavec na krouhání zelí). Přendáme do mísy a promícháme s citronovou šťávou, aby jablka nezačaly hnědnout.
Troubu zapneme na 180°C horní a spodní ohřev (nebo 160°C horkovzduch).
Formu na biskupský chlebíček (raději větší) vyložíme pečícím papírem, který nejprve namočíme, zmuchláme a vyždímáme. Papír narovnáme tak, aby po delších stranách přečníval z formy a koláč pak šel pohodlně vyjmout.
Máslo rozehřejeme a necháme ho pomalu chladnout. Celá vejce vyklepneme do formy, přisypeme cukr a metličkou prošleháme. Do vaječné směsi přilijeme mléko, prošleháme a přidáme i máslo a znovu prošleháme.
Nakonec přidáme mouku, skořici a prášek do pečiva a promícháme do tekutého těsta. Těsto nalijeme na jablka a pečlivě ale opatrně promícháme. Směs pak přemístíme do formy a stěrkou zlehka uhladíme.
Pečeme asi 40-50 minut.
Koláč necháme ve formě vychladnout a následně zachladíme v lednici. Podáváme jen tak nebo se lžičkou mléčného výrobku - zakysanou smetanou, skyrem nebo jogurtem. Skvělý bude i lehce ohřátý s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.







Prosim o doplneni masla do seznamu ingredienci.
OdpovědětVymazatDoplněno. Díky za upozornění.
VymazatTak jdu na to! :-)
Vymazat