Kachna (v pomalém hrnci) s červeným zelím a lokšemi

Abych řekla pravdu, na tahle typicky česká jídla jsem nikdy moc nebyla a na chuť jsem jim přišla až s prvním těhotenstvím (třeba takovou svíčkovou jsem jako dítě nesnášela!). O to víc si je ale dneska dokážu vychutnat a s pořízením pomalého hrnce jsem z chuti pomalu pečeného masa unešená, protože zrovna tohle drůbeží tmavé maso fakt potřebuje minimum snahy a je dokonalé.

Recept, který následuje je vlastně velmi jednoduchý a opravdu tady platí, že méně je někdy více - není třeba složitě kombinovat suroviny a sypat na maso nezvyklé koření, pochutnáte si na něčem zdánlivě obyčejném a banálním. Zelí mi trvalo několik pokusů, než jsem ho dotáhla ke své spokojenosti - je krásně jemné, akorát sladké a přitom pořád výrazné. A chutná i dětem, které (stejně jako já) křiví pusu, když ochutnávají kysané zelí:o)

Lokše nejsou nic složitého, jen je důležité pracovat rychle a efektivně, protože jak všichni víme, bramborové těsto rádo řídne a pak se s ním nedá pracovat. Kdo si netroufá na lokše, klidně uvaří bramborový knedlík a nebo jen vařené a rozmačkané brambory.




Kachna na 6 porcí:

6 kachních stehen, nebo celá kachna + 2 stehna
sůl
1/2 lžíce kmínu
------------------------------------------------------------
Kachnu necháme asi hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Pak jí celou řádně nasolíme a sůl rukama zapracujeme do kůže. Pokud máme celou kachnu, je lepší ji naporcovat už syrovou (protože celá se do pomalého hrnce nejspíš nevejde). Položíme ji na talíř, okmínujeme a necháme odpočívat cca hodinu.

Maso naskládáme do pomalého hrnce "na bok" (aby byly všechna stehna při pečení stejně položená do výpeku), zalijileme asi 50 ml vody (ne víc, kachna i tak pustí hodně šťávy a výpeku je pak hodně) a zapneme na low na 12 hodin.

Při finálním servírování stehno na talíři bohatě polijeme výpekem.

Jelikož tuhle činnost připravujeme nejspíš večer před chystaným obědem, dáme rovnou vařit i brambory potřebné na lokše (viz níže).

Červené zelí na sladko

1 střední hlávka červeného zelí
sůl
1/2 lžíce kmínu
2 lžíce sádla
2 střední cibule
5 lžic cukru
2-3 lžíce světlého octa (ideálně jablečný)
1 střední jablko
--------------------------------
Zelí omyjeme, odstraníme vrchní nehezké listy, rozčtvrtíme hlávku, vyřízneme košťál a zelí nakrouháme. Já obvykle používám robot, krouhám najemno, ale jde to při troše trpělivosti i v ruce.

Zelí vložíme do dostatečně velkého hrnce, osolíme a přihodíme kmín, podlijme asi 2 deci vody, přivedeme k varu, ztlumíme plamen a necháme pod pokličkou dusit asi 25 minut, občas promícháme.

Během dušení zelí oloupeme cibuli a nakrájíme ji najemno. Na pánvi rozehřejeme sádlo a pak na slabším ohni smažíme cibuli až téměř do hněda (do doby, než začne chytat světle hnědou barvu). Když je cibule hotová,  přihodíme všechen cukr a zalijeme troškou vody (tak 30-50 ml), zvýšíme plamen a necháme směs bublat dokud se nevytvoří karamel (stačí světle hnědý).

Zkaramelizovanou cibulovou směs přidáme do hrnce se zelím, přidáme ocet a jablko, které nastrouháme nahrubo. Necháme vařit dalších asi 20 minut na mírném plameni, dokud není zelí úplně měkké. Dochutíme případně dalším octem, solí nebo cukrem.

Lokše

900 g brambor
250-350 g hladké mouky
1 lžička soli
sádlo
------------------------------
Brambory ve slupce uvaříme ideálně den předem.

Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přihodíme většinu mouky, lehce prohněteme v ruce, přidáme sůl a vytvoříme pružné a málo lepivé těsto. Je možné, že mouka bude stačit, ale taky je možné, že budeme muset dosypávat. Záleží na tom, jak moc jsou použité brambory škrobovité.  Pracujeme rychle, příliš těsto v rukách nezahříváme a opakovaně nevyvalujeme, stojící bramborové těsto má tendenci po nějakém čase řídnout .


Z tohoto množství vytvoříme asi 12 placek: Z těsta odebereme asi dvanáctinu a na pomoučeném vále z ní vyválíme placku - co nejtenčí se nám povede. Tu okamžitě opečeme z obou stran na suché rozpálené pánvi (nebo plotýnce) - na lokši by se měly vytvořit puchýře jako na fotce, pak je placka propečené. Hotové placky vrstvíme na talíř na sebe a potíráme je rozpuštěným sádlem.

Doporučuju mít v této fázi výroby pomocníka - jeden válí lokše, druhý je opéká (ideálně alespoň dvou pánvích naráz), výroba je rychlejší a efektivnější.

Komentáře

  1. Dobrý den, uvažuji o koupi pomalého hrnce, můžete mi prosím napsat značku Vašeho a zda jste spokojená.
    Děkuji Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám Crockpot ten největší dostupný model s oválnou mísou 5,7l. Spokojená jsem moc!.o)

      Vymazat
  2. Dobrý den. Tu kachnu dáváte ještě zapéct do trouby? Mám zkušenost, že se p.h. neudělá ta správná kůrčička.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To co vidíte na fotce je děláno pouze v PH, do trouby jsem už nic zapékat nedávala... Manžel by s kůrčičkou spokojen.. Ale můžete kachnu vyndat na pekáč a dát ji ještě zapéct do trouby.

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď a chválím. Máte to tu moc pěkné. Krásné recepty a fotografie. A to zdaleka nejsem u konce.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Ty komentáře v arabštině nebo v čem to bylo psané, nebyly ode mě, to byl nějaký spam, který jsem smazala..

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů