pondělí 12. března 2018

Kachna (v pomalém hrnci) s červeným zelím a lokšemi

Abych řekla pravdu, na tahle typicky česká jídla jsem nikdy moc nebyla a na chuť jsem jim přišla až s prvním těhotenstvím (třeba takovou svíčkovou jsem jako dítě nesnášela!). O to víc si je ale dneska dokážu vychutnat a s pořízením pomalého hrnce jsem z chuti pomalu pečeného masa unešená, protože zrovna tohle drůbeží tmavé maso fakt potřebuje minimum snahy a je dokonalé.

Recept, který následuje je vlastně velmi jednoduchý a opravdu tady platí, že méně je někdy více - není třeba složitě kombinovat suroviny a sypat na maso nezvyklé koření, pochutnáte si na něčem zdánlivě obyčejném a banálním. Zelí mi trvalo několik pokusů, než jsem ho dotáhla ke své spokojenosti - je krásně jemné, akorát sladké a přitom pořád výrazné. A chutná i dětem, které (stejně jako já) křiví pusu, když ochutnávají kysané zelí:o)

Lokše nejsou nic složitého, jen je důležité pracovat rychle a efektivně, protože jak všichni víme, bramborové těsto rádo řídne a pak se s ním nedá pracovat. Kdo si netroufá na lokše, klidně uvaří bramborový knedlík a nebo jen vařené a rozmačkané brambory.




Kachna na 6 porcí:

6 kachních stehen, nebo celá kachna + 2 stehna
sůl
1/2 lžíce kmínu
------------------------------------------------------------
Kachnu necháme asi hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Pak jí celou řádně nasolíme a sůl rukama zapracujeme do kůže. Pokud máme celou kachnu, je lepší ji naporcovat už syrovou (protože celá se do pomalého hrnce nejspíš nevejde). Položíme ji na talíř, okmínujeme a necháme odpočívat cca hodinu.

Maso naskládáme do pomalého hrnce "na bok" (aby byly všechna stehna při pečení stejně položená do výpeku), zalijileme asi 50 ml vody (ne víc, kachna i tak pustí hodně šťávy a výpeku je pak hodně) a zapneme na low na 12 hodin.

Při finálním servírování stehno na talíři bohatě polijeme výpekem.

Jelikož tuhle činnost připravujeme nejspíš večer před chystaným obědem, dáme rovnou vařit i brambory potřebné na lokše (viz níže).

Červené zelí na sladko

1 střední hlávka červeného zelí
sůl
1/2 lžíce kmínu
2 lžíce sádla
2 střední cibule
5 lžic cukru
2-3 lžíce světlého octa (ideálně jablečný)
1 střední jablko
--------------------------------
Zelí omyjeme, odstraníme vrchní nehezké listy, rozčtvrtíme hlávku, vyřízneme košťál a zelí nakrouháme. Já obvykle používám robot, krouhám najemno, ale jde to při troše trpělivosti i v ruce.

Zelí vložíme do dostatečně velkého hrnce, osolíme a přihodíme kmín, podlijme asi 2 deci vody, přivedeme k varu, ztlumíme plamen a necháme pod pokličkou dusit asi 25 minut, občas promícháme.

Během dušení zelí oloupeme cibuli a nakrájíme ji najemno. Na pánvi rozehřejeme sádlo a pak na slabším ohni smažíme cibuli až téměř do hněda (do doby, než začne chytat světle hnědou barvu). Když je cibule hotová,  přihodíme všechen cukr a zalijeme troškou vody (tak 30-50 ml), zvýšíme plamen a necháme směs bublat dokud se nevytvoří karamel (stačí světle hnědý).

Zkaramelizovanou cibulovou směs přidáme do hrnce se zelím, přidáme ocet a jablko, které nastrouháme nahrubo. Necháme vařit dalších asi 20 minut na mírném plameni, dokud není zelí úplně měkké. Dochutíme případně dalším octem, solí nebo cukrem.

Lokše

900 g brambor
250-350 g hladké mouky
1 lžička soli
sádlo
------------------------------
Brambory ve slupce uvaříme ideálně den předem.

Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přihodíme většinu mouky, lehce prohněteme v ruce, přidáme sůl a vytvoříme pružné a málo lepivé těsto. Je možné, že mouka bude stačit, ale taky je možné, že budeme muset dosypávat. Záleží na tom, jak moc jsou použité brambory škrobovité.  Pracujeme rychle, příliš těsto v rukách nezahříváme a opakovaně nevyvalujeme, stojící bramborové těsto má tendenci po nějakém čase řídnout .


Z tohoto množství vytvoříme asi 12 placek: Z těsta odebereme asi dvanáctinu a na pomoučeném vále z ní vyválíme placku - co nejtenčí se nám povede. Tu okamžitě opečeme z obou stran na suché rozpálené pánvi (nebo plotýnce) - na lokši by se měly vytvořit puchýře jako na fotce, pak je placka propečené. Hotové placky vrstvíme na talíř na sebe a potíráme je rozpuštěným sádlem.

Doporučuju mít v této fázi výroby pomocníka - jeden válí lokše, druhý je opéká (ideálně alespoň dvou pánvích naráz), výroba je rychlejší a efektivnější.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, uvažuji o koupi pomalého hrnce, můžete mi prosím napsat značku Vašeho a zda jste spokojená.
    Děkuji Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám Crockpot ten největší dostupný model s oválnou mísou 5,7l. Spokojená jsem moc!.o)

      Vymazat