Honzovy buchty

Poslední měsíc na mě na instagramu a facebooku odevšak vyskakují kynuté buchty. Peče je snad každý. Já tenhle druh pečiva nemám moc v lásce. Buchty bývají většinou celkem suché, náplně moc nemají.. Já vždycky raději sáhla po koláčích, kde bylo na první pohled vidět, jestli mají náplně hodně nebo málo. Ale tak když je všichni tak milují a i manžel se v poslední době opakovaně zmínil, že by si je zase po delší době dal, upekla jsem je. Ale podle sebe - s pořádou dávkou tuku (jak vevnitř, tak zvenčí) a hlavně nacpané náplněmi k prasknutí. A musím uznat, že tento způsob upečených buchet "honzovek" zdá se mi velmi přijatelný až výtečný!

V receptu jsem vycházela z dukátových buchtiček podle Vaňka, jen jsem ubrala něco másla (s těstem se jinak hůř pracuje, když se do něj má balit náplň) a náplní je tolik, aby vyšlo půl pekáče tvarohových a půl makových.  Základem úspěchu je hlavně tuk - před pečením na pomazání použijte sádlo, buchty jsou pak krásně od sebe a jsou vláčnější a fakt nejsou divně cítit (a to říkám já, která by chleba namazaný sádlem nepozřela, ale v pečených věcech je prostě sádlo fakt moc dobré). Pokud byste měli echt odpor, tak mašlujte máslem. A nezapomeňte ani na finální potření máslem a rumem, dodá buchtám šmrnc, který těm kupovaným většinou chybí.







 

Těsto

250 ml mléka
20 g droždí
600 g hladké mouky
2 vejce
120 g cukru krupice
100 g másla
5 g soli
------------------------------
Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí, přimícháme lžičku cukru, posypeme troškou mouky a necháme vzejít kvásek (cca 10-15 minut).

Do mísy nasypeme mouku, celá vejce, všechen cukr, máslo na malé kostičky a sůl. Nakonec přidáme vzešlý kvásek a zpracujeme hladké, lehce lepivé těsto (já používám robota a hnětací hák). Každá mouka saje jinak a je možné, že bude potřeba ještě nějakou mouku přisypat během hnětení, aby těsto nelepilo moc.

Těsto poprášíme moukou, mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháma kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to hodinu až dvě (záleží na teplotě a tlaku). Když bude těsto kynout, připravíme náplně.

 

Maková náplň

150 g mletého máku
250 ml mléka
60 g cukru krupice
1 lžíčka mleté skořice
40 g kyselejší marmelády (rybízová, višňová, malinová, šípková a nebo povidla)
1 lžíce citronové šťávy
-------------------------------------------
Do rendlíku vložíme mletý mák, mléko a cukr, postavíme na oheň, přivedeme k varu a za stálého míchání na mírném ohni vaříme 10 minut (čas nepodceňovat, je potřeba, aby se mák uvařil a nebyl ve finále suchý). Když je maková kaše svařená, stáhneme rendlík z ohně, přidáme skořici, marmeládu, citronovou šťávu, promícháme, přikryjeme potravinovou folií a necháme zcela vychladnout.

 

Tvarohová náplň 

250 g tvarohu (z alobalu nebo vykapaný vaničkový)
1 vejce
hrst rozinek namočených alespoň na hodinu do rumu
60 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
 ----------------------------------------
Rozinky zcedíme a vymačkáme (rum z nich nevyléváme, bude se hodit na finální pomazání). Do mísy dáme tvaroh, oba cukry a vejce a promícháme. Nakonec vmícháme rozinky.

 

Dokončení 

cca 50 g sádla
25 g másla
1 lžíce rumu (používám zbytek z namočení rozinek)
---------------------------------------------------------------
Vykynuté těsto prohněteme a asi třetinu odebereme a vyválíme ji na zlehka pomoučeném vále do 0,5 cm vysoké placky. Tu rozkrájíme rádýlkem nebo nožem na čtverce velké asi 8 x 8 cm. Do středu každého čtverce položíme menší lžíci náplně (tvarohové náplně dávám zarovnanou lžíci, makové náplně o něco víc - náplň mi na lžíci tvoří kopeček). Začneme tvarovat samotné buchty - protilehlé rohy spojíme k sobě a přimáčkneme a do středu přidáme i "volánky", které vzniknou při balení. Vytvorujeme de facto takový raneček, kdy všechna náplň je uvnitř a nikde není otvor dovnitř. Postupujeme rychleji a u tvarohové náplně dáváme pozor, aby náplň nevytékala

Rozpustíme si sádlo a mašlovačkou potřeme pekáč na dně i bocích. Buchty vkládáme do pekáče spojem dolů  a z boků a zeshora je natřeme rozpuštěným sádlem. Každou buchtu mašlovačkou dostrkáme k předchozímu kousku, ale necpeme je těsně na sebe. Buchty se mohou dotýkat, ale v rozích můžou mít prostor . Buchty kynutím a pečením ještě nabydou, takže netřeba se obávat drobných dírek, ty se zaplní.. Kdybyste buchty napěchovali natěsno k sobě, pak by při kynutí a pečení vyběhly hodně nahoru a hrozilo by, že prostředí kousky se správně nepropečou. Takže to s pěchováním nepřehánějte, když nezbývá místo v pekáči, vemte raději další menší a skládejte buchty tam. 

Stejným způsobem zpracujeme i druhou a třetí část těsta a spotřebujeme všechnu připravenou náplň (resp. obě náplně).

Pekáč přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout asi 30 minut. Mezitím si rozpálíme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Zlehka nakynuté buchty vložíme do rozpálené trouby a pečeme 25-30 minut do krásné zlato-hnědé barvy. Po upečení je ještě horké vydatně potřeme směsí rozpuštěného másla a rumu.

Podáváme vychladlé, posypané moučkovým cukrem.





Komentáře

  1. Marcelo,
    ty buchty jsou úžasné. U nás jím říkáme "pohádkové".
    Už asi vím co budu dnes odpoledne péct.
    Měj se krásně Věrka

    p.s. u nás většinou ani nestihnou vychladnout :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Marcelo pekla jsem podle Vašich (tedy Vaňkových:-)) dukátových už asi 4 várky a jsou nepřekonatelné, vláčné i druhý den (pokud vydrží) a s těstem se nádherně pracuje. pořád jsem nemohla vychytat ten správný recept, aby to nebylo suché jak cesta, ale teď už ho mám a jiný nezkouším:-)
    Děkuji a pěkný víkend Jana.

    OdpovědětVymazat
  3. Honzovy buchty dělám také,u nás vedou povidlové(mám vlastní švestkový)ale dnes bude štrůdl už jsem ho slíbila tak třeba příště zkusím ty vaše.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Včera jsem se konečně odhodlala a upekla tyhle buchty. S kynutým těstem normálně moc nekamarádíme, ale tenhle poměr surovin je skvělý. Nemusela jsem vůbec nic dodávat, těsto bylo krásně pružné a při balení skvěle drželo (ani jedna buchta se neprotrhla a že byly napěchované fakt hodně). Jedné negativum bylo, že mi manžel uzmul rum na pečení a použil ho s kamarády na vodě (snad je zahřál), tak jsem rozinky máčela v domácí skořicové medovině, kterou jsem i mazala hotové buchty. Rum by byl sice větší klasika, ale co už :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Jsou výborné,u nás jedině povidla a arašídová nutela :)

    OdpovědětVymazat
  7. buchty jsou famózní!! já kynuté těsto moc nemusím, ale tyhle buchty se rozplývají na jazyku a to i třetí den,...mockrát děkuju

    OdpovědětVymazat
  8. Chci se zeptat, jestli 20 g kvasnic není málo? :) Na 0,5 kg mouky dávám celou kostku, a tak mě tento poměr zarazil :) jinak vypadají tedy fanstasticky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to málo, několikrát ozkoušeno:o) Droždí stačí i špetka a když mu dáte dostatečně dlouhou dobu, nakyne po něm vše. Já jsem zvyklá dávat spíš kostku droždí na kilo mouky..

      Vymazat
    2. Zajímavé :) děkuju, vyzkouším to. Máte krásný blog, všechno je tak vymazlené a tvarem dokonalé. Určitě se budu inspirovat.

      Vymazat
    3. Děkuji a přeju, ať se daří:o)

      Vymazat
  9. Diky za úžasně zpracované a velmi inspirativní recepty. Konečně se mi povedly ty pravé pohádkové buchty(díky Vám nejen chutí ale i tvarem). A makový závin je momentálně u nás pochoutka číslo jedna. Diky a těším se na další dobroty. Vendula

    OdpovědětVymazat
  10. Paráda miluji Honzíkova buchty jdu za dělat těsto Jarka

    OdpovědětVymazat
  11. Tento recept skutečně nemá chybu, moc děkuji za zveřejnění. Sklízím pokaždé velký úspěch, buchty jdou úžasně na dračku, chodí na ně i sousedi 👍

    OdpovědětVymazat
  12. děkuji za skvělý recept, oceňuji i náplně. měla jsem je menší, zato více náplně tak, jak to mají naši rádi. akorát tvaroh moc tekutý, špatně se mi s ním pracuje, tak příště vezmu tvrdý. tak jako tak, buchty zmizly do chviličky :)

    OdpovědětVymazat
  13. Nejlepší co jsem kdy jedla ❤️

    OdpovědětVymazat
  14. Úžasné, nejlepší buchty, které jsem kdy dělala. Cokoli dělám podle Vás se vždy povede. Pro recepty chodím už jen k Vám :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Teď jsem je dopekla jsou úžasný ��

    OdpovědětVymazat
  16. Včera jsem je pekla po prve a dneska už je peču zas. Jsou skvělé. Díky za výborný recept

    OdpovědětVymazat
  17. Fakt výborné, skvělé těsto. Zmizely skoro ještě teplé.

    OdpovědětVymazat
  18. Zrovna je peču moc se na ně těším mňam mňam

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů