čtvrtek 16. února 2017

Honzovy buchty

Poslední měsíc na mě na instagramu a facebooku odevšak vyskakují kynuté buchty. Peče je snad každý. Já tenhle druh pečiva nemám moc v lásce. Buchty bývají většinou celkem suché, náplně moc nemají.. Já vždycky raději sáhla po koláčích, kde bylo na první pohled vidět, jestli mají náplně hodně nebo málo. Ale tak když je všichni tak milují a i manžel se v poslední době opakovaně zmínil, že by si je zase po delší době dal, upekla jsem je. Ale podle sebe - s pořádou dávkou tuku (jak vevnitř, tak zvenčí) a hlavně nacpané náplněmi k prasknutí. A musím uznat, že tento způsob upečených buchet "honzovek" zdá se mi velmi přijatelný až výtečný!

V receptu jsem vycházela z dukátových buchtiček podle Vaňka, jen jsem ubrala něco másla (s těstem se jinak hůř pracuje, když se do něj má balit náplň) a náplní je tolik, aby vyšlo půl pekáče tvarohových a půl makových.  Základem úspěchu je hlavně tuk - před pečením na pomazání použijte sádlo, buchty jsou pak krásně od sebe a jsou vláčnější a fakt nejsou divně cítit (a to říkám já, která by chleba namazaný sádlem nepozřela, ale v pečených věcech je prostě sádlo fakt moc dobré). Pokud byste měli echt odpor, tak mašlujte máslem. A nezapomeňte ani na finální potření máslem a rumem, dodá buchtám šmrnc, který těm kupovaným většinou chybí.







 

Těsto

250 ml mléka
20 g droždí
600 g hladké mouky
2 vejce
120 g cukru krupice
100 g másla
5 g soli
------------------------------
Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí, přimícháme lžičku cukru, posypeme troškou mouky a necháme vzejít kvásek (cca 10-15 minut).

Do mísy nasypeme mouku, celá vejce, všechen cukr, máslo na malé kostičky a sůl. Nakonec přidáme vzešlý kvásek a zpracujeme hladké, lehce lepivé těsto (já používám robota a hnětací hák). Každá mouka saje jinak a je možné, že bude potřeba ještě nějakou mouku přisypat během hnětení, aby těsto nelepilo moc.

Těsto poprášíme moukou, mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháma kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to hodinu až dvě (záleží na teplotě a tlaku). Když bude těsto kynout, připravíme náplně.

 

Maková náplň

150 g mletého máku
250 ml mléka
60 g cukru krupice
1 lžíčka mleté skořice
40 g kyselejší marmelády (rybízová, višňová, malinová, šípková a nebo povidla)
1 lžíce citronové šťávy
-------------------------------------------
Do rendlíku vložíme mletý mák, mléko a cukr, postavíme na oheň, přivedeme k varu a za stálého míchání na mírném ohni vaříme 10 minut (čas nepodceňovat, je potřeba, aby se mák uvařil a nebyl ve finále suchý). Když je maková kaše svařená, stáhneme rendlík z ohně, přidáme skořici, marmeládu, citronovou šťávu, promícháme, přikryjeme potravinovou folií a necháme zcela vychladnout.

 

Tvarohová náplň 

250 g tvarohu (z alobalu nebo vykapaný vaničkový)
1 vejce
hrst rozinek namočených alespoň na hodinu do rumu
60 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
 ----------------------------------------
Rozinky zcedíme a vymačkáme (rum z nich nevyléváme, bude se hodit na finální pomazání). Do mísy dáme tvaroh, oba cukry a vejce a promícháme. Nakonec vmícháme rozinky.

 

Dokončení 

cca 50 g sádla
25 g másla
1 lžíce rumu (používám zbytek z namočení rozinek)
---------------------------------------------------------------
Vykynuté těsto prohněteme a asi třetinu odebereme a vyválíme ji na zlehka pomoučeném vále do 0,5 cm vysoké placky. Tu rozkrájíme rádýlkem nebo nožem na čtverce velké asi 8 x 8 cm. Do středu každého čtverce položíme menší lžíci náplně (tvarohové náplně dávám zarovnanou lžíci, makové náplně o něco víc - náplň mi na lžíci tvoří kopeček). Začneme tvarovat samotné buchty - protilehlé rohy spojíme k sobě a přimáčkneme a do středu přidáme i "volánky", které vzniknou při balení. Vytvorujeme de facto takový raneček, kdy všechna náplň je uvnitř a nikde není otvor dovnitř. Postupujeme rychleji a u tvarohové náplně dáváme pozor, aby náplň nevytékala

Rozpustíme si sádlo a mašlovačkou potřeme pekáč na dně i bocích. Buchty vkládáme do pekáče spojem dolů  a z boků a zeshora je natřeme rozpuštěným sádlem. Každou buchtu mašlovačkou dostrkáme k předchozímu kousku, ale necpeme je těsně na sebe. Buchty se mohou dotýkat, ale v rozích můžou mít prostor . Buchty kynutím a pečením ještě nabydou, takže netřeba se obávat drobných dírek, ty se zaplní.. Kdybyste buchty napěchovali natěsno k sobě, pak by při kynutí a pečení vyběhly hodně nahoru a hrozilo by, že prostředí kousky se správně nepropečou. Takže to s pěchováním nepřehánějte, když nezbývá místo v pekáči, vemte raději další menší a skládejte buchty tam. 

Stejným způsobem zpracujeme i druhou a třetí část těsta a spotřebujeme všechnu připravenou náplň (resp. obě náplně).

Pekáč přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout asi 30 minut. Mezitím si rozpálíme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Zlehka nakynuté buchty vložíme do rozpálené trouby a pečeme 25-30 minut do krásné zlato-hnědé barvy. Po upečení je ještě horké vydatně potřeme směsí rozpuštěného másla a rumu.

Podáváme vychladlé, posypané moučkovým cukrem.





4 komentáře:

  1. Marcelo,
    ty buchty jsou úžasné. U nás jím říkáme "pohádkové".
    Už asi vím co budu dnes odpoledne péct.
    Měj se krásně Věrka

    p.s. u nás většinou ani nestihnou vychladnout :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Marcelo pekla jsem podle Vašich (tedy Vaňkových:-)) dukátových už asi 4 várky a jsou nepřekonatelné, vláčné i druhý den (pokud vydrží) a s těstem se nádherně pracuje. pořád jsem nemohla vychytat ten správný recept, aby to nebylo suché jak cesta, ale teď už ho mám a jiný nezkouším:-)
    Děkuji a pěkný víkend Jana.

    OdpovědětVymazat
  3. Honzovy buchty dělám také,u nás vedou povidlové(mám vlastní švestkový)ale dnes bude štrůdl už jsem ho slíbila tak třeba příště zkusím ty vaše.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat