pátek 25. listopadu 2016

Krůtí prsa na parmazánu a smetaně

Krůtí maso je velmi zdravé a chutné, jen se s ním musí umět a musíte vědět, jak se která část tohohle velkého ptáka chová. Prsa jsou dobrá hlavně rychle restovaná, maso zůstane šťavnaté a omáčka z parmazánu a smetany ho skvěle doplňuje. A nezapomeňte na kapary, ty omáčce dodají tu správnou tečku.

Omáčky moc není a po smíchání s těstovinami to vypadá, že všechna "zmizí", ale ona jen obalí těstoviny a ty po ní chutnají fantasticky.

Recept jsem našla v říjnovém Albert magazínu a trochu si ho upravila. A chutná i dětem - ale těm nedávám na talíř kapary, protože je plivou:o)




Pro 2 osoby:

300 g krůtích prsou
2 lžíce hladké mouky
hrst strouhaného parmazánu (tato část sýra se míchá s moukou na obalení řízků)
sůl a pepř
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky másla
3 stroužky česneku
150 ml drůbežího vývaru
100 ml smetany ke šlehání
2 lžíce nastrouhaného parmazánu (tahle část sýra se sype později do omáčky)
2 lžíce kaparů
1 lžíce citronové šťávy
nasekaná petrželka
-------------------------------------------------
Krůtí prsa nařežeme na 1 cm vysoké plátky, osolíme a opepříme. V misce smícháme hladkou mouku s hrstí parmazánu a maso v této směsi obalíme.

Do pánve vložíme olej a máslo a na středním plameni rozpálíme. Do tuku vložíme maso a opečeme ho z obou stran do zlatova (asi 3 minuty z každé strany). Mezitím si očistíme česnek a nakrájíme na silnější plátky. Když je maso hotové, do pánve přihodíme česnek a asi minutu restujeme, než se rozvoní. Pak česnek vyndáme.

Do pánve přilijeme vývar a přivedeme k varu. Pak přilijeme smetanu (já raději používám tučnou, ale jde použít i na vaření nebo plnotučné mléko, ale obě varianty se mohou srazit), přivedeme k varu a přisypeme parmazán. Mícháme do zhoustnutí. Do omáčky vmícháme kapary a citronovou šťávu, ještě chviličku provaříme a pak pánev odstavíme.

Podáváme s těstovinami ozdobené sekanou petrželkou.
 


Zdroj: magazín Albert, říjen 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat