Krtkův dort

Pamatujete, když se v devadesátých letech roztrhl pytel s polotovary i na poli dezertů? Kdo nikdy nepekl muffiny, perník, lívanečky nebo krtkův dort z prášku, ať hodí kamenem:o) Krtův dort z prášku jsem přímo nikdy nepekla, ale mockrát ho ochutnala u kamarádek na oslavách a tenkrát mi chutnal. Můj syn krtečka miluje a když jsem vymýšlela, jaký dort ke 4. narozeninám upeču, volba padla na tenhle fenomén - ale ne z pytlíku, ale hezky poctivě ze základních surovin. Syn mě sice nejdřív předsvědčoval, že chce borůvkový dort (borůvkové zrcadlo, které si vyprosil už ke svátku), následně, že výsledek je na krtičinu moc velký a tudíž to není krtkův dort, ale nakonec svíčky ochotně sfouknul a svou porci snědl s bleskovou rychlostí.

Dort je dost drobivý, ale ono to ze samé podstaty jinak nejde a ta drobivost vlastně dotváří dokonalý dojem krtičiny, takže mu to ani nelze vyčítat:o)




Korpus (forma asi 25 cm v průměru)


320 g hladké mouky
180 g cukru krupice
3 vejce
3 lžíce kakaa
200 ml oleje
200 ml mléka
1 prášek do pečiva
špetka soli
-------------------------------
Troubu zapneme na 180°C, horkovzduch na 160°C.

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšleháme do pěny a poté zašleháme olej a mléko.

Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva a opatrně vmícháme do žloutkové hmoty.

Bílky se špetkou soli vyšleháme do polotuhého sněhu. Přidáme druhou polovinu cukru a vyšleháme do sněhu, který tvoří tuhé špičky.  Sníh přidáme do těsta a promícháme.

Dno dortové formy vložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Vlijeme do ní těsto, vložíme do trouby a pečeme 40-50 minut dokud není korpus propečený - špejle zapíchlá doprostředka vyjde suchá nebo obalené pár drobečky, pokud je od syrového těsta, necháme dopékat ještě dalších 10 minut.


Krém

250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
130 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový cukr)
250 g tučného tvarohu
200 g zakysané smetany
60 g hořké čokolády
2-3 banány
---------------------------------------------------------------------
Mascarpone a smetana musí být vychlazené na stejnou teplotu. Spolu s cukrem je vložíme do mísy a šlehačem na nižší otáčky asi minutu promícháváme. Pak zvyšíme otáčky a asi dvě minuty šleháme, dokud se nevytvoří pevný krém. Do něj za stáleho šlehání vlijeme vanilkový extrat a po lžicích přidáváme i tvaroh a zakysanou smetanu.

Čokoládu si nastrouháme na hrubém struhadle a do hotového krému ji v rychlosti zašleháme (nebo zamícháme).

-------------------------------

Skládání dortu

-------------------------------
Vychladlý korpus seřízneme asi v půlce a opatrně lžicí vydlabeme cca 2 cm do hlobuky. Dáváme přitom pozor, abychom neporušili dno korpusu. Vydlabaný a seříznutý obsah rozemneme prsty na drobečky.

Na korpus natřebe malou část krému, poklademe podélně rozpůlenými banány, potřeme dalším krémem, zasypeme  slabou vstvou drobečků z korpusu. Postup opakujeme ještě jednou a snažíme se vytvářet kuželovitý tvar. Pak zbytek krému navrstvíme do tvaru krtičiny a celý posypeme drobečky a rukou uhladíme a lehce zatlačíme na krém, aby drobečky držely.

Necháme vychladit alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc.

Pokud nám zbyl ještě korpus a trochu krému, přídáme trochu krému k drobečkům a zapracujeme do hutného těsta, ze kterého vytvoříme kuličky. Skladujeme v lednici. 



Jeden kousek z listopadu 2018:



Květen 2019:




Zdroj: http://rodinnerecepty.blogspot.cz/2015/02/krtkuv-dort-na-plech.html

Komentáře

  1. Házet kamenem nechci, ale vážně jsem z žádného výše zmíněného polotovarů nepekla, je mi to proti srsti. Ale kamarádka Krtka dělá a je dobrej. Složení jsem teda nezkoumala... Máš moc roztomilý krtečky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsou synovy:o) A má ještě další, myslím, že asi tři:o) Plus knížky:o)

      Vymazat
  2. Taky jsem nikdy nepekla z polotovarů :o) Uspořádáme závody v hodu kamenem!!
    Dort je krásnej, hned bych si dala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako fakt nikdy nic? :o))
      Tak snad nebudete házet kamenama po mně:o) Omlouvá mě, že v devadesátých letech, kdy se s tím roztrhl pytel, jsem byla v pubertě a bylo mi lehce přes 10.. Ale upekla jsem asi tři věci z pytlíku a veskrze mě to moc nezaujalo:o)

      Vymazat
  3. Z polotovarů jsem nikdy nepekla a celkem se mi příčilo jej dělat i na doporučení všech, kteří jej koupili a strašně vychvalovali jak je dobrej :-)
    Ale dnes jsem jej měla u tchýně, byl na plech :-D A dobrej.
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  4. Je krásnej! Taky jsem ho pekla ke čtvrtým narozeninám,ale nebyl to takovej fešák: )
    http://kdyzmamchut.blogspot.cz/2013/11/pripravim-narozeninovy-krtkuv-dort.html?m=1
    A ten z prášku? Škoda mluvit, zrovna dneska jsem na něj koukala v Tescu, stojí 79kc a je to jen předvážená mouka,cukr, prášek do pečiva, kousky čokolády a kakao, všechno ostatní se tam musí stejně dodat, máslo, mléko, šlehačku, banány. ... To nechápu, že lidem není líto peněz: )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak aspoň v tom není nic závadného:o) Ale teda dát za krabičku 79 Kč a pak do toho to nejdražší stejně muset dodat, nic moc... Já to taky nechápu, že to v dnešní době ještě někdo kupuje, ale tak každému, co jeho jest:o))
      A váš dort byl taky moc hezkej!

      Vymazat
  5. Ten krém mi přijde skvělej...syn má ve čtvrtek narozeniny, takže ten krém zkusím do dortu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teda nezaručuju, že je ten krém stejný jako v originálním krtkově dortu. Já jsem si ten původní předpis (viz zdroj) upravila podle svého a udělala jsem ho s mascarpone...

      Vymazat
  6. Krtkův dort miluju a je výborný :) je to takový můj recept z dětství, navíc jsme ho dělaly s mamkou doma a tak na to mám fajn vzpomínky :) přijde mi trošku úsměvně, že v Hájkovi prodávají jeden zákusek za 50 Kč... když je mnohem větší zábava a radost si ho udělat doma :)
    Getmovin by Deni

    OdpovědětVymazat
  7. Výborný dort pro syna k narozeninám, moc děkujeme za recept!

    OdpovědětVymazat
  8. Můj skoro 29-letý partner si ho vyprosil k narozeninám, tak bude Krteček :.) Podle Vašeho receptu to bude zaručeně pecka, ještě, že Vás máme!! :.)

    OdpovědětVymazat
  9. Dobry den v tom odkaze na povodny recept je pisany do kremu aj puding vo vasom upravenom uz nieje bude krem dost husty aby to drzalo pokope?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dort vyfocený tady na fotkách jsem dělala podle předloženého receptu, který jsem si z původního upravila. Takže ano, i bez pudinku to drželo:o)

      Vymazat
    2. Super rak sa teda nebudem bat a smelo na to. Tiez sa chystam ho robit k 4 narodeninam. Bude to prva torta tak snad sa vydari

      Vymazat
  10. Ano ano, krtkuv dort z krabice byl slagr,take jsme je pekly,ale tenhle je daleko lepsi! Syn si preje na narozky opet Krtkuv dort a bude ho mit :-D

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý deň, takže rozdrobim jednu polovicu korpusu plus to vydlabane? :) chápem správne? Ďakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to tak, na drobečky se používá odříznutá půlka korpusu i to vydlabané.

      Vymazat
  12. Dort měl takový úspěch, že jsem ho pekla už na několik oslav. Moc děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  13. Tak já se tedy přiznám, já pekla z krabice, ale jen právě Krtkův dort, moje dcery ho zbožňovali. Jednou ochutnali u kamarádky na oslavě, a už nechtěli klasický dort. Tak několik let jen Krtkův. A teď prej ať upeču krtkův, tak hned zkusím Váš recept. Nebylo mi jedno, že nemám přehled, co v těch sáčkách je, ale chuťově chutnal i mě. Tak brzy vyzkouším. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  14. Už dlouho jsem na něj měla chuť - dělala jsem asi 2x ten pytlíkový - ale když jsem našla, že to jde takto tak jsem neváhala, navíc se partner divil, co že to budu dělat - nikdy ho nejedl. Takže rozhodnutí padlo a dnes se nádherně vyvedl! Těsto je navíc krásně vláčné, drobivé opravdu není a ten krém :-* mňamka, takže moc děkuji;-)

    OdpovědětVymazat
  15. Je to v receptu napsané u ingrediencí na korpus - forma 25 cm.

    OdpovědětVymazat
  16. Váš blog je sázka na jistotu, ať napeču cokoliv podle Vašeho receptu, má to úspěch. Krtkův dort podle Vás dělám už pár let a vždycky všem moc chutnal. Až nedávno mi přítel povídá, že ten korpus chutná jako o dost lepší verze čokoládových muffinů z obchodu, tak jsem si je šla koupit a měl pravdu. :D A tak děláme ze základu i muffiny, po kterých se může zbytek rodiny utlouct. :D Už žádné kupované. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to musím zkusit taky! Protože dobré čoko muffiny jsou vzdycky dobrý nápad!
      A jsem moc rada, že jsen u vás sázka na jistotu 🥰.

      Vymazat
  17. Moc rada pecu podle vasich receptu a rada bych upekla na oslavu narozenin tento krtkuv dort. Ja ho nikdy nepekla ani z polotovaru ale ochutnala nekolikrat a vzdycky mi. moc chutnal. Chtela bych se zeptat jaky pouzit tvaroh, jestli z plastoveho kelimku nebo z alobalu. S tim mam vzdycky problem. Děkuji Za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bude lepší použít sušší tvaroh - takže ten v alobalu. Tvaroh v kelímku obsahuje většinou více vody a krém by pak mohl téct.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů