pondělí 17. prosince 2012

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky jsou základem skoro každé vánoční tabule. Každý je dělá jinak, každý má recept na ty svoje nejlepší, každý je peče z jiných ořechů. Mně nejvíc chutnají mandlové.

210 g másla
280 g hladké mouky
100 g loupaných strouhaných mandlí
35 g cukru
2 žloutky
moučkový a vanilkový cukr na obalení

Do mouky na vále rozdrobíme tuk, přidáme mandle, cukr a zaděláme žloutky. Uhněteme hladké těsto a necháme v chladu odpočívat (klidně do druhého dne). Těsto pak hnětením trochu prohřejeme v rukách, vyválíme postupně dlouhého, tenkého hada, ze kterého ukrajujeme tupou stranou nože malé kousky a tvarujeme rohlíčky.
Pečeme na 160°C asi 10 minut (maximálně do zrůžovění), necháme maličko vychladnout (horké se hodně lámou) a obalujeme v cukru s vanilkou.

5 komentářů:

  1. Rozplyvaji se na jazyku a jsou primo bozske! Diky!

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, 160 stupnu je u horkovzdusne trouby? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Horkovzduch stahuju vzdyky o 10-20°C, takze tady davam tak 150.

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    za chvilku se chystám na pečení...jen mám pocit, že je tam moc málo cukru-haha že to zrovna říkám já, která se snaží cukru vyhýbat....dala jsem tam jednou tolik a uvidíme, jestli to vyjde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty rohlíčky se na závěr obalují v cukru, takže vevnitř být moc cukru nemusí. Není to překlep, dělám těsto každý rok takto 😀

      Vymazat