Išelské cukroví

Tyhle malé dortíčky jsme doma nepekli, ale jejich kouzlo mi ukázala kamarádka Lucka na blogu Nesto a já si je okamžitě zamilovala. Dvě kakaové sušenky slepíte oříškovým krémem, polijete čokoládou a nakonec přidáte oříšek, necháte proležet a pak už si jen vychutnáváte tu skvělou souhru chutí. 


Vykrajovat můžete hladká nebo vlnitá kolečka, nebo třeba čtverečky, tady na tvaru nesejde. Jen je nedělejte zbytečně velké, ideální jsou tak 3-4 cm v průměru. 

Předem se omlouvám, že neuvádím v sekci dokončení množství čokolády, ale já to cukroví patlám čokoládou najednou  - všechny druhy, na než se dává čokoláda, naráz. Takže si rozehřeju tak 300 g čokolády a vyjde to tak na 3-4 druhy z jedné dávky.  Kolik se spotřebuje na tento konkrétní recept? Asi necelých 200 g, ale zváženo to nemám:o))



Sušenky

200 g hladké mouky
150 g másla
70 g cukru krupice
20 g kakaa
30 g mletých mandlí nebo mandlové mouky
1 žloutek
1 vanilkový cukr nebo lžička vanikového extraktu
----------------------------------------------------------------
Máslo vyšleháme s oběma cukry, přidáme žloutek a spojíme v hmotu (pokud použijete vanilkový extrakt, přidejte jej teď). Suché ingredience si smícháme (mouku, kakao a mandle), přidáme k máslovému základu a vypracujeme vláčné těsto. To zabalíme do folie a necháme v lednici odležet (minimálně hodinu)

Těsto si na pomoučené desce vyválíme, vykrájíme tvary a ty pečeme v troubě na horkovzduch na 160°C asi 10 minut (čím větší tvary, tím delší dobu bude trvat, než se propečou). Po zchladnutí můžeme naplnit krémem. 

Krém

75 g mletých vlašských ořechů
75 g cukru moučka
75 g másla
3 lžíce rybízové marmelády
1 lžíce rumu
------------------------------------------
Máslo utřeme s cukrem a následně přidáme ořechy, marmeládu a rum. 

Náplň dávkujeme lžickou nebo zdobícím sáčkem - buď s kulatou špičkou, nebo zcela bez špičky - a sušenky k sobě lepíme do páru. 

Dokončení

hořká čokoláda
hezké kousky oříšků
------------------------------
Čokoládu nad parou rozpustíme a postupně v ní máčíme všechny horní půlky dortíčků. Pak ještě na horkou čokoládu dávám oříšek - mandli nebo lískáč celý, z vlašského tak čtvrtku až půlku jádra,. 
Já chytnu  dortík za spodní sušenku, tu horní položím do čokolády, zvednu a nechám chvíli okapat. Pak položím na připravenou desku/plech/krabičku a rovnou umístím oříšek. 









Zdroj. Moje išelské na www.nesto.cz

Komentáře

Nejpopulárnější blogy receptů