Švestkový cobbler

 Sponzorováno

Cobbler je americká klasika velmi podobná dezertu "crumble". Liší se hlavně v tom, že vrchní vrstva není tak sypká a místo "müsli" máte k teplému ovoci spíše buchtu. V kombinaci s ořechy a kokosem je to navíc o fous lepší dobrota. Pokud máte švestky spíše kyselejší, obsah cukru zachovejte. Jestliže použijete hodně sladké až přezrálé švestky, cukru dejte klidně poloviční množství. 

Recept byl vytvořen ve spolupráci se Světem plodů, kde můžete sehnat různé oříšky, sušené ovoce a mnoho mnoho dalšího v té nejlepší kvalitě. Já jsem tentokrát využila lískové ořechy, kokosové lupínky, tu nejlepší cejlonskou skořici (která je narozdíl od té čínské jemná a fakt moc dobrá) a lyofilizované ovoce, které používám dost často - do tibi limonády nebo na zdobení a ochucování dortů a krémů. 

Ovocná směs

600 g švestek
100 g cukru krupice
1 lžička skořice
2 hrsti lyofilizovaného ovoce - maliny, ostřužiny

Těsto

65 g másla
50 g cukru krupice
100 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
230 bílého jogurtu
----------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C. 

Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozkrojíme na čtvrtiny. Zasypeme cukrem (pokud jsou švestky hodně zralé a sladké, stačí i poloviční množství cukru) a skořicí, přidáme lyofilizované ovoce a vše promícháme a vložíme do máslem vymazané koláčové formy (27 cm v průměru). 

Připravíme si těsto - máslo, cukr, mouku a prášek do pečiva vložíme do mísy, přidáme nasekané ořechy a rukou vypracujeme drobenku. Zalijeme jogurtem, promícháme a nakonec přidáme i kokosové lupínky. Mělo by vzniknout těsto s konzistencí hustější kaše. 

Pomocí lžíce navrstvíme těsto na koláč, vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 30 - 35 minut do zlatova. 

Cobbler je skvělý ještě horký. Přidejte klidně kopeček vanilkové zmrzliny nebo zakysané smetany, ale není to nutné. 





Komentáře

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů