Dort s piškotovým korpusem a pudinkovým krémem
Když muž slavil narozeniny, přál si "obyčejný piškotový dort s pudinkovým krémem a hlavně ho prokapat rumem". Rozkaz zněl jasně:o) Tak tady máte jeden retro kousek v receptu. A jen mimochodem - manžel byl spokojen, ne-li nadšen:o)
Korpus (22 cm v průměru)
5 vajec
200 g cukru krupice
5 lžic oleje
200 g hladké mouky
------------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C.
200 g cukru krupice
5 lžic oleje
200 g hladké mouky
------------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C.
Celá vejce společně s cukrem vyšleháme do světlé pěny a asi trojnásobného objemu (trvá to až 10 minut). Správně vyšlehaná vejce poznáte tak, že když zvednete metlu a necháte těsto téct zpět do misky, těsto pomalu stéká a po dopadnutí se nespojí hned se zbytkem těsta, ale chvíli je po něm vidět stopa.
Za stálého šlehání po lžicích přidáme olej a necháme prošlehat s vejci. Nakonec šlehač vypneme, přisypeme mouku a gumovou stěrkou opatrně ale pečlivě zapracujeme.
Dno dortové formy (s průměrem 22) vyložíme pečícím papírem a upneme do obruče. Já boky ničím nepomazávám ani nevysypávám, protože chci aby se piškot přichytil na obruč - stačí ho pak jen odříznout a mám na dortu rovné boky.
Těsto nalijeme do formy a tu vložíme do rozpálené trouby. Pečeme 10 minut na 180°C, pak snížíme teplotu na 150-160°C a dopečeme dalších 30 minut.
Propečenost korpusu zkusíme špejlí a pokud vyjde suchá, korpus je hotov. Vyndáme formu z trouby, přemístíme ji na mřížku a necháme piškot zchladnout aspoň do vlažné teploty. Pak opatrně objedeme boky nožem, sundáme obruč a dort otočíme dnem vzhůru (tím se vyrovnají případné nerovnosti) a necháme zcela vystydnout.
Krém
500 ml mléka
2 vanilkové pudinky
130 g másla
120 g cukru moučka (možná trochu víc)
250 g tvarohu
tuzemský rum
------------------------------
V dostatečném předstihu si připravíme pudinkový základ na krém, který se vaří a následně musí zcela zchladnout. Pudinky vsypeme do mléka a postavíme na střední plamen. Za stálého mícháme přivedeme k varu, asi minutu provaříme a velmi hustý pudink sundáme z plotny. Kontaktně přiložíme potravinovou folii (to znamená, že se folie dotýká celého povrchu pudinku, nevytvoří se pak škraloup) a necháme zcela vychladnout.
Vychladlý pudink přemístíme do mísy a prošleháme ho s cukrem. Přidáme po kostičkách změklé máslo. Tvaroh v ruce prošleháme, aby v něm nebyly hrudky a po lžicích přidáme k pudinkovému krému a vždy pečlivě zašleháme. Krém ochutnáme a případně dosladíme.
Korpus dvakrát prořízneme. První patro položíme na servírovací tác a pokapeme asi 2 lžícemi tuzemáku. Naneseme třetinu krému. Opakujeme postup s prostředním patrem.
Na druhou vrstvu položíme poslední část korpusu, rozetřeme poslední třetinu krému a zahladíme boky. Ozdobit můžeme čokoládovou rýží, drcenými oříšky a nebo třeba ovocem. Necháme proležet alespoň 4 hodiny.
Dobrý den, Marcelo, použít tvaroh v alobalu? Máte skvělé recepty, ráda od Vás chytám inspirace. Krásný den Šárka
OdpovědětVymazatRaději vaničkový (a ten vodnatější raději přes plátýnko přecedit), ten z alobalu bývá hrudkovatý... Nebo ho opravdu pečlivě promíchejte, abyste neměla krém plný hrudek.
Vymazat