Dort s piškotovým korpusem a pudinkovým krémem

 Když muž slavil narozeniny, přál si "obyčejný piškotový dort s pudinkovým krémem a hlavně ho prokapat rumem". Rozkaz zněl jasně:o) Tak tady máte jeden retro kousek v receptu. A jen mimochodem - manžel byl spokojen, ne-li nadšen:o)

Korpus (22 cm v průměru)

5 vajec
200 g cukru krupice
5 lžic oleje
200 g hladké mouky
------------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C.

Celá vejce společně s cukrem vyšleháme do světlé pěny a asi trojnásobného objemu (trvá to až 10 minut). Správně vyšlehaná vejce poznáte tak,  že když zvednete metlu a necháte těsto téct zpět do misky, těsto pomalu stéká a po dopadnutí se nespojí hned se zbytkem těsta, ale chvíli je po něm vidět stopa. 

Za stálého šlehání po lžicích přidáme olej a necháme prošlehat s vejci. Nakonec šlehač vypneme, přisypeme mouku a gumovou stěrkou opatrně ale pečlivě zapracujeme. 

Dno dortové formy (s průměrem 22) vyložíme pečícím papírem a upneme do obruče. Já boky ničím nepomazávám ani nevysypávám, protože chci aby se piškot přichytil na obruč - stačí ho pak jen odříznout a mám na dortu rovné boky.

Těsto nalijeme do formy a tu vložíme do rozpálené trouby. Pečeme 10 minut na 180°C, pak snížíme teplotu na 150-160°C a dopečeme dalších 30 minut.
 
Propečenost korpusu zkusíme špejlí a pokud vyjde suchá, korpus je hotov. Vyndáme formu z trouby, přemístíme ji na mřížku a necháme piškot zchladnout aspoň do vlažné teploty. Pak opatrně objedeme boky nožem, sundáme obruč a dort otočíme dnem vzhůru (tím se vyrovnají případné nerovnosti) a necháme zcela vystydnout.

Krém 

500 ml mléka
2 vanilkové pudinky
130 g másla
120 g cukru moučka (možná trochu víc)
250 g tvarohu
tuzemský rum
------------------------------
V dostatečném předstihu si připravíme pudinkový základ na krém, který se vaří a následně musí zcela zchladnout. Pudinky vsypeme do mléka a postavíme na střední plamen. Za stálého mícháme přivedeme k varu, asi minutu provaříme a velmi hustý pudink sundáme z plotny. Kontaktně přiložíme potravinovou folii (to znamená, že se folie dotýká celého povrchu pudinku, nevytvoří se pak škraloup) a necháme zcela vychladnout. 

Vychladlý pudink přemístíme do mísy a prošleháme ho s cukrem. Přidáme po kostičkách změklé máslo. Tvaroh v ruce prošleháme, aby v něm nebyly hrudky a po lžicích přidáme k pudinkovému krému a vždy pečlivě zašleháme. Krém ochutnáme a případně dosladíme. 

Korpus dvakrát prořízneme. První patro položíme na servírovací tác a pokapeme asi 2 lžícemi tuzemáku. Naneseme třetinu krému. Opakujeme postup s prostředním patrem. 

Na druhou vrstvu položíme poslední část korpusu, rozetřeme poslední třetinu krému a zahladíme boky. Ozdobit můžeme čokoládovou rýží, drcenými oříšky a nebo třeba ovocem. Necháme proležet alespoň 4 hodiny. 



Komentáře

  1. Dobrý den, Marcelo, použít tvaroh v alobalu? Máte skvělé recepty, ráda od Vás chytám inspirace. Krásný den Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Raději vaničkový (a ten vodnatější raději přes plátýnko přecedit), ten z alobalu bývá hrudkovatý... Nebo ho opravdu pečlivě promíchejte, abyste neměla krém plný hrudek.

      Vymazat
  2. Skvělý recept. Moc děkuji ❣️

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tento dort byl naprosto luxusní, všem noc chutnal ♥️ děkuji za recept

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, co byste tam dala místo rumu, aby dort mohly i děti? Může být i místo tvarohu mascarpone?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. místo rumu pomažte korpus nějakou pikantnější marmeládou - rybízovou a nebo je výborná borůvková. Mascarpone místo tvarohu je taky ok, jen bude náplň tučnější (neříkám, že chuťově horší).

      Vymazat
    2. Děkuji moc za odpověď! Chci Vám říct, že Váš blog je skvělý, není to poprvé, kdy podle Vás něco peču a je tu stále mnoho receptů, sladkých i slaných, které musím nutně vyzkoušet :)

      Vymazat
    3. Děkuju za pochvalu :) Moc mě těší, že o blog je stále zájem, i když už nemám čas dávat nové a nové recepty.

      Přeju, ať se podle mých receptů daří a hlavně chutná!

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů