Kokosová panna cotta

Sponzorováno

Panna cotta znamená v překladu vařená smetana a na blogu tu původní ze smetany taky nejdete, ale tentokrát tu máme něco pro milovníky kokosu, případně pro nesnášenlivce mléka. Nejedná se o vařenou smetanu, ale recept je funknční a díky použitým surovinám i nesmírně dobrý. Pokud se vám nechce dělat s takto vrstvenou variantou (přeci jen každá vrstva tuhne 4 hodiny), klidně udělejte naráz jednobarevnou a pak si připravte rovnou 3x všechny suroviny - já rozepsala recept po jednotlivých vrstvách a vyjde na 4 menší skleničky.

Jistě vás napadne, proč nemám recept z kokosového mléka z plechovky - odpověď je jednoduchá - zkoušela jsem, ale tato varianta mě chuťově ani konzistenčně neuspokojila. Z kokosového másla a vody je výsledek o dost lepší. 

Recept byl vytvořen ve spolupráci se Světem plodů, kde můžete sehnat různé oříšky, sušené ovoce a mnoho mnoho dalšího v té nejlepší kvalitě. A pokud jde o kokosové máslo použité na tenhle recept, tak to je fakt moc dobré, slaďoučké - ač v něm není žádný přidaný cukr, jen 100% kokosu. 


Na jednu vrstvu (budou se dělat dohromady 3 vrstvy a vyjdou na 4 skleničky):

50 g kokosového másla (není to to samé jako kokosový olej!)
150 ml vody
25 g cukru krupice
1 plátek želatiny
2-3 lžičky "barviva":
------------------------------------------------------------------------
Připravíme si 4 menší skleničky

Začneme s první vrstvou. Plátek želatiny vložíme do studené vody a necháme bobtnat. Mezitím si do mixéru vložíme kokosové máslo, vodu, cukr a barvivo (na první vrstvu jsem použila borůvky) a vše rozmixujeme. Pak směs zahřejeme (stačí  na 60°C, není potřeba aby vřela). Želatinu vyndáme z vody, trochu otřepeme a vložíme od teplé kokosové směsi (která už není na zdroji tepla)  a zamícháme, dokud se želatina nerozpustí. Pak směs rovnoměrně nalijeme do připravených skleniček. Vložíme do chladničky a necháme 4 hodiny tuhnout. 

Druhou vrstvu si připravíme stejně jako první, jen ji obarvíme malinami (ty nebarví tolik jako borůvky, tak jich bude možná potřeba více). Dbáme na to, aby směs nebyla moc horká, protože by při nalévání na první vrstvu mohla tu spodní částečně rozpustit. Opět vložíme na 4 hodiny do chladničky a necháme ztuhnout. 

Poslední vrstva už je bez barvení, ale princip přípravy je stejný. 

Před podání můžeme ozdobit strouhaným kokosem a malinami.

V chladu a zakryté vydrží minimálně 3 dny.








Komentáře

Nejpopulárnější blogy receptů