Tibi limo / kvašená limonáda

 Spolupráce

Kvašenou limonádu už vyrábím docela dlouho. Poprvé jsem začala asi 3 roky zpět, několik měsíců zkoušela a koketovala, až jsem tibi krystaly alias tibíky (jak jim říkáme doma) zabila a na nějakou dobu mé pokusy utichly. Loni při první jarní vlně covidu jsem získala tibi krystaly znovu a k tomu dobrou radu, co dávat do prvního nálevu, aby hezky prosperovaly. A rada to byla výborná, protože už přes 15 měsíců tibíci jedou, množí se jak diví a limonáda je z nich výborná.  Tím tipem bylo místo sušeného ovoce dávat do prvního nálevu panelu - sušenou třtinovou šťávu, která se rozpustí (takže se z tibi krystalů nemusí nic odstraňovat) a navíc obsahuje mnoho minerálů, které živí krystaly mnohem lépe než ono sušené ovoce. 

Tento recept vznikl ve spolupráci se Světem plodů, kde jsem našla panelu, po které se tibi krystaly množí opravdu divoce a do druhého nálevu vyzkoušela jejich lyofilizované ovoce - sušené mrazem bez přidaného cukru. Funguje stejně dobře jako mražené ovoce, jen k jeho skladování nepotřebujete mrazák. Konkrétně se jednalo o jahody a maliny

Tentokrát jsem recept rozdělila na dvě části - první je základní recept, kolik čeho použít, druhá část je pak trochu delší - jak celkově pracovat s tibi krystaly, jaké použít ovoce a tak... 


na 1 litr limonády

1 litr odstáté vody
150 g tibi krystalů
20 g panely
40 g cukru krupice
větší hrst ovoce

------------------------------------

1. fermentace

Do uzavíratelné nádoby vložíme tibi krystaly, zalijeme je vodou, přisypeme panelu a cukr, uzavřeme a protřepeme. Necháme stát na lince 24 hodin a během této doby tak 2-3x odvíčkujeme, abychom odpustili bublinky CO2. 

2. fermentace

Tibi krystaly přecedíme a použijeme znovu na další limonádu (na 1. fermentaci). Fermentovaný nálev (to co zbyde z přecezených krystalů) rozlijeme do uzavíratelných nádob, přidáme ovoce (podrobněji viz dále), zavíčkujeme a dáme alespoň na 8 hodin do lednice. Následně konzumujeme i s ovocem a spotřebujeme do 2-3 dnů. 


A co to vlastně ta tibi limonáda je? Někdy se tomu říká i vodní kefír a to vystihuje její podstatu - je to kefír, který ale funguje bez přítomností mléčných výrobků - kvasí ve vodě. Tibi krystaly ve skutečnosti nejsou tvrdé kousky nějakého kamene, ale gelové "žmolky" (viz fotka níže), které v sobě obsahují bakterie velmi podobné těm pro mléčné kvašení (jak je známe z jogurtů, kefírů a dalších zakysaných výrobků). Tyhle krystaly vám vlastně zakysají vodu a i lidé s nesnášenlivostí mléka nebo laktozy mohou přijímat látky prospěšné jejich střevní mikrofloře. Tibi krystaly ke své práci potřebují jen vhodné prostředí - vodu, minerály a cukr.

Tibi limonáda je kvašená, takže na první ochutnání vám nemusí připadat jako to nej, co jste kdy pili. Trochu připomíná burčák a lidé s citlivými střevy na ní mohou reagovat divočeji (já nemám problémy ani po vypití litru limonády za den a mé děti na ní taky nikdy nereagovaly), takže pokud jí zkoušíte prvně, radím opatrnější zacházení:o))

Pokud víte, jak vzniká kefír, jistě víte i to, že pokud kefír kvasí dlouho, vzniká v něm alkohol. To se vám stane i s tibi limonádou, když jí necháte prokvasit příliš dlouho. Já mám ozkoušeno oněch 24 hodin, v zimě snese i 36 a alkoholem cítit není. Každopádně jestli budou limonádu pít i děti, myslete na to a příliš prokvašenou limču jim nedávejte.

Aktivátor
-----------------
Aby se z vody, do které ponoříte tibi krystaly, stala kvašená limonáda, musíte těm kvasinkám v krystalech dát najíst. A kvasinky rády cukr. Pokud byste ale dodávali jen čistý bílý cukr, tibi by moc výkonné nebyly. K dobré práci potřebují i minerály. A ty jim někteří dodávají nesířeným sušeným ovocem (často rozinkami nebo mangem) a já jsem si oblíbila onu panelu. Je to sušená surová cukrová třtina a seženete jí pod různými názvy. Důležité je, aby to byla opravdu třtinová šťáva, nepoužívejte místo ní med, kokosový nebo datlový cukr a už vůbec ne umělá sladidla.  
Já v receptu kombinuji panelu a obyčejný cukr - dala by se použít jen panela, ale řekněme si na rovinu, že je poměrně drahá a v tom množství, v jakém ji do limonády používám, se mi tibi krystaly množí velmi rychle a limonáda je dobře prokvašená po 24 hodinách. Takhle dobrou limonádu jsem při použítí cukru a sušeného ovoce nikdy neměla. S panelou je výsledek opravdu o 100% lepší. 

Jaké ovoce použít
-----------------------------------
Použít se dá ovoce čerstvé, mražené a nebo lyofilizované (sušené mrazem). V sezoně je dobré použít to čerstvé a mimo sezonu mražené. Pokud nemáte mrazák (nebo ho máte malý) ideální je varianta lyofilizovaného ovoce - nemá v sobě přidaný cukr a skladovat ho můžete mimo lednici či mrazák. 
Ovoce vybírejte takové, které dobře a hlavně chutně kvasí. Mně se chuťově nejvíc osvědčily maliny, jahody a borůvky. Dále jsou skvělé i broskve a nektarinky a v zimě jablko s trochou skořice. Co se naopak neosvědčilo, je meloun (ten zkvašený fakt nechcete), hruška a hroznové víno (velmi nevýrazná chuť) a citrusy (podivná chuť). 

Pokud je čerstvé ovoce větší, nakrájejte ho na co nejvíc kousků - čím víc totiž ovoce porušíte, tím lépe bude kvasit. Takže borůvky a maliny nechávám být, ale jahody krájím na čtvrtiny, jablko a broskve na proužky. Mražené nebo lyofilizované ovoce nijak dál neupravuji. 

Co s krystaly, když nechci limonádu
-------------------------------------------------
Když už nechcete dělat další limonádu, stačí krystaly zalít minerálkou (já používám vincentku), přihodit asi lžíci panely, zavíčkovat a dát do lednice. Tam vám vydrží i měsíc. 

Když chcete krystaly opět použít, stačí je jen scedit a použít pro 1. fermentaci jako obvykle.
 
Jak krystaly oživit
-------------------------
Pokud se vám zdá, že limonáda není tak silná jako dřív a krystaly se špatně množí, naložte je do minerální lázně, viz předchozí bod. 

Jaké nástroje používat
--------------------------------
Ve spoustě článků se píše, že tibi krystaly se nesnesou s kovem a tudíž je nutno k jejich zpracování používat striktně nekovové předměty. Já poslední půl rok používám kovový cedník a běžnou lžíci a tibi krystalům to nijak neuškodilo. Takže tomuto bych až tak nevěřila. 

Každopádně co potřebujete - skleněnou dózu s těsnícím víčkem a širokým hrdlem, která má objem o cca 500 ml větší, než kolik použijete vody. Já mám dózu 2l (z Ikea, viz fotka níže) a dělám nálev z 1,5 litru vody. Jak je vidno, když se přidají tibíci a cukr, moc prostoru nezbývá (akorát na vzduch). Také budete potřebovat sítko (ne úplně obří cedník), přes které budete cedit nálev. A pak už stačí jen nádoby, ve kterých budete limonádu skladovat při 2. fermentaci - já používám různě větší sklenice od okurek, mléka nebo sirupů (vše se šroubovatelným uzávěrem). 

Jak dělám limonádu já
------------------------------
Já většinou připravuji limonádu odpoledne nebo večer. Před samotnou přípravou si naliju potřebné množství vody do sklenic a nechám aspoň hodinu odstát stačí aby vyprchal chlor). 
Přecedím si nálev, ten rozliju do 2 až 3 sklenic a do každé přihodím ovoce podle chuti a vložím do lednice. Tyhle limonády jsou už ráno dobré a můžou se pít, často si je dáváme i ke snídani. 
Zbylé krystaly opět vložím do fermentační nádoby (kterou jsem před tím umyla) a zaliju vodou, zasypu panelou a cukrem a nechám takto stát do druhého dne odpoledne. 

Když se chystáme na dovolenou, tak jen limonádu přecedím a krystaly zaliju vincentkou, přidám lžici panely a vložím v zavíčkované sklenici do lednice. 

Při každém kvašení mi přibyde asi 60 g krystalů (při použití 150 g krystalů a 1 litru vody). Dřív jsem je schovávala a snažila se je nabízet, ale měla jsem jich po chvíli hrozné přebytky a teď je bohužel musím vyhazovat, protože pro ně prostě nenacházím uplatnění. 

Pokud budete postupovat, jak jsem popsala, nedivte se, že budete mít celkem velké přírůstky:o)


Nálev s tibi krystaly (před slitím) a na lžičce samotné tibi krystaly. 



Panela - sušená cukrová třina







Komentáře

  1. Kvašená limča je úplně super na naše střeva. Hrozně ráda si jí dělám. Nejraději si dělám citrusovou. Používám na ní lisy na citrusy abych vymačkala co nejvíce šťávy aby to mělo pořádné grády a dostala do sebe co nejvíce vitamínů. Pak mám také ráda hodně jahodovou nebo malinovou s mátou ta je také výborná, krásně voní a má čerstvý nádech.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů