oříškový dort - korpus z lískových ořechů, mascarpone krém a nugátová poleva

Spolupráce 

Nově mě oslovili ze Světa plodů a já mám tu čest přinést první recept z jejich surovin. 

Už když jsem si vybírala obsah svého prvního balíčku, zaujalo mě oříškové máslo z lískáčů, protože jsem si hned představila, že bych ho mohla smíchat s čokoládou a byla by z toho skvělá poleva na dort...  Ozkoušela jsem ho na malém dezertu k odpolednímu kafi a zjistila, že to je fakt super kombinace a v hlavě se mi začal rodit nápad na dort ke svátkům - mému a mého muže, které oba slavíme v dubnu. A věřte, že kombinace polevy, tvarohového krému a ořechového korpusu je naprosto skvělá!


Korpus 21 cm

5 velkých nebo 6 menších vajec
150 g cukru krupice
50 g másla
80 g mletých lískových oříšků 
50 g hladké mouky
20 g holandského kakaa
2 lžičky prášku do pečiva

Krém

500 g mascarpone
250 g tvarohu ve vaničce
120 g cukru moučka
1 lžička vanilkové extraktu

Poleva

50 g pasty z lískových ořechů
80 g hořké 70 % čokolády

Ke zdobení:

drcené lískové ořechy
lyofilizované jahody nebo maliny
---------------------------------------------------------------------

Troubu začneme roztápět na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Máslo si rozpustíme a necháme chladnout.

Formě na dort o průměru 21 cm vyložíme dno pečícím papírem, zapneme do obruče a boky necháme holé (těsto se díky tomu nalepí na obruč a korpus je pak hezky rovný na bocích).

Bílky oddělíme od žloutků. Bílky dáme do mísy, přisypeme maličko soli a začneme šlehat sníh. Když je sníh polotuhý, po částech a za stálého šlehání do něj přisypáváme cukr až do spotřebování. Pak došleháme do tuhého sněhu, který na metlách tvoří špičky.

Šleháme dál a po jednom ke sněhu přidáváme žloutky - každý necháme zašlehat a teprve pak přidáme další. Po žloutcích přilijeme (stále za šlehaní) tenkým pramínkem zchladlé máslo. Šlehač vypneme.

V jiné míse smícháme mleté oříšky, mouku, kakao a prášek do pečiva a tuto směs přidáme k našlehanému vaječnému těstu a stěrkou zamícháme.

Těsto nalijeme do formy na dort, rozetřeme směrem k bokům, aby veprostřed zůstal trošku důlek a dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut, dokud zapíchnutá špejle nevyjde z dortu suchá.

Korpus vyndáme z trouby a dáme ho cca na 30 minut chladnout na mřížku. Pak nožem odřízneme korpus od boků formy, odendáme obruč, odstráníme dno a necháme na mřížce zcela vychladnout.

Připravíme si krém. Mascarpone vyšleháme s cukrem do hladké hmoty (vždycky šlehejte prvně mascarpone s cukrem, jinak by se vám mohlo srazit a vytvořit hrudky). Pak po lžičkách zašleháme tvaroh a nakonec vanilkový extrakt.

Začneme sestavovat dort. Korpus si dvakrát prokrojíme (pokud má vypouklý vršek, seřízneme ho nejprve do rovna). Připravíme si tác, na kterém budeme dort servírovat (měl by být stejně velký jako dort, ideální je použít dno z dortové formy) a na střed rozmažeme malé množství krému a na něj položíme první plát (spodní). Na první plát namažeme asi třetinu krému,  kterou rovnoměrně rozetřeme po celém plátu a zarovnáme velkým nožem nebo cukrářskou kartou. Položíme druhý plát a postup opakujeme. Nakonec položíme i třetí plát a na vršek a boky dortu naneseme další krém a pomocí stěrky a cukrářské karty dort zahladíme a dáme vychladit alespoň na 30 minut.

Mezitím si připravíme polevu. Čokoládu a oříškové máslo vložíme do misky a nad parou nebo v mikrovlnce rozpustíme. Směs necháme zchladnout tak, aby byla stále tekutá, ale šel v ní udržet prst. 
Dort si vyndáme z lednice, posadíme na obrácenou misku a pod celý dort dáme třeba pečící papír. Dort tak bude jakoby na podnose s nožkou a stékající poleva bude moci odkapávat na podložku, ze které si po zatuhnutí jednoduše sloupneme (a třeba sníme).
Polevu nalijeme na dort a rychle ji nožem nebo cukrářskou špachtlí rozetřeme po celé ploše dortu, část polevy necháme stéct po stranách. 

Ještě na měkkou polevu nasypeme drcené oříšky a po obvodu poklademe kousky lyofilizovaného ovoce. 

Vrátíme dort zpět do lednice a necháme ho alespoň 3 hodiny rozležet.









Komentáře

  1. Olina

    Dort vypadá hodně dobře. Vyzkouším...Koukám na Vás a říkám si dlouho žádné recepty
    a už tu něco je. Často podle Vašich receptů kuchtím v kuchyni..Olina

    OdpovědětVymazat
  2. Jakým způsobem mám dát dort na mřížku, když je celý na 30 minut ve formě? Otočit i s formou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celou tu formu polozte na mrizku, nic neotačejte. Jde o to, aby chladl i ode dna.

      Vymazat
  3. Dobrý den, včera upečeno, dnes na oslavě narozenin snědeno. Je perfektní, jako všechny, které jsem podle Vás pekla. Díky a ať se Vám daří!

    OdpovědětVymazat
  4. co jsem mohla pokazit kdyz mi dort nevyskocil?Zvetsil se jen o trochu:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těsto má být našlehané už před pečením, v troubě nijak moc už nevyskočí. Důležité je, aby nebyl korpus sražený. Možná jste neudělala chybu nikde...

      Vymazat
  5. Dobrý den, opravdu do těsta přijde pouze 50 g hladké mouky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, opravdu:o) Tu sypkou masu tam dotvoří ořechy a kakao. Mám to ozkoušené..

      Vymazat
    2. Dobrý den, děkuji za recept. Dort jsem pekla úplně poprvé a sklidil samou chválu. Dokonce i muž, který sladkému neholduje si pochvaloval. Jen s teplou polevy jsem čekala příliš dlouho a poleva pak nestekla po okraji tak, jak by měla, ale to byl jen drobný estetický nedostatek.
      Ještě jednou Vám děkuji

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, odkaz na lískooříškový krém nefunguje.. Je nějak doslazovaný nebo je to 100% z ořechů? Máte odzkoušeno třeba s arašídovým místo lískooříškového? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Safra tu konkrétní pastu asi odstranili z nabídky, ale bylo to 100% ořechové, bez sladidel. Určitě to bude fungovat i z másla mandlového, jen to lískové má specifickou chuť.

      Vymazat
  8. Krásné nadýchanou hmotu mi totálně zkazilo to máslo, váhala jsem jestli ho tam dávat, bohužel jsem dala a z krásné hmoty byla vovdova nechci říct co.... Tyhle korpusy mám ráda ale máslo jsem v žádném neviděla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nebylo máslo ještě horké, nebo jste ho nedala najednou, místo abyste ho lila pramínkem za stálého šlehání? V takovýchto korpusech je často tuk, nejčastěji ve formě oleje, ale máslo, pokud není horké, je v pohodě a nemám s ním problém.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů