Wool roll bread / vlněná roláda - sladká verze

Slaná verze koláče už tu byla, ale musela jsem u této "vlněné rolády", která vypadá jako klubíčko vlny, vyzkoušet i sladkou verzi. Zkusila jsem ho naplnit vláčnou směsí z máku a záměr se povedl na 100%. S těstem se krásně pracuje, hezky kyne, náplně je akorát a koláč je dobrý i třetí den po upečení (ale je potřeba skladovat ho přikrytý, aby neokoral). 

Takže, kdo chce oslnit něčím zajímavým z kynutého těsta, nechť se vyzkouší tenhle koláč. Vypadá složitě, ale není. Navíc jsem pro vás i natočila video, jak postupovat u formování těsta. 

Těsto

330 g hladké mouky
15 g čerstvého droždí v kostce
150 ml mléka
50 g cukru krupice
1 vejce
2 g soli
50 g másla

Náplň

125 g tvarohu ve vaničce
70 g mletého máku
1 celé vejce
1 lžička skořice
40 g cukru krupice
----------------------------------------------------------

Mléko ohřejme, aby bylo vlahé (na prstu nesmí pálit ani studit), rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a rozmícháme. Zasypeme troškou mouky a necháme 10 minut stát, dokud nevzejde kvásek (hladina moukou zasypaného mléka nabobtná). 

Mezitím si do mísy nasypeme mouku, přidáme celé vejce, cukr a sůl. Máslo rozpustíme a necháme chladnout. 

K moučné směsi přidáme vzešlý kvásek v robotu pomocí háku začneme těsto hníst. Když se těsto spojuje do suchých cárů, přidáme rozpuštěné a zchladlé máslo a necháme robota pracovat asi 5 minut. 

Pokud nemáte robota a musíte hníst v ruce (resp. vařečkou), máslo nerozpouštějte, ale nechte ho povolit a přidejte k mouce nakrájené na kostičky. Lépe se vám povede ho zapracovat. 

Prohnětené těsto vytvarujeme do bochánky, zakryjeme folií a necháme kynout asi hodinu při pokojové teplotě. Těsto by za tuto dobu mělo asi dvojnásobit svůj objem. 


Po vykynutí přemístíme těsto na zlehka pomoučený vál, rukou rychle propracujeme a pak rozdělíme na 5 stejných dílů (každý o váze cca 130g).  Každý díl stočíme do malého bochánku, přikryjeme folií a necháme asi 10 minut odpočívat. 

Máslem vymažeme formu o průměru 20-22 cm. 

Všechny ingredience na náplň vložíme do misky a ručně promícháme v konzistentní směs.

Každý bochánek rozválíme do oválku, půlku nařežeme ostrou cukrářkou kartou (nebo rádýlkem či nožem). Na druhou půlku naklademe náplň . Rolujeme směrem od náplně nahoru k nařezaným plátkům a při tom balíme boky dovnitř, aby nic nevytékalo. Stočený váleček vložíme do formy k obvodovému boku.

Nebo mrkněte na mé video:


U dalších tří bochánků postupujeme stejně. Poslední rolku přeřízneme  a vložíme do středu formy. Zakryjeme folií a necháme kynout asi 30-40 minut. 

Mezitím si rozpálíme troubu na 170°C.

Z formy odstraníme folii, celý koláč zlehka potřeme mlékem a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme 25 minut do světle hněda. 















Komentáře

  1. Dnes upečeno a opět výborné.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Marcel,těsto už kyne :-) pa AjaB.

    OdpovědětVymazat
  3. Marcel,roláda je naprosto vynikající,moc doporučuji!A navíc ten název...paráda! Aja

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to vypadá uplně úžasně! Sice mák moc nemusím, ale přítelkyně ho miluje. A u nás doma jsem já šéf v kuchyni 😀 Vypadá to trošku složitě, ale rád vyzkouším něco nového.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů