Wool roll bread / vlněná roláda - sladká verze

Slaná verze koláče už tu byla, ale musela jsem u této "vlněné rolády", která vypadá jako klubíčko vlny, vyzkoušet i sladkou verzi. Zkusila jsem ho naplnit vláčnou směsí z máku a záměr se povedl na 100%. S těstem se krásně pracuje, hezky kyne, náplně je akorát a koláč je dobrý i třetí den po upečení (ale je potřeba skladovat ho přikrytý, aby neokoral). 

Takže, kdo chce oslnit něčím zajímavým z kynutého těsta, nechť se vyzkouší tenhle koláč. Vypadá složitě, ale není. Navíc jsem pro vás i natočila video, jak postupovat u formování těsta. 

Těsto

330 g hladké mouky
15 g čerstvého droždí v kostce
150 ml mléka
50 g cukru krupice
1 vejce
2 g soli
50 g másla

Náplň

125 g tvarohu ve vaničce
70 g mletého máku
1 celé vejce
1 lžička skořice
40 g cukru krupice
----------------------------------------------------------

Mléko ohřejme, aby bylo vlahé (na prstu nesmí pálit ani studit), rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a rozmícháme. Zasypeme troškou mouky a necháme 10 minut stát, dokud nevzejde kvásek (hladina moukou zasypaného mléka nabobtná). 

Mezitím si do mísy nasypeme mouku, přidáme celé vejce, cukr a sůl. Máslo rozpustíme a necháme chladnout. 

K moučné směsi přidáme vzešlý kvásek v robotu pomocí háku začneme těsto hníst. Když se těsto spojuje do suchých cárů, přidáme rozpuštěné a zchladlé máslo a necháme robota pracovat asi 5 minut. 

Pokud nemáte robota a musíte hníst v ruce (resp. vařečkou), máslo nerozpouštějte, ale nechte ho povolit a přidejte k mouce nakrájené na kostičky. Lépe se vám povede ho zapracovat. 

Prohnětené těsto vytvarujeme do bochánky, zakryjeme folií a necháme kynout asi hodinu při pokojové teplotě. Těsto by za tuto dobu mělo asi dvojnásobit svůj objem. 


Po vykynutí přemístíme těsto na zlehka pomoučený vál, rukou rychle propracujeme a pak rozdělíme na 5 stejných dílů (každý o váze cca 130g).  Každý díl stočíme do malého bochánku, přikryjeme folií a necháme asi 10 minut odpočívat. 

Máslem vymažeme formu o průměru 20-22 cm. 

Všechny ingredience na náplň vložíme do misky a ručně promícháme v konzistentní směs.

Každý bochánek rozválíme do oválku, půlku nařežeme ostrou cukrářkou kartou (nebo rádýlkem či nožem). Na druhou půlku naklademe náplň . Rolujeme směrem od náplně nahoru k nařezaným plátkům a při tom balíme boky dovnitř, aby nic nevytékalo. Stočený váleček vložíme do formy k obvodovému boku.

Nebo mrkněte na mé video:


U dalších tří bochánků postupujeme stejně. Poslední rolku přeřízneme  a vložíme do středu formy. Zakryjeme folií a necháme kynout asi 30-40 minut. 

Mezitím si rozpálíme troubu na 170°C.

Z formy odstraníme folii, celý koláč zlehka potřeme mlékem a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme 25 minut do světle hněda. 















Komentáře

  1. Dnes upečeno a opět výborné.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Marcel,těsto už kyne :-) pa AjaB.

    OdpovědětVymazat
  3. Marcel,roláda je naprosto vynikající,moc doporučuji!A navíc ten název...paráda! Aja

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to vypadá uplně úžasně! Sice mák moc nemusím, ale přítelkyně ho miluje. A u nás doma jsem já šéf v kuchyni 😀 Vypadá to trošku složitě, ale rád vyzkouším něco nového.

    OdpovědětVymazat
  5. Upečeno a snědeno. Je výborný! Šlo by makovou náplň zaměnit za ořechovou? Lucka.

    OdpovědětVymazat
  6. Uchvatil me, dnes jsem ho upekla. Vypada (a voni) uzasne, tesime se na zakrojeni!

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý večer chtěla bych se zeptat jaká náplň by se tam ještě hodila u nás se mák nejí. Tvaroh ano ale nebylo by to suché ? A asi by muselo být víc náplně když by byla jenom jedna , že? Máme rádi i kakao , ale nevím zda by se to hodilo . Trochu tápu co dát. Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů