Vepřové karbanátky se sýrem feta

Spolupráce

Karbanátky jsou poměrně jednoduché a rychlé jídlo, chutnají většině dětí a dá se do nich přimíchat kdejaká zelenina a nebo třeba i sýr. Já jsem tentokrát zvolila řecký sýr feta a ve spolupráci s Naší stravenkou jsem pro vás připravila recept na oběd na víkend a nebo klidně do krabičky do práce.

Suroviny jsem nakoupila v Lidlu a s náklady na 3-4 porce (dle velikosti jedlíka) se vejdete do jedné 120 korunové stravenky.


Na 3-4 porce:

500 g mletého vepřového masa
1 vejce
2 plátky toustového chleba
1 rovná lžička soli
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušené bazalky
80 g feta sýru
pepř
strouhanka (dle potřeby)
olej na smažení
----------------------------------
Maso necháme asi hodinu odpočívat na teple.

Toustový chléb namočíme do vody a  následně vymačkáme a rozdrobíme do mísy. Přidáme maso, vejce, sůl, pepř, oregáno, bazalku, a rozdrobíme fetu. Směs zamícháme a pokud je řídká a nedrží tvar, přisypeme strouhanku. Pak rukou vytváříme spíše menší karbanátky (tak 2 cm vysoké), obalíme je ve strouhance (ideálně když je nasypaná v hlubokém talíři) a vyskládáme na prkýnko.

V pánvi si rozpálíme olej (hladina asi 1 cm vysoká) a pak na středním plameni smažíme karbanátky asi pět minut z každé strany. Karbanátky budou mít krásnou zlato-hnědou barvu a vevnitř musí být prosmažené (to raději zkontrolujte rozříznutím jednoho karbanátku).

Karbanátky lze upéct v troubě (na 180°C) asi 40 minut, ale chutnají víc jako sekaná. Každopádně jsou zdravější:o)

Podáváme s bramborovou kaší:

Na 4 porce:

750 g brambor typu B nebo C
sůl,
celý kmín,
20 g másla
250 ml plnotučného mléka Pilos
(případně 100 ml 33% smetany a 150 ml mléka)
-------------------------------------------------------------------
Brambory oškrábeme a nakrájíme na kousky, přidáme lžičku soli, pár zrnek kmínu, zalijeme horkou vodou a vaříme asi 12 minut.

Brambory slijeme a přímo do hrnce  hodíme máslo a pod pokličkou necháme rozpustit. Pak brambory rozšťoucháme. Ohřejeme si mléko téměř k varu, z větší části ho nalijeme na brambory a šlehací metlou vyšleháme kaši bez větších kousků. Pokud je kaše příliš hustá, přidáváme po částech mléko a zašleháváme.

Kaši před podáním polijeme rozpuštěným máslem.

Pokud neřešíte tuky a chcete kaši jemnější, z části nahraďte mléko tučnou smetanou, jak je uvedeno v rozpisu surovin. 





Komentáře

Nejpopulárnější blogy receptů