Vepřové karbanátky se sýrem feta

Spolupráce

Karbanátky jsou poměrně jednoduché a rychlé jídlo, chutnají většině dětí a dá se do nich přimíchat kdejaká zelenina a nebo třeba i sýr. Já jsem tentokrát zvolila řecký sýr feta a ve spolupráci s Naší stravenkou jsem pro vás připravila recept na oběd na víkend a nebo klidně do krabičky do práce.

Suroviny jsem nakoupila v Lidlu a s náklady na 3-4 porce (dle velikosti jedlíka) se vejdete do jedné 120 korunové stravenky.


Na 3-4 porce:

500 g mletého vepřového masa
1 vejce
2 plátky toustového chleba
1 rovná lžička soli
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušené bazalky
80 g feta sýru
pepř
strouhanka (dle potřeby)
olej na smažení
----------------------------------
Maso necháme asi hodinu odpočívat na teple.

Toustový chléb namočíme do vody a  následně vymačkáme a rozdrobíme do mísy. Přidáme maso, vejce, sůl, pepř, oregáno, bazalku, a rozdrobíme fetu. Směs zamícháme a pokud je řídká a nedrží tvar, přisypeme strouhanku. Pak rukou vytváříme spíše menší karbanátky (tak 2 cm vysoké), obalíme je ve strouhance (ideálně když je nasypaná v hlubokém talíři) a vyskládáme na prkýnko.

V pánvi si rozpálíme olej (hladina asi 1 cm vysoká) a pak na středním plameni smažíme karbanátky asi pět minut z každé strany. Karbanátky budou mít krásnou zlato-hnědou barvu a vevnitř musí být prosmažené (to raději zkontrolujte rozříznutím jednoho karbanátku).

Karbanátky lze upéct v troubě (na 180°C) asi 40 minut, ale chutnají víc jako sekaná. Každopádně jsou zdravější:o)

Podáváme s bramborovou kaší:

Na 4 porce:

750 g brambor typu B nebo C
sůl,
celý kmín,
20 g másla
250 ml plnotučného mléka Pilos
(případně 100 ml 33% smetany a 150 ml mléka)
-------------------------------------------------------------------
Brambory oškrábeme a nakrájíme na kousky, přidáme lžičku soli, pár zrnek kmínu, zalijeme horkou vodou a vaříme asi 12 minut.

Brambory slijeme a přímo do hrnce  hodíme máslo a pod pokličkou necháme rozpustit. Pak brambory rozšťoucháme. Ohřejeme si mléko téměř k varu, z větší části ho nalijeme na brambory a šlehací metlou vyšleháme kaši bez větších kousků. Pokud je kaše příliš hustá, přidáváme po částech mléko a zašleháváme.

Kaši před podáním polijeme rozpuštěným máslem.

Pokud neřešíte tuky a chcete kaši jemnější, z části nahraďte mléko tučnou smetanou, jak je uvedeno v rozpisu surovin. 





Komentáře

  1. Děkuji, Marcelo, za jednoduchý, rychlý a netradiční recept na karbanátky. Udělala jsem je v troubě a i přesto byly velmi šťavnaté a chutné. A zmizely kosmickou rychlostí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když bych dělala karbanátky v troubě, jestli strouhanka moc neztvrdne, jestli třeba nedát na každý karboš trošku máslíčka ... :) díky za info a případné zkušenosti a tipy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při pečení v troubě je určitě lepší karbanátky trochu omastit. Stačí natřít každý kousek trochou oleje

      Vymazat
    2. Marcelko, super, díky, zkusím. Já doma smažím většinou v remosce, a i když po vysmažení jídlo dávám ještě okapat na ubrousek, tak stejně mi to doma moc nechtějí jíst, že je to mastné :-) a v troubě jsem ještě nikdy karbanátky nedělala, jen sekanou. Ještě se zeptám - musí se během pečení karbanátky v troubě obracet ? Díky. Terka.

      Vymazat
    3. Je to lepší je otáčet, aby byly opečené z obou stran, ale nutné to není. Já to dělám jak kdy:o)

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů