Kuře na paprice

Kuře na paprice je taková česká klasika, kterou lidi buď mají rádi a nebo jim chuť zkazila školní jídelna:o) Na přípravu není potřeba příliš času (samozřejmě se musí nějakou dobu dusit, ale to už si můžete dělat něco jiného), moc práce s ním také není a bez problémů se dá vzít do krabičky a ohřát  třeba v práci.

Recept jsem připravila ve spolupráci s Naší stravenkou a potraviny nakoupila v Lidlu. Rozpis celého receptu je na 4 porce a suroviny na toto množství pořídíte za 120 korunovou stravenku.



4 kuřecí stehna
50 g másla
1 velká cibule
2 lžíce hladké mouky Castelo
2 vrchovaté lžičky sladké papriky
1/2 lžičky uzené papriky
1 litr drůbežího vývaru
1 lžička soli
pepř
200 ml 30%  smetany ke šlehání Pilos
300 g kolínek (těstoviny) Tiradell
------------------------------------------------
Kuřecí stehna omyjeme, osušíme a nožem v kloubu rozdělíme na dvě části (aby vzniklo horní stehno a palička), osolíme a opepříme.

Cibuli oloupeme a nahrubo nasekáme.

V širokém kastrolu se silným dnem rozpálíme máslo a vložíme do něj kuřecí porce kůží dolů. Opékáme asi 4 minuty dozlatova a pak otočíme a opět opékáme asi 4 minuty. Opečené maso (vevnitř samozřejmě bude ještě syrové) vyndáme a odložíme na talíř.

Snížíme plamen pod kastrolem a do másla vhodíme cibuli. Tu za stálého míchání (při kterém zároveň seškrabujeme ze dna přípečky z masa) opékáme dozlatova. Poté přihodíme mouku a asi 3 minuty mícháme řidší jíšku, aby se zlehka opekla.

Přidáme obě papriky a opět promícháme a opekáme asi minutu. Nakonec vlijeme část vývaru (cca třetinu) a jíšku v kastrolu rozmícháme do kaše, aby nevznikaly hrudky. Dolijeme zbytek vývaru, osolíme, opepříme, vrátíme maso do kastrolu (přilijeme i šťávu, které maso pustilo na odkládací talíř), přikryjeme poklicí a přivedeme k varu. Pak stáhneme oheň na minimum a necháme asi 75-90 minut bublat (občas poklici zvedneme a směs promícháme).

Když je maso hotové (jde od kosti po zatlačení vidličkou), všechno vyndáme. Do hrnce k omáčce přidáme smetanu, promícháme a asi 2 minuty prováříme. Omáčku ochutnáme a případně dochutíme solí. Omáčku přecedíme.

Z masa odstraníme všechnu kůži a necháme na kosti, nebo obereme (dle preference strávníků). Podáváme s těstovinami polité dostatečným množstvím přecezené omáčky.






Komentáře

  1. dnešní večeře pro moje věčně hladové puberťáky je jasná... , ty se nají jedině omáček...

    OdpovědětVymazat
  2. Kde jako najdu v lidlu "drůbeží vývar"? asi vtip, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drubezi vyvar si samozrejme delam doma ze skeletu...

      Vymazat
  3. A great post! I love your blog. Your content is very interesting < 3 jummy !!!!!!!!
    I am following you and invite you to me
    https://milentry-blog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Výborný recept, který česká kuchyně adoptovala ještě v dobách, kdy jsme bývali součástí rakousko-uherského mocnářství. Originál má původ v Maďarsku, svět jej zná jako Chicken Paprikash

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů