Pečená kuřecí stehna na rýži

Spolupráce

Tohle jídlo je ideální, když nechcete trávit u plotny moc času - vlastně u sporáku nestrávíte ani minutu. Vše si dopředu připravíte, společně dáte do trouby a pak už jen čekáte, až se jídlo upeče. Žádné velké štráchy s tím člověk nemá, ale chuti mnoho. Pečete totiž kuřecí stehna přímo s rýží. To je jak už jsem psala rychlé a téměř bezpracné a navíc zajistí i velmi zajímavou chuť samotné rýži, které se po celou dobu přípravy postupně koupe i ve výpeku z kuřete. Takže i když se na první pohled může zdát suchá, opak je pravdou - je krásně vláčná a skvěle ochucená.

Recept vznikl ve spolupráci s Naší stravenkou a suroviny byly nakoupené v Lidlu. Rozpočet je na 4 osoby a vejdete se do 90 korunové stravenky.


Na maso:

4 kuřecí stehna (nebo 4 kuřecí paličky a 4 horní stehna) s kostí
3 lžíce rostlinného oleje
2 lžičky sušené petrželky
2 lžičky sladké papriky
1 lžička sušeného česneku (nebo větší stroužek - prolisovaný)
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička soli
pepř
----------------------------------------------------------------------
Olej a všechno koření smícháme v míse. Z masa odstraníme kůži a vložíme ho do marinády, zamícháme tak, aby byla marináda na každém kousku. Necháme marinovat a připravíme si rýži

Na rýži:

1 větší cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce oleje
1 lžička soli
pepř
2 hrnky vývaru (hrnek o objemu 250 ml)
2 hrnky vody (pokud není vývar, dejte 4 hrnky vody a koření, které se hodí do vývaru)
300 g rýže basmati
---------------------------------------------------------------------------------------
Troubu zapneme na 180 °C, větší pekáč s víkem vymažeme olejem. Pokud nemáte pekáč s víkem, na první část pečení použijte silnější alobal.

Cibuli a česnek nasekáme na jemno, nasypeme do pekáče, přidáme olej, sůl a pepř a veškerou tekutinu (vývar a vodu). Nakonec přidáme rýži a přímo v pekáči promícháme.

Na rýži poklademe kousky masa (bude částečně ve vodě / vývaru, což nevadí), zbytek marinády navrstvíme na maso, přiklopíme víkem (nebo zakryjeme alobalem) a vložíme do trouby na 50 minut.

Po 50 minutách pečení víko odklopíme. Pokud je rýže příliš suchá, doplníme asi hrnkem vody a zlehka ji promícháme. Pečeme nezakrytá dalších 20-30 minut do zlatavé barvy kuřete.

Vyndáme pekáč z trouby, maso položíme na talíř a veškerou rýži důkladně promícháme.  Pak servírujeme na talíře a zdobíme čerstvou petrželkou.



Zdojhttps://cafedelites.com/wprm_print/49577

Komentáře

  1. Tak tento recept jsem si "přivolala myšlenkou" :) hledala jsem tipy, jak vařit rýži ve vývaru, protože jsem to ještě nikdy nezkoušela. A ejhle, tady je překvapení. Jdu na to! Díky moc!

    Márinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže hodnocení - je to vynikající. Jen jsem dala místo vody vývar, tzn. vše zalité vývarem. Výborné! Moc děkuju za tip! Hezký den :) Márinka

      Vymazat
  2. Těch posledních 20 - 30 minut je opravdu opět zakryté? Zlatavá barva mi přijde, že pod poklicí/alobalem je těžko k dosažení...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. (ale jsem prd kuchařka, přiznávám)

      Vymazat
    2. Je tam chyba, dekuji za upozorneni, chtela jsem napsat nezakryte.. opravim to.

      Vymazat
  3. Výborný recept na jednoduché a hlavně strašně dobré hlavní jídlo. Chutnalo i mému synovi a to je co říct.😉

    OdpovědětVymazat
  4. Výborné, ta chuť rýže je super. A navíc tak jednoduché...
    Akorát nechápu, jak je možné, že normálně dělám rýži v hrnci 10 minut a je OK, tady je v troubě přes hodinu a je taky OK. HI

    OdpovědětVymazat
  5. Omlouvám se, tenhle recept byl totální fiasko! Dle mého názoru je v receptu příliš mnoho tekutiny. Kuře bylo celé potopotené, v troubě se tekutina odpařovala jen minimálně a pomalu, musela jsem si pomoci sporákem, pak dopéct v troubě, tekutinu jsem musela odebírat a stejně mám ve výsledku rýži rozvařenouna kaši. Jsem naštvaná, protože nemám rodině co dát k jídlu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc mrzí, ale já jsem recept opravdu vařila a jak vidíte z fotek, povedl se.
      Neměla jste větší hrnky? Nebo jiný typ rýže než basmati?

      Vymazat
    2. Mně se jednou pro změnu neuvařila rýže, protože jsem použila jiný druh. Tak jsem dolila vodu a nechala déle péct a pohoda. Chce to během vaření a pečení jako vždy a všechno občas zkouknout a ochutnat ¯\_(ツ)_/¯

      Vymazat
    3. Otec v karanténě: Vařil jsem dnes pro děti. Tekutiny jsem dal 1/2. Vývar byl jako polévka, tak jsem použil jen vodu + koření na vývar. Určitě na chuti pomůže dát vývar, klidně samotný bez vody - to zkusím příště. Chuťově nám to moc chutnalo a mile překvapilo.

      Co zkusit napřed přivést tekutinu k varu -s /nebo bez rýže. Zrychlilo by to proces v troubě . . .

      Vymazat
  6. Zkusila jsem a bylo to výborný! :)) Měla jsem pouze 200g rýže, ale stačilo to. Alobal jsem nakonec ani nepotřebovala.

    OdpovědětVymazat
  7. Pekla jsem celou dobu bez poklice. Přišlo mi moc tekutiny. A výsledek perfektní. Zaradime do jídelníčku 🙂

    OdpovědětVymazat
  8. Tohle jídlo děláme opakovaně, mně nejvíc chutná rýže, klidně ji jím pak i samotnou 🙂. Dělám to jen v remosce, stačí hodina, maximálně hodina a čtvrt, ani není třeba zakrývat alobalem. Ale stehna peču i s kůží, aby se vypeklo víc šťávy. Za mě moc velká dobrota.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů