Pečená kuřecí stehna na rýži

Spolupráce

Tohle jídlo je ideální, když nechcete trávit u plotny moc času - vlastně u sporáku nestrávíte ani minutu. Vše si dopředu připravíte, společně dáte do trouby a pak už jen čekáte, až se jídlo upeče. Žádné velké štráchy s tím člověk nemá, ale chuti mnoho. Pečete totiž kuřecí stehna přímo s rýží. To je jak už jsem psala rychlé a téměř bezpracné a navíc zajistí i velmi zajímavou chuť samotné rýži, které se po celou dobu přípravy postupně koupe i ve výpeku z kuřete. Takže i když se na první pohled může zdát suchá, opak je pravdou - je krásně vláčná a skvěle ochucená.

Recept vznikl ve spolupráci s Naší stravenkou a suroviny byly nakoupené v Lidlu. Rozpočet je na 4 osoby a vejdete se do 90 korunové stravenky.


Na maso:

4 kuřecí stehna (nebo 4 kuřecí paličky a 4 horní stehna) s kostí
3 lžíce rostlinného oleje
2 lžičky sušené petrželky
2 lžičky sladké papriky
1 lžička sušeného česneku (nebo větší stroužek - prolisovaný)
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička soli
pepř
----------------------------------------------------------------------
Olej a všechno koření smícháme v míse. Z masa odstraníme kůži a vložíme ho do marinády, zamícháme tak, aby byla marináda na každém kousku. Necháme marinovat a připravíme si rýži

Na rýži:

1 větší cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce oleje
1 lžička soli
pepř
2 hrnky vývaru (hrnek o objemu 250 ml)
2 hrnky vody (pokud není vývar, dejte 4 hrnky vody a koření, které se hodí do vývaru)
300 g rýže basmati
---------------------------------------------------------------------------------------
Troubu zapneme na 180 °C, větší pekáč s víkem vymažeme olejem. Pokud nemáte pekáč s víkem, na první část pečení použijte silnější alobal.

Cibuli a česnek nasekáme na jemno, nasypeme do pekáče, přidáme olej, sůl a pepř a veškerou tekutinu (vývar a vodu). Nakonec přidáme rýži a přímo v pekáči promícháme.

Na rýži poklademe kousky masa (bude částečně ve vodě / vývaru, což nevadí), zbytek marinády navrstvíme na maso, přiklopíme víkem (nebo zakryjeme alobalem) a vložíme do trouby na 50 minut.

Po 50 minutách pečení víko odklopíme. Pokud je rýže příliš suchá, doplníme asi hrnkem vody a zlehka ji promícháme. Pečeme nezakrytá dalších 20-30 minut do zlatavé barvy kuřete.

Vyndáme pekáč z trouby, maso položíme na talíř a veškerou rýži důkladně promícháme.  Pak servírujeme na talíře a zdobíme čerstvou petrželkou.



Zdojhttps://cafedelites.com/wprm_print/49577

Komentáře

  1. Tak tento recept jsem si "přivolala myšlenkou" :) hledala jsem tipy, jak vařit rýži ve vývaru, protože jsem to ještě nikdy nezkoušela. A ejhle, tady je překvapení. Jdu na to! Díky moc!

    Márinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže hodnocení - je to vynikající. Jen jsem dala místo vody vývar, tzn. vše zalité vývarem. Výborné! Moc děkuju za tip! Hezký den :) Márinka

      Vymazat
  2. Těch posledních 20 - 30 minut je opravdu opět zakryté? Zlatavá barva mi přijde, že pod poklicí/alobalem je těžko k dosažení...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. (ale jsem prd kuchařka, přiznávám)

      Vymazat
    2. Je tam chyba, dekuji za upozorneni, chtela jsem napsat nezakryte.. opravim to.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů