Drobenkový koláč s meruňkovou náplní

Spolupráce

Jestli máte doma větší množství meruněk a chcete se jich zbavit a nebo vám prostě chutnají dezerty, co jsou hodně cítit po meruňkách, tenhle koláč vám udělá radost. Je rychlý, jednoduchý, nepotřebujete na něj ani vajíčko a ač to z fotek vypadá, že meruněk v něm moc není, opak je pravdou - část náplně se totiž vsákne do těsta a zdánlivě ze ztratí:o)

Recept je připraven na velký plech  s rozměry 30 x 40 cm. Pokud tak velký koláč nechcete, můžete ho připravit do koláčové formy o průměru 27 cm a v tom případně použijte poloviční množství surovin. U meruněk jen dejte pozor, množství 1 kg je myšleno jako váha již vypeckovaných plodů, takže celých meruněk i s peckami bude o něco více.

Recept vznikl ve spolupráci s Naší stravenkou a suroviny jsem nakoupila v Lidlu. Hodně záleží na aktuální ceně meruněk, ale s poloviční dávkou na menší koláč se vejdete do 90 korunové stravenky.


Meruňková náplň

1 kg vypeckovaných meruněk + 1 dl vody
200 g cukru krupice Castello
1 lžička skořice
30 g kukuřičného škrobu + 1 dl vody
----------------------------------------------
Meruňky omyjeme, vypeckujeme a vložíme společně s vodou do hrnce. Postavíme na mírnější plamen a vaříme za občasného míchání doměkka. Pak rozmixujeme nahrubo ponorným mixérem, přisypeme cukr a skořici, pečlivě promícháme a vaříme, dokud se cukr nerozpustí.

Škrob nasypeme do skleničky, zalijeme deckou studené vody a vidličkou rozmícháme. Směs nalijeme do horké meruňkové náplně, zamícháme a svaříme do lehčího zhoustnutí (směs nebude tuhá jako pudink, ale to nevadí). Necháme asi 15 minut zchladnout.

Drobenka

450 g polohrubé mouky Castello
200 g másla Pilos
200 g cukru krupice Castello
1 lžička prášku do pečiva
--------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Hluboký pekáč o rozměrech 30*40 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Povolené máslo nakrájíme na malé kostky, zasypeme cukrem, moukou a práškem do pečiva a vypracujeme velmi sypkou drobenku (jde to rukou a nebo v robotu pomocí třecí metly na střední otáčky).

Dvě třetiny těsta nasypeme do pekáče a lehce upěchujeme. Na tuto první vrstu nalijeme všechnu meruňkovou náplň a stěrkou rozetřeme na celou plochu koláče (náplň nemusí být vyloženě studené, ale lehce zchladlá by být měla).

Na náplň rozprostřeme zbytek drobenky, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 40 minut.







Komentáře

  1. Super tip. Syn ma alergii na vejce, takže určitě vyzkousime.
    Diky a krasny den Dit

    OdpovědětVymazat
  2. Včera vyzkoušeno a moc chutnal.

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzkoušeno z kompotovaných meruněk, koláč byl výborný!

    OdpovědětVymazat
  4. Delala jsem se zmrazenymi visnemi a mnamka, dekuji

    OdpovědětVymazat
  5. Dělala jsem s kompotovanymi meruňkamu+rybíz... Neuvěřitelná dobrota, děkuji za recept. Minulý týden jsem dělala borůvkové zrcadlo (s malinami 👏🙂). Máte skvělé recepty, krásně propracované, opravdu smekám a děkuji 👏👏👏👍

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů