Jahodový dort s želé

Spolupráce

K počínajícímu létu patří jahody a když jsou k dostání ty české, vždycky se jimi cpu ve velkém a mám chuť hlavně na lehké dezerty z nich. Jedním takový je i dort s želé, které ale ve většině cukráren nedělají moc dobře - takže jíte piškot, krém, jahody a vrstvu čehosi žvýkavého bez chuti. Já raději, když želé chutná po výchozí surovině - v tomto případě po jahodách. A taky proto želé dělám pomocí želatiny a z opravdových jahod. A přináším recept i vám. Není to žádná rychlovka, ale odmění se skvělou chutí!

Ač je v rozpisu uvedeno u jahod jen 120 g na želatinu, počítejte, že dohromady jich je potřeba asi půl kila - na zdobení, do krému, pod želé...

Recept vznikl ve spolupráci s Naší stravenkou a suroviny jsem kupovala v Lidlu. Vzhledem k ceně jahod počítejte, že hodnota surovin na dort lehce přesáhne 120 korunovou stravenku.





Korpus (22 cm v průměru)

3 vejce velikosti M
90 g cukru krupice
3 lžíce oleje
90 g hladké mouky Castello
------------------------------------------------------
Formu na dort s průměrem 22 cm připravíme na pečení - na dno položíme pečící papír a upneme ho do obruče, tu ničím nemažeme (těsto se pak přilepí na boky a neodskočí). Papír z vnější strany ostříháme, aby nepřekážel.

Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Celá vejce vložíme do mísy společně s cukrem a šleháme dokud se objem asi neztrojnásobí (to trvá několik minut - cca 10). Pak za stálého šlehání přilíváme tenkým pramínkem olej. Šlehač vypneme, nasypeme do těsta mouku a stěrkou zapracujeme.

Těsto vylijeme do připravené formy a dáme péct na 35 minut - propečenost zkoušíme špejlí - po píchnutí doprostřed korpusu musí vyjít suchá a pokud zatlačíme zlehka prsty na korpus, nepropadá se.

Piškot vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout na mřížce. Pak nožem objedeme korpus kolem dokola (tím uvolníme těsto od boků formy), obruč sundáme a odstraníme i pečící papír zespodu.

Formu umyjeme, budeme jí totiž potřebovat na finalizaci dortu.

Krém

250 g mascarpone Lovilio
250 g tučného tvarohu Pilos
1 vanilkový cukr
100 g cukru moučka
Jahodová marmeláda (asi 2 lžíce)
Jahody
----------------------------------------
Mascarpone s oběma cukry na nízké otáčky prošleháme a po lžicích zašleháme i všechen tvaroh.

Připravíme si formu na finalizaci dortu: Obruč formy zlehka namažeme máslem a připevníme ke dnu. Z pečícího papíru ustřihneme pruh o cca o 1 cm širší než je výška formy. Tenhle pruh nalepíme na vnitřní stranu  obruče (bude se držet díky máslu) tak, aby byly zakryty boky po celém obvodu.

Korpus jednou prořízneme a spodní část vložíme do připravené formy. Natřeme na ní necelé 2/3 krému a ten rozetřeme do celé šířky - takže se dotýká pečícího papíru na obvodu formy. Omyjeme a osušíme jahody, nakrájíme je a vložíme do krém a poté je do něj zlehka zatlačíme.

Přiklopíme druhou částí korpusu. Ten pomažeme marmeládou (a nemusí sahat až do krajů) a navrstvíme zbylý krém, ten rozetřeme opět do krajů a dohladka a do roviny.

Další jahody nakrájíme na plátky a v jedné vrstvě položíme na krém. Dort dáme do lednice chladit a připravíme želé.

Jahodové želé

120g jahod
100 ml vody
50 g cukru moučka
3 plátky želatiny (nebo 6 g práškové želatiny)
----------------------------------------------------------
Plátky želatiny dáme nabobtnat do vody (práškovou zalijeme asi 3 lžícemi studené vody).

Jahody s vodou a cukrem rozmixujeme a následně přecedíme (aby v želé nebyla zrníčka z jahod). Směs dáme na mírný plamen ohřívat. Těsně před varem směs (pokud se jahodová směs začne vařit, ničemu to technologicky nevadí, jen se na povrchu utvoří pěna a špatně se jí zbavuje) stáhneme z ohně a vložíme do ní nabobtnané plátky želatiny (pokud máme práškovou, vložíme do jahodové směsi celý obsah misky) a rozmícháme. Pak necháme vše zchladnout.

Ještě před tím, než začne želé želírovat (to začne až po několika minutách až desítkách minut od zchlazení), nalijeme ho opatrně nahoru na dort, aby zakrývalo celý povrch jahod. Pokud je je krém pod jahodami správně rozetřen do všech krajů, želé nepoteče nikam, kam by nemělo. Vrátíme dort do lednice a necháme chladit a tuhnout minimálně 4 hodiny, ideálně však přes noc.

Před servírováním odepneme obruč a opatrně sloupneme pečící papír z boků dortu. Stěrkou zahladíme případné nerovnosti krému na bocích. Můžeme podávat.

Protože je použito i syrové ovoce, je nejlepší dort do dvou dnů zkonzumovat.







Komentáře

  1. Dobrý den, dříve jsem tyto stránky navštěvovala velmi ráda, nejeden recept se stal mým oblíbeným, ale od jisté doby tu není celkem nic inspirativního ani lákavého, včetně tohoto ne příliš povedeného dortu (po vizuální stránce určitě). Bohužel mám pocit, že všude všechno pěkné jde do kopru (omlouvám se za ten výraz)...Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kateřino, pokud se vám stránky přestaly líbit, nezbývá, než přejít jinam. Netuším, od které doby šlo vše do kopru, mně přijde, že inspirativního je tu stále dost a fanoušci podle mě stále vaří a pečou a chválí si i nové recepty.

      Je mi líto, že vás to tu zklamalo, ale nic s tím nenadělám.

      Dort mi po vizuální stránce přijde v pořádku, ač vysoká cukrárská to asi není. Každopádně rodině chutnal, takže ho v nejbližší době udělám znovu.

      Mějte se hezky a přeju, ať najdete jinde lepší inspiraci a hezčí dorty.

      Marcela.

      Vymazat
    2. Marcelko, nenechte si zkazit náladu :-) Pokud se mi někde nelíbí, nemusím tam být. Já na Vaše stránky chodím moc ráda a všechny recepty jsou výborné. Dort vypadá výborné a dnes ho budu dělat.

      Vymazat
  2. Dobrý den, já u Vás čerpám inspiraci moc ráda, tento dort určite zkusím. �� Děkuji a těším se na další. Zuzana

    OdpovědětVymazat
  3. Lidi, co blázníte... Dort je totálně top a pokud se někomu vizuálně nelíbí... však si ho zvládnete upravit k obrazu svému, nebo potřebujete návod i na to?
    Právě jsem ho dodělala a ideální do těchto veder. Díky za recept a inspiraci! ❤️��

    OdpovědětVymazat
  4. Já sem chodím taky moc ráda už několik let, a pokud mi některý z receptů z nějakého důvodu nevyhovuje, tak ho přece nemusím zkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  5. Podobné dorty dělám velice ráda, právě jsem si na ně koupila extra formu :-)
    Kdo má trochu zkušeností s pečením, dokáže si představit tu báječnou chuť, protože kombinace piškot, mascarpone, jahody a želé je skvělá!
    Na tomto blogu oceňuji právě to, že jsou recepty vyzkoušené a focené tak jak jsou :-))
    Mimo jiné na nich nic vizuálně neatraktivního nevidím, naopak!

    OdpovědětVymazat
  6. Nechápu, proč tak všichni usilují jen o samou dokonalost. Copak ten dort musí mít přesné geometrické tvary? Podle mne je moc krásný na pohled a o chuťové kompozici nepochybuji, dělám totiž podobný a u nás v rodině zmizí hned. Nikdo nezkoumá, zda jsou jahody přesně poskládané v řadě a někde nevykukuje kousek krému. Jinak teď v období jahod dělám každý týden, ale už bude změna - třešňová bublanina. Přeji mnoho dalších kreativních úspěchů :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů