Quiche s hovězím masem a sýrem

spolupráce

Muž si nedávno posteskl, že jsem už dlouho nepekla žádný quiche a že by si dal. Jeho přání jsem vyslyšela a protože jsem nechtěla dělat žádný z těch, co už na blogu mám, nezbývalo než vymyslet novou náplň. Volba padla na hovězí maso a vznikl slaný koláč, který s porcí salátu vystačí bez problémů klidně k obědu.

Recept vznikl ve spolupráci s Naší stravenkou, suroviny běžně seženete v Lidlu a za cenu jedné 90 korunové stravenky upečete celý koláč, což jsou 3-4 porce.








Těsto do formy s průměrem 26 cm

100 g másla
200 g hladké mouky
75 g vody
-------------------------
Povolené máslo a mouku zpracujeme v robotu nebo vidličkou na drobenku. Poté přilijeme vodu a vypracujeme pružné, kompaktní těsto. Zabalíme ho do folie a necháme v lednici hodinu odpočinout.

Mezitím si připravíme náplň.

Náplň

350 g mletého hovězího masa
1 střední cibule
10 g sádla (nebo másla)
sůl, pepř
1/2 lžíčky sladké papriky
1/2 lžičky oregana
1/2 lžičky bazalky
2 stroužky česneku
200 ml smetany ke šlehání Pilos
3 vajíčka vel. M
130 g goudy Bluedino
hrst parmazánu (nebo pecorina)
-----------------------------------------------
Cibuli nakrájíme najemno. Rozpálíme pánev, vložíme do ní sádlo, stáhne trochu výkon sporáku a vsypeme cibulku. Tu restujeme asi 5-7 minut dozlatova. Pak přidáme maso, osolíme, opepříme a zvýšíme opět plamen a orestujeme maso tak, aby bylo hotové. Pokud pustí šťávu, necháme ji všechnu vyvařit.

Na závěr přidáme papriku, oregano a bazalku a česnek nasekaný najemno. Dvě minuty mícháme s masem a pak odstavíme  z ohně a necháme vychladnout.

Troubu předehřejem na 200°C (horkovzduch na 180°C ).

Formu na koláč nebo dort (cca 26 cm v průměru) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem (já mám formu skleněnou a tu není potřeba ani vymazávat). Těsto vyválíme a přeneseme do formy na dno a asi 2cm vysoký okraj (a nebo ho prsty vymačkáme do formy, podle toho, co je pro nás jednodušší). Z pečícího papíru vystřihneme kolo o průměru dna formy, položíme na těsto a zasypeme fazolemi (normální suché fazole z pytlíku, ne uvařené z konzervy, fazole tu slouží k zatížení těsta, ne ke konzumaci) nebo speciálními kamínky na pečení. Formu s těstem vložíme do rozpálené trouby a zapečeme 12 minut.

Když se předpéká těsto, doděláme náplň. Do mísy nalijeme smetanu, přidáme celá vejce a prošleháme. Pak přidáme oba sýry (goudu nahrubo nastrouhanou, parmazán najemno) a promícháme. Nakonec přidáme maso a opět zamícháme.

Po 12 minutách předpékání vyndáme formu z trouby a sesypeme fazole a odstraníme pečící papír na těstě. Fazole po vychladnutí uskladníme na příští pečení. Pokud je těsto někde nafouklé, propíchneme ho vidličkou.

Na předpečené těsto dáme náplň, uhladíme ji stěrkou a vložíme do trouby, kterou stáhneme na 170°C (horkovzduch na 160°C). Pečeme 25-30 minut do zlatohnědé barvy.

Podáváme teplé a nebo i studené.










Komentáře

Nejpopulárnější blogy receptů