Sirup z rýmovníku

Rýmovník alias Plectranthus si už před několika lety našel místo v naší domácnosti jako pokojová květina. Jako jedna z mála se mi ji nepovedlo zahubit (nebo alespoň ne úplně). Je nenáročná na pěstování, velmi rychle a jednoduše se řízkuje a navíc je proslulá svým zázračným účinkem na rýmu a nachlazení. U nás doma teda proti rýmě moc nepomohla, ale i tak k ní děti rády čichají a při nachlazení si listy berou do postele:o))

Občas jsem si udělala z rýmovníku čaj, vůbec nebyl špatný a tak jsem letos zkusila sirup a on je výborný! Má skvělou osvěžující chuť po bylinkách jako je meduňka a ještě něco, co neumím identifikovat. Možná má léčivé účinky, možná ne, každopádně je opravdu chutný a pokud se vám doma rýmovník rozmnožil do trochu větších rozměrů, můžete ho jako já oškubat a svařit z něj sirup.

Uvedené množství v receptu je na tyhle dvě lahvičky - jedna má obsah půl litru.



40 lístků rýmovníku
1 litr vody
1 citron
1 pomeranč
1 kg cukru krupice
-------------------------------
Listy rýmovníku omyjeme a vložíme do hrnce. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na kolečka, z citronu okrájíme kůru a také nakrájíme na kolečka (pokud je citron v bio kvalitě bez chemického ošetření, můžeme ho nakrájet i s kůrou). Oba citrusy vložíme k listům do hrnce.

Směs v hrnci přelijeme vřelou vodou, přiklopíme poklicí a necháme 48 hodin stát při pokojové teplotě.

Po 2 dnech směs přes plátýnko přecedíme a pořádně vymačkáme (tak aby se do nálevu dostala i citrusová šťáva). Do nálevu nasypeme všechen cukr a postavíme na plotnu. Za občasného promíchání přivedeme k varu a pak ztlumíme, aby se směs nevařila příšliš prudce, ale spíš jen stoupaly bublinky ode dna.

Vaříme asi 1 hodinu, dokud směs není zredukovaná asi o třetinu - v tuto chvíli by měla i zhoustnout do podoby sirupu.

Ještě horký sirup slijeme do vysterilizovaných lahví, uzavřeme a skladujeme v chladu.




Zdrojhttps://abecedazahrady.dama.cz/clanek/jak-vyrobit-lecivy-sirup-a-mast-z-rymovniku

Komentáře

  1. Super recept. Zrovna to teď potřebuji. Jen jsem se chtěla zeptat, zda by šlo dát méně cukru i za cenu toho, že to tak dlouho nevydrží. Děkuji a pěkný den. Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s menším podílem cukru to půjde, jen tolik nevydrží a asi ani nezhoustne. Což netvrdím, že vadí:o)

      Vymazat
  2. Většinou se do sirupů snažím dávat třtinový, nebo půl na půl, také nejsem zastánce cukru ve velkém množství, ale co se dá dělat...

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den. Děkuji za recept na využití rýmovníku. Také mi na okně přerostl, a přemýšlela jsem co s ním. Udělala jsem sirup (on je to spíše med) dle vašeho návodu. Překvapila mne ale jeho chuť. Je takový nahořklý. Má to tak být, nebo je zde něco špatně? Možná jsem dala více lupínků, já mám ten drobnolistý, a tak jsem to nepočítala. Dala jsem je odhadem. Prosím, poraďte, zdali ho mohu užívat, nebo vyhodit a udělat jiný? Děkuji. AM.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý, nahořklý může být proto, že na citronu zůstala bílá slupka, také se mi to stalo, už si hlídám a vždy řádně oloupu citrony😉👌

      Vymazat
  4. DOBRÝ VEČER SIRUP JE VÝBORNÝ ,ZKOUŠELA PŘIDAT GRANÁTOVÉ JABLKO A PODRUHÉ BRUSINKY ,ČERVENÝ RYBÍZ .BYLO TO VÝBORNÉ.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů