Sirup z rýmovníku

Rýmovník alias Plectranthus si už před několika lety našel místo v naší domácnosti jako pokojová květina. Jako jedna z mála se mi ji nepovedlo zahubit (nebo alespoň ne úplně). Je nenáročná na pěstování, velmi rychle a jednoduše se řízkuje a navíc je proslulá svým zázračným účinkem na rýmu a nachlazení. U nás doma teda proti rýmě moc nepomohla, ale i tak k ní děti rády čichají a při nachlazení si listy berou do postele:o))

Občas jsem si udělala z rýmovníku čaj, vůbec nebyl špatný a tak jsem letos zkusila sirup a on je výborný! Má skvělou osvěžující chuť po bylinkách jako je meduňka a ještě něco, co neumím identifikovat. Možná má léčivé účinky, možná ne, každopádně je opravdu chutný a pokud se vám doma rýmovník rozmnožil do trochu větších rozměrů, můžete ho jako já oškubat a svařit z něj sirup.

Uvedené množství v receptu je na tyhle dvě lahvičky - jedna má obsah půl litru.



40 lístků rýmovníku
1 litr vody
1 citron
1 pomeranč
1 kg cukru krupice
-------------------------------
Listy rýmovníku omyjeme a vložíme do hrnce. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na kolečka, z citronu okrájíme kůru a také nakrájíme na kolečka (pokud je citron v bio kvalitě bez chemického ošetření, můžeme ho nakrájet i s kůrou). Oba citrusy vložíme k listům do hrnce.

Směs v hrnci přelijeme vřelou vodou, přiklopíme poklicí a necháme 48 hodin stát při pokojové teplotě.

Po 2 dnech směs přes plátýnko přecedíme a pořádně vymačkáme (tak aby se do nálevu dostala i citrusová šťáva). Do nálevu nasypeme všechen cukr a postavíme na plotnu. Za občasného promíchání přivedeme k varu a pak ztlumíme, aby se směs nevařila příšliš prudce, ale spíš jen stoupaly bublinky ode dna.

Vaříme asi 1 hodinu, dokud směs není zredukovaná asi o třetinu - v tuto chvíli by měla i zhoustnout do podoby sirupu.

Ještě horký sirup slijeme do vysterilizovaných lahví, uzavřeme a skladujeme v chladu.




Zdrojhttps://abecedazahrady.dama.cz/clanek/jak-vyrobit-lecivy-sirup-a-mast-z-rymovniku

Komentáře

  1. Super recept. Zrovna to teď potřebuji. Jen jsem se chtěla zeptat, zda by šlo dát méně cukru i za cenu toho, že to tak dlouho nevydrží. Děkuji a pěkný den. Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s menším podílem cukru to půjde, jen tolik nevydrží a asi ani nezhoustne. Což netvrdím, že vadí:o)

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů