Gulášová polévka

Spolupráce.

Na recept na dobrou gulášovou polévku jsem dlouho nemohla natrefit. Několikrát jsem jí zkoušela, ale vždycky mi něco nesedělo. Až mi trn z paty vytrhla kolegyně z práce, která mi poskytla svůj recept a já pochopila, co je nutnou ingrediencí takové gulášové polévky - uzená paprika! Ač uzenou chuť nemám obecně moc v lásce, v gulášovce prostě musí být, jinak to není ono. Tímto Markétě děkuji a nyní si můžete skvělou gulášovku uvařit doma i vy.

Recept vznikl ve spolupráci  s Naší stravenkou a za jednu 90 korunovou stravenku v Lidlu nakoupíte suroviny asi tak na 2 tyhle polévky (takže dohadem 6-8 velkých porcí).






250 g tučnějšího hovězího masa - kližka nebo krk, případně směs na guláš
1 velká cibule
2 lžíce sádla
1-3 lžíce hladké mouky
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
1 a 1/2 lžičky uzené papriky
2 lžičky sladké papriky
1 lžička drceného nebo mletého kmínu
3 stroužky česneku
1,5 litru vody
1 střední mrkev
3 střední brambory
1 lžička sušeného nebo snítka čerstvého libečku (pokud není, nevadí)
hrstka majoránky
pepř
1 lžička soli
------------------------------------------------------------------------
Maso nakrájíme na velmi drobno a nebo nameleme nahrubo (čím větší kousky masa budou, tím déle se bude polévka vařit). Cibuli nakrájíme na jemno. Česnek oloupeme a nasekáme.

V hrnci rozpálíme sádlo, plamen stáhneme na poloviční výkon, na sádlo přidáme cibuli a smažíme ji dozlatova. Plamen zvýšíme a přidáme maso, které zprudka osmahneme. Maso pustí šťávu, kterou necháme zcela vyvařit.

Plamen opět stáhneme a masovou směs zasypeme moukou (čím víc chceme polévku hustou, tím víc mouky dáme, na fotce je polévka, kam jsem dala jednu lžíci hladké mouky, takže je relativně řídká), novým kořením a bobkovým listem. Za stálého míchání asi dvě minuty opékáme. Pak přidáme sladkou i uzenou papriku, kmín a česnek a opékáme asi minutku (a nezapomínáme míchat) do rozvonění. Nyní celou směs zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a na mírném plameni vaříme dokud není maso měkké - trvá to asi hodinu.

Mrkev oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky větší než mrkev. Přidáme společně s libečkem k polévce a vaříme dalších asi 20 minut, dokud není zelenina měkká.

Z polévky vyndáme bobkový list a nové koření (a případně čerstvý libeček), přidáme majoránku, kterou promneme v dlaních a necháme 2 minuty prohřát. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a podáváme s chlebem nebo jiným pečivem.




Komentáře

  1. Tento recept: nejlepší vzpomínka na Maďarsko.
    Zdravím a dobrou chuť:
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů