Roláda z kuřecího stehna

Díky spolupráci s Naší stravenkou jsem se dostala na kurz Italské kuchyně do Ola kala. Kurz byl velmi milý a ač byl koncipován pro začátečníky, i já jsem se v něm něco naučila. Třeba jak vykostit kuřecí stehno a udělat si z něj roládu. Taková "blbost" a tolik zábavy se s tím dá vytvořit. Jelikož mě tento recept opravdu zaujal, doma jsem ho zopakovala a přináším ho i vám. S náplní rolády si můžete hrát dle libosti a chutí - na jaře místo špenátu použít medvědí česnek, zkusit kozí sýr a sušená rajčata. Ač já bych takovou kombinaci neocenila, určitě bude dobré i použít sýr s modrou plísní (já holt nivě a podobným sýrům neholduji) a nebo olivy.

Základem tohohle receptu je umět vykostit kuřecí stehno. Pokud to neumíte, nezoufejte, v dnešní moderní době vám pomůže youtube:o) Odkaz na jeden styl vykosťování uvádím dále v článku (tento druh nás naučil i kuchař na kurzu).








Rozpis na 2 větší porce

2 kuřecí stehna
olej
100 g ricotty (mascarpone, žervé, nebo ovčího sýra)
1 žloutek
čerstvý baby špenát
2 plátky parmské šunky
rozmarýn
piniové oříšky
sůl, pepř
10 g másla
----------------------------------------------------------------
Stehna si vykostíme. Pokud nevíte jak, mrkněte na toto video, kde je to moc hezky vidět:  https://www.youtube.com/watch?v=LWMMm1D4zYQ

Zapneme troubu na 160°C (horkovzduch na 150°C).

Vykostěná stehna vložíme do potravinové folie a lehce rozklepeme - pozor, aby se maso a kůže nepotrhaly. Maso z folie vyndáme a z obou stran ho posolíme a opepříme.

Připravíme si alobal tak, aby se do něj dalo stehno pohodlně zarolovat - jeden pro každé stehno. Každý alobal potřeme lžičkou oleje a položíme na něj maso kůží dolů. Maso posypeme nasekaným rozmarýnem a na něj dáme plátek parmské šunky.

Ricottu (nebo mascarpone či žervé) smícháme se žloutkem. Pokud používáme kozí sýr, žloutek není potřeba.

Ricottu natřeme na šunku, posypeme špenátem a několika pinovými oříšky. Potom roládu opatrně stočíme a pevně zabalíme do alobalu (kraje alobalu stočíme jako obal bonbonů).

Rolády v alobale vložíme do pekáčku a pečeme v rozpálené troubě 50-60 minut.

Po upečení necháme maso chvíli odpočívat, pak vybalíme z alobalu a nakrájíme na půlky a nebo plátky.

Do pekáčku nalijeme trochu horké vody a oškrábeme přípečky, které vytekly z rolád.. Směs přelijeme do rendlíku, převaříme (případně zredukujeme) a necháme v něm rozpustit kostičku másla - vznikne skvělý přeliv na maso.

Podáváme s bramborem nebo salátem.




 



Komentáře

Nejpopulárnější blogy receptů