Frankfurtská polévka


Spolupráce


Potřeba vařit polévky na mě většinou přichází se sychravým podzimem. Letos se to celé nějak opozdilo a s polévkami začínám až teď po Novém roce. Mám ráda husté a vydatné polévky, které vás třeba s kouskem pečiva zasytí na dlouho a fungují jako večeře.  Jednou takovou je i frankfurtská polévka, do které podle mě patří dost brambor a uzeniny, takže i když není krémová, sytá je dostatečně.


I tentokrát vznikl recept ve spolupráci s Naše stravenka a suroviny jsem nakoupila v Lidlu. Náklady jsou celkem nízké, za 90 korunovou stravenku si uvaříte tuhle polévku dvakrát (a jedna várka vystačí na 3-4 porce:o)) . Použité párky mají vysoký obsah masa, jsou bez soji, lepku a laktozy, takže pokud na zahuštění použijete bezlepkovou mouku, lze udělat polévku vhodnou i pro celiaky.











Na 3-4 porce:


20 g sádla (1 lžíce)
1 střední cibule
4 štrasburské párky Dulano (150 g)
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce mleté sladké papriky
2 větší stroužky česneku
1 litr hovězího vývaru
3 střední brambory (cca 300 g)
sůl, pepř
1 lžíce sušené majoránky
-----------------------------------------------
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Párky nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.

V hrnci rozpálíme sádlo, snížíme trochu plamen a orestujeme cibulku dozlatova. Poté přihodíme párky a za stálého míchání rovnoměrně opečeme.

Zaprášíme moukou a minutu restujeme. Pak přihodíme papriku a opět restujeme asi minutu.

Česnek oloupeme a prolisujeme do hrnce, promícháme a necháme ho rozvonět. Poté do hrnce přilijeme všechen vývar a směs rozmícháme dohladka (v polévce by neměly být hrudky). Osolíme, opepříme, přivedeme k varu, přihodíme brambory, zakryjeme poklicí a vaříme 15-20 minut.

Na konci přidáme majoránku, kterou promneme v dlaních, necháme asi minutu prohřát a můžeme servírovat.








Komentáře

  1. Marcelo,
    miluji frankfurtskou polévku !
    Dělává polévky celoročně, v zimě hustší , v létě více zeleninové .

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá skvěle, ale tohle znám jako polévkový buřtguláš. Do frankfurtské imho patří ještě trocha mléka pro zjemnění. Ale co komu po jméně, tahle polévka, byť zvána jinak, chutná bude stejně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to bude dost krajově specifické. Já jsem frankfurtskou s mlékem nebo smetanou nikdy nejedla... Buřtguláš je ze špekáčků, ale jinak je pravda, že je to hodně podobné téhle frankfurtské.

      Vymazat
  3. Práve ju varím.Nasa obľúbená.Super polievka .

    OdpovědětVymazat
  4. já tedy nevím, od jaké doby se do frankfurtské polévky dávají brambory ...ale pak už to tedy vážně není frankfurtská polévka, která ten název nemá od města,ale od frankfurtských párků...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle polevka se na mnoha mistech dela jinak, setkala jsem se s tim, ze spousta lidi do ni dava mleko, ktere ja jsem tam nikdy driv nevidela (protoze i nas ve stredoveskem kraji se tak nedelala). Zato brambory tam byly vzdycky..

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů