Frankfurtská polévka
Spolupráce
Potřeba vařit polévky na mě většinou přichází se sychravým podzimem. Letos se to celé nějak opozdilo a s polévkami začínám až teď po Novém roce. Mám ráda husté a vydatné polévky, které vás třeba s kouskem pečiva zasytí na dlouho a fungují jako večeře. Jednou takovou je i frankfurtská polévka, do které podle mě patří dost brambor a uzeniny, takže i když není krémová, sytá je dostatečně.
I tentokrát vznikl recept ve spolupráci s Naše stravenka a suroviny jsem nakoupila v Lidlu. Náklady jsou celkem nízké, za 90 korunovou stravenku si uvaříte tuhle polévku dvakrát (a jedna várka vystačí na 3-4 porce:o)) . Použité párky mají vysoký obsah masa, jsou bez soji, lepku a laktozy, takže pokud na zahuštění použijete bezlepkovou mouku, lze udělat polévku vhodnou i pro celiaky.
Na 3-4 porce:
20 g sádla (1 lžíce)
1 střední cibule
4 štrasburské párky Dulano (150 g)
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce mleté sladké papriky
2 větší stroužky česneku
1 litr hovězího vývaru
3 střední brambory (cca 300 g)
sůl, pepř
1 lžíce sušené majoránky
-----------------------------------------------
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Párky nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
V hrnci rozpálíme sádlo, snížíme trochu plamen a orestujeme cibulku dozlatova. Poté přihodíme párky a za stálého míchání rovnoměrně opečeme.
Zaprášíme moukou a minutu restujeme. Pak přihodíme papriku a opět restujeme asi minutu.
Česnek oloupeme a prolisujeme do hrnce, promícháme a necháme ho rozvonět. Poté do hrnce přilijeme všechen vývar a směs rozmícháme dohladka (v polévce by neměly být hrudky). Osolíme, opepříme, přivedeme k varu, přihodíme brambory, zakryjeme poklicí a vaříme 15-20 minut.
Na konci přidáme majoránku, kterou promneme v dlaních, necháme asi minutu prohřát a můžeme servírovat.
Marcelo,
OdpovědětVymazatmiluji frankfurtskou polévku !
Dělává polévky celoročně, v zimě hustší , v létě více zeleninové .
Vypadá skvěle, ale tohle znám jako polévkový buřtguláš. Do frankfurtské imho patří ještě trocha mléka pro zjemnění. Ale co komu po jméně, tahle polévka, byť zvána jinak, chutná bude stejně :)
OdpovědětVymazatOno to bude dost krajově specifické. Já jsem frankfurtskou s mlékem nebo smetanou nikdy nejedla... Buřtguláš je ze špekáčků, ale jinak je pravda, že je to hodně podobné téhle frankfurtské.
Vymazat