Úlky / vosí hnízda / včelí úly

K Vánocům patří i nepečené cukroví. Za mého dětství dělala maminka nejvíc úlky, které můj bratr jedl doslova po hrstech. Základní recept je na 30 kousků a myslím, že se u nás dělalo vždy s šestinásobné dávky... :oD Kolik kousků potřebujete vy, musíte posoudit sami, nám letos stačily 2 dávky:o)

Na instagramu se vede boj o to, jak tuhle dobrotu pojmenovat. U nás se říkalo vždycky jen "úlky", někdo tomu říká včelí úly, jiný vosí hnízda. Bitvu tu rozpoutávat nechci, říkejte tomu, jak chcete, ale jestli máte doma formičky a ještě jste úlky neudělali, zkuste tu naší verzi, kterou mám od své maminky - kombinuje ořechy i piškoty na "korpus", do kterého nedávám kvůli kazivosti mléko a v náplni jsem vynechala syrový žloutek (z podobných důvodů a navíc i proto, že mě osobně syrová vajíčka nedělají vůbec dobře). Chuť to nijak zvlášť neovlivňuje, takže se toho nebojte:o)





na 30 středních úlků

100 g cukru moučka
150 g piškotů
100 g vlašských ořechů
70 g másla
2 lžíce kakaa
3 lžíce rumu
studená voda dle potřeby
---------------------------------
Ořechy a piškoty nameleme a vložíme do mísy, přidáme cukr, kakao a povolené máslo. Zalijeme rumem a začneme rukou zpracovávat. Několik minut to trvá, není to hned. Těsto by se mělo pospojovat a přestávat se drobit. Pokud se stále drobí, přidáváme po lžicích vodu a zapracováváme. Výsledná konzistence těsta by neměla lepit, měla by se jen trochu drobit, při zmačknutí držet pohromadě. 

Rozevíratelnou formu můžete použít rovnou, vyklepávací si vysypte před každým plněním moučkovým cukrem.

Těstem naplníme formičku asi 2 mm pod okraj (těsto musíme prstem pevně namačkat), rukojetí vařečky (nebo prstem) vytlačíme až skoro do špičky dírku. Úlek opatrně vyndáme z formičky a položíme na tác. Takto vytvarujeme všechny úlky.

Náplň

60 g másla
60 g cukru moučka
rum (1-3 lžíce)

30 piškotů na podstavec
-----------------------------------
Máslo necháme asi hodinu při pokojové teplotě, aby změklo. Pak ho vyšleháme a po lžicích zašleháme všechen cukr a následně i rum. Toho dáme tolik, kolik je nám milo - pokud budou úlky i pro děti, raději šetříme, pro dospělé strávníky můžeme přitlačit, ale krém nesmí téct. 

Krém vložíme do cukrářského sáčku s kulatou špičkou. Krémem plníme úlky tak, že asi 3 mm náplně vykukuje. Naplněné úlky stavíme na piškot.

Necháme alespoň do druhého dne proležet a před servírováním posypeme moučkovým cukrem.










Komentáře

  1. Mám podobný recept a stejnou závislost :-))
    Přeji veselé a pohodové vánoce!

    OdpovědětVymazat
  2. U nás se zabydlela kokosová varianta , ale klasika je klasika !! Přeji požehnané svátky♥Iva

    OdpovědětVymazat
  3. Díky moc! Sháněla jsem recept s ořechy, než vajec a smetany... Jenom dotaz, do náplně můžu vyměnit tuzemák za vaječňák, nebo si to vyžádá nějaké experimenty s konzistencí? Díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bych se toho nebala a klidne vymenila tuzemak za vajecnak, pridacat do polotekute konzitence nebo podle chuti.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů