Pstruh lososovitý na medu a batátové hranolky

Spolupráce

Dneska mám pro vás tip na jeden dobrý a taky zdravý oběd (nebo večeři). Maso i přílohu uděláte najednou v troubě a ač se jedná o samé zdravé suroviny, slibuji, že si pochutnáte. Připravila jsem totiž recept na pečeného pstruha lososovitého (lze použít i lososa, ale ten je v současnosti o dost dražší než pstruh) a batátové hranolky z trouby. Pokud jste batáty dodnes neznali a nezkusili, je nejvyšší čas. V Americe je znají jako "sladké brambory" a je pravda, že chuťově jsou nasládlé, ale mají méně kalorií a sacharidů než klasické brambory a také mají nižší glykemický index.

Recept byl vytvořen ve spolupráci s Naše stravenka a suroviny na jednu porci pořídíte v prodejnách Lidl za méně než hodnotu jedné 90 korunové stravenky.

Na rybu a do dipu dávám v kopru, kdo ho nemá rád, může na rybu dát sezam (ideálně bílý) a v dipu lze kopr vynechat úplně.



Pstruh (1 porce): 

150 g filetu pstruha lososovitého
1 lžíce oleje
1/2 lžíce medu (ideálně tekutého)
1/2 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř
kopr

Hranolky:

1 větší batáta (cca 300g)
1 lžíce oleje
sůl, pepř

Dip

100 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
sůl, pepř
1/2 lžíčky sušeného česneku
hrst kopru
--------------------------------------------------------
Troubu pustíme na horkovzduch na 180°C.

Začneme přípravou hranolek. Batátu oloupeme a ostrým nožem nakrájíme na maximálně centimetrové hranolky. Do mísy vložíme olej, sůl a pepř a hranolky ve směsi pořádně obalíme.

Na plech rozprostřeme pečící papír a na něj vyskládáme všechny hranolky v jedné vrstvě. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme zatím 10 minut. Mezitím si připravíme rybu.

V misce smícháme olej, med a citronovou šťávu.

Rybu omyjeme a osušíme a pinzetou vytrháme kosti v silnější straně filetu (jsou cítit, když přejedeme prsty tam a zpět od ocasu k hlavě). Maso naporcujeme, vložíme do vymaštěného pekáčku, osolíme, opepříme a potřeme medovou směsí a zlehka posypeme koprem.

Po 10 minutách od začátku pečení batát otevřeme troubu, batáty zlehka promícháme a do trouby přidáme pekáček s rybou. Pečeme dalších 20 minut. To znamená, že batáty se pečou dohromady 30 minut, ryba 20 minut. 

V mezičase si připravíme dip - všechny ingredience vložíme do misky a smícháme.

Ryba i hranolky jsou hotové najednou a můžeme ihned podávat s připraveným dipem.





Komentáře

Nejpopulárnější blogy receptů