Mandlové řízečky

Spolupráce

Tentokrát jsem se u nového receptu nechala inspirovat jídlem z paleo kuchyně a věřte, že vám řízečky s mandlovou strouhankou budou chutnat. Jsou zdravější, (asi) méně kalorické a navíc potěší i strávníky s bezlepkovou dietou. Já klasické řízky se strouhankou vůbec nedělám, vždycky je někde dostaneme a mně osobně stačí tak jeden na čtvrt roku:o) Když vyrábím "řízek", tak vždycky tenhle:o)

Řízky se dají péct v troubě (což je varianta, kterou volím já) nebo smažit na oleji či sádle (ale to nemám ozkoušené, zatím jsem je vždycky dělala v troubě s malým množstvím tuku).

Recept vznikl ve spolupráci s Naší stravenkou a tentokrát jsem suroviny nakoupila v Kauflandu. Zakysaná smetana v dipu je v mém případě samozřejmě bezlaktozová, takže pokud nemáte problém s trávením laktozy, klidně si dopřejte klasickou verzi. Množství surovin je na 4 porce.












Řízky (4 porce)

500 g krůtího masa (prsa na medailonky) nebo kuřecích prsou
100 g blanšírovaných a mletých mandlí
40 g strouhané parmazánu
1 vejce
sůl
pepř
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky římského kmínu
sádlo nebo olej
--------------------------------------
Troubu rozpálíme na 190°C (horkovzduch na 170°C)

Plech pomažeme sádlem / olejem. U řízečků se mi neosvědčilo používat pečící papír, často se na něj strouhanka přilepila a z masa upadla, proto dělám řízky raději přímo na namaštěném plechu nebo pekáči. 

Maso očistíme a nakrájíme na 1 cm vysoké menší řízečky.

V jedné ploché misce si smícháme mandle a parmazán.

Do další ploché misky (nebo hlubokého talíře) rozklepneme vejce, přidáme asi 2 lžíce vody, sůl, pepř, skořici a římský kmín a prošleháme vidličkou.

Maso postupně namáčíme do vejce, vytáhneme vidličkou, necháme zlehka okapat, obalíme v mandlové směsi a položíme na připravený plech.

Plech s řízky vložíme do rozpálené trouby a pečeme 12 minut, pak postupně všechny otočíme a pečeme dalších 12 minut. Řízky jde péct najednou 25 minut a neotáčet, ale nebudou mít tak hezkou barvu.

Na dip

200 g zakysané smetany bez laktozy
2 lžičky plnotučné hořcice
1 střední kyselá okurka nastrouhaná najemno
sůl, pepř
-------------------------------------------
Do misky vložíme všechny ingredience a promícháme.

Řízečky podáváme ještě horké s vařeným bramborem omaštěným máslem a připraveným dipem.






Komentáře

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů