úterý 16. října 2018

Dort s extra kakaovým korpusem a pařížským a vanilkovým krémem

Na konci září slavil manžel kulatiny a já mu připravila dort, který se skládal z velmi kakaového korpusu a dvou různých krémů - žádné extra buřty nečekejte, nebylo moc prostoru na vymýšlení, a tak jsem zvolila oblíbený pařížák a světlý krém z mascarpone a šlehačky.

Korpus a základ na tmavý krém je potřeba připravit ideálně den dopředu (korpus celkem dlouho chladne, na krém se zase musí nejprve svařit smetana s čokoládou, která se pak musí dostatečně prochladit), takže přípravu nenechávejte na poslední chvíli.







Korpus (22 cm v průměru)

4 střední vejce
špetka soli
150 g cukru krupice
180 g zakysané smetany nebo hustějšího jogurtu
160 ml oleje
140 g hladké mouky
75 g kakaa holandského typu
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
---------------------------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a upneme do obruče. Já boky ničím nepomazávám ani nevysypávám, protože chci, aby se piškot přichytil na obruč - stačí ho pak jen odříznout a mám na dortu rovné boky.

Oddělíme bílky od žloutků. Bílky vložíme do čisté mísy, přidáme špetku soli a šleháme na nejrychlejší stupeň do polotuhého sněhu. Pak po lžicích přisypáváme cukr (polovinu z předpisu) a vždy ho zcela zašleháme do sněhu. Oslazený sníh šleháme dál několik minut, až vznikne velmi  pevný sníh, ve kterém zůstávají stopy po metle a když (vypnutou) metlu zvedneme, sníh tvoří špičky a je tuhý.

Žloutky vyšleháme se zbytkem cukru do pěny. Pak přidáme zakysanou smetanu, olej, vanilkový cukr a promícháme. V další míse smícháme mouku, kakao a kypřící prášek a přidáme ke žloutkové směsi a pečlivě promícháme.

Vyšlehaný pevný sníh po částech opatrně zamícháme do těsta.

Těsto vylejeme do připravené dortové formy a pečeme asi 45-55 minut. A během pečení korpusu můžeme začít pracovat na pařížském krému (viz níže). 

Propečenost korpusu zkusíme špejlí a pokud vyjde suchá, korpus je propečen. Vyndáme formu z trouby, přemístíme ji na mřížku a necháme korpus zchladnout aspoň do vlažné teploty. Pak opatrně objedeme boky nožem, sundáme obruč a dort otočíme  dnem vzhůru (tím se vyrovnají případné nerovnosti) a necháme zcela vystydnout.

Pařížský krém

200 ml smetany ke šlehání
20 g kakaa holandského typu
120 g čokolády (alespoň 50% kakaa)
30 g cukru moučka
250 g mascarpone
--------------------------------------------------
Jak už bylo výše zmíněno, pařížským krémem začínáme den dopředu (nebo alespoň 6 hodin před finalizací dortu).
Metličkou zamícháme smetanu a kakao, směs nalijeme do rendlíku a přivedeme pomalu k varu. Čokoládu nalámeme do horké smetany a za stálého mícháme necháme zcela rozpustit. Směs nalijeme do misky, přikryjeme folií tak, že se folie dotýká i hladiny, necháme vystydnout a pak vložíme alespoň na 4 hodiny do lednice (ideálně přes noc).

Druhý den dokončíme tmavý krém. Mascarpone s cukrem moučka rychle prošleháme, aby se spojily, pak k nim po částech přidáváme svařenou pařížskou šlehačku (která je vychlazená na stejnou teplotu jako mascarpone) a stále šleháme. Vznikne nám hladký tmavý krém. 

Světlý krém

200 ml smetany ke šlehání
350 g mascarpone
50 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
--------------------------------------
Do misky vložíme stejně vychlazené mascarpone a smetanu, přidáme cukr moučka a začneme šlehat na nižší stupeň výkonu. Směs necháme spojit, zvýšíme otáčky, asi dvě minuty šleháme, dokud nevznikne tuhá směs. Nakonec ještě krátce zašleháme vanilkový extrakt.

Sestavení dortu

marmeláda dle chuti (rybízová, malinová a podobné)
----------------------------------------------------------------
Korpus dvakrát prořízneme. Spodní plát postavíme na servírovací talíř, pomažeme marmeládou (asi dvěma lžícemi) a potřeme třetinou světlého krému. Přiklopíme druhým plátem a opakujeme postup. Naposledy dáme třetí plát a ten už jen namažeme zbytkem světlého krému. 

Na boky dortu natřeme asi 2/3 pařížského krému a uhladíme stěrkou . Tmavý krém naplníme do sáčku s ozdobnou špičkou a ozdobíme horní část dortu. Pokud máme čerstvé ovoce, omyjeme ho, osušíme, posypeme cukrem, necháme asi 10 minut stát a následně jím dozdobíme dort. 
















3 komentáře:

  1. Krásný a hodně jedlý...Dávám do záložek...Olina

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den pani Marcelo. Prosim, jak u Vasich dortu docilite tak krasne tmaveho korpusu? Ja,ac pouzivam holandske kakao, nikdy je tak tmave nemam. Dekuji za Vase uzasne recepty. Zdravi Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tady v receptu je použito hodně kakaa, proto byl korpus tak tmavý... a jinak.. kdo ví.. určitě záleží na kvalitě použitého kakaa, ale já je celkem střídám, takže asi moc konkrétně neporadím. Spokojená jsem určitě s tím z Lidlu.

      Vymazat