pondělí 10. září 2018

Mrkvová roláda / carrotcake roll

S koncem prázdnin na mě dýchl podzim a já dostala chuť na trochu jiné dezerty než ovocné (ovšem období jablečných koláčů ještě přijde, to nemám strach:o)). V týdnu jsem si říkala že bych si dala mrkvový dort, ale ne celý, spíš nějaký poloviční, nebo nějakou jeho variantu a v tu chvíli mě to napadlo - mrkvová roláda! A upletla jsem si na sebe trochu bič, protože fakt nelze vzít rozpis na těsto na mrkvový dort a očekávat, že bude fungovat i v roládě. A převzít cizí recept jsem taky nechtěla, protože ten můj mrkváč mi prostě chutná nejvíc (z těch zkoušených). Nakonec jsem roládu pekla 3x, než jsem vychytala správnou konzistenci i chuť těsta (krém byl jednoduchý, ten se z původního receptu dal použít) a tady máte recept.



Roláda:

3 větší vejce
100 g cukru krupice
150 g mrkve (jedna větší)
60 g polohrubé mouky
60 g mletých ořechů (lískové nebo vlašské)
1 vrchovatá lžička skořice
1 zarovnaná lžička sušeného zázvoru
na špičku nože muškátového ořechu
---------------------------------------------------
Troubu rozpálíme na 200°C (horkovzduch na 180°C).

Do mísy vložíme celá vejce s cukrem a vyšleháme je dokud asi neztrojnásobí svůj objem a nezesvětlají do světlounce žluté až bílé barvy. Trvá to asi  5 minut dle výkonu šlehače.

Mrkev oškrábeme a najemno nastrouháme a následně přidáme k vaječnému těstu a stěrkou opatrně zapracujeme.

V jiné misce smícháme mouku, ořechy, skořici, zázvor a muškátový ořech. Směs přidáme do těsta a opět pomocí stěrky opatrně zamícháme až máme homogenní těsto.

Velký plech pokryjeme pečícím papírem. Těsto dáme na papír a rovnoměrně ho rozetřeme po celé ploše plechu tak, aby bylo všude stejně vysoké. Plát by měl být asi 0,5 cm vysoký.


Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 8-12 minut. Propečenost poznáme tak, že  když  na povrch položíme dlaň a prsty, těsto je pružné a vrací se zpět. Pokud se tvoří jamky pod prsty, je potřeba ještě chvíli dopéct.


Těsto hned sundáme z plechu a otočíme na čistou utěrku. Ještě za horka z plátu opatrně stáhneme pečící papír. Necháme vychladnout (netrvá to dlouho, cca 20 minut maximálně). Roláda je měkká a nemusí se stáčet hned po upečení. Pokud není přepečená, nepraskne.

Krém:

250 g mascarpone
250 g tvarohu
70 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
----------------------------------------
Do mísy vložíme mascarpone s cukrem a na střední otáčky ho vyšleháme. Pak za stálého šlehání po lžicích přidáváme tvaroh a nakonec krátce prošleháme s vanilkovým extraktem.

Sestavení rolády

Tři čtvrtiny krému natřeme na roládu a zavineme. Položíme na servírovací tác a zbylý krém natřeme na vršek a částečně i na boky rolády. Můžeme ozdobit nasekanými ořechy. Roládě stačí asi hodinové odložení v lednici a může se servírovat.

Déle než dva dny roládu v lednici neskladujte (nebo ne nepřiklopenou), okorává a nasává do sebe pachy z ledničky. 







5 komentářů:

  1. Dobrý den, myslíte, že by bylo možné nahradit cukr medem? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bohužel nemám zkušenost, jak se chová piškotové těsto, když se šlehají vajíčka s medem místo cukru, takže nevím, jak se zachová. jestli máte zkušenosti dobré a víte, že se to chová stejně, směle do toho.

      Vymazat
    2. Já dělám mrkvový dort s medem a jde to dobře :) jen to musí být med opravdu tekutý a ne už cukernatý :(

      Vymazat
  2. Mrkvový dort miluju a upéct ho jako roládu by mě nikdy nenapadlo .... děkuji za inspiraci ..... Marki

    OdpovědětVymazat