Mrkvová roláda / carrotcake roll

S koncem prázdnin na mě dýchl podzim a já dostala chuť na trochu jiné dezerty než ovocné (ovšem období jablečných koláčů ještě přijde, to nemám strach:o)). V týdnu jsem si říkala že bych si dala mrkvový dort, ale ne celý, spíš nějaký poloviční, nebo nějakou jeho variantu a v tu chvíli mě to napadlo - mrkvová roláda! A upletla jsem si na sebe trochu bič, protože fakt nelze vzít rozpis na těsto na mrkvový dort a očekávat, že bude fungovat i v roládě. A převzít cizí recept jsem taky nechtěla, protože ten můj mrkváč mi prostě chutná nejvíc (z těch zkoušených). Nakonec jsem roládu pekla 3x, než jsem vychytala správnou konzistenci i chuť těsta (krém byl jednoduchý, ten se z původního receptu dal použít) a tady máte recept.



Roláda:

3 větší vejce
100 g cukru krupice
150 g mrkve (jedna větší)
60 g polohrubé mouky
60 g mletých ořechů (lískové nebo vlašské)
1 vrchovatá lžička skořice
1 zarovnaná lžička sušeného zázvoru
na špičku nože muškátového ořechu
---------------------------------------------------
Troubu rozpálíme na 200°C (horkovzduch na 180°C).

Do mísy vložíme celá vejce s cukrem a vyšleháme je dokud asi neztrojnásobí svůj objem a nezesvětlají do světlounce žluté až bílé barvy. Trvá to asi  5 minut dle výkonu šlehače.

Mrkev oškrábeme a najemno nastrouháme a následně přidáme k vaječnému těstu a stěrkou opatrně zapracujeme.

V jiné misce smícháme mouku, ořechy, skořici, zázvor a muškátový ořech. Směs přidáme do těsta a opět pomocí stěrky opatrně zamícháme až máme homogenní těsto.

Velký plech pokryjeme pečícím papírem. Těsto dáme na papír a rovnoměrně ho rozetřeme po celé ploše plechu tak, aby bylo všude stejně vysoké. Plát by měl být asi 0,5 cm vysoký.


Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 8-12 minut. Propečenost poznáme tak, že  když  na povrch položíme dlaň a prsty, těsto je pružné a vrací se zpět. Pokud se tvoří jamky pod prsty, je potřeba ještě chvíli dopéct.


Těsto hned sundáme z plechu a otočíme na čistou utěrku. Ještě za horka z plátu opatrně stáhneme pečící papír. Necháme vychladnout (netrvá to dlouho, cca 20 minut maximálně). Roláda je měkká a nemusí se stáčet hned po upečení. Pokud není přepečená, nepraskne.

Krém:

250 g mascarpone
250 g tvarohu
70 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
----------------------------------------
Do mísy vložíme mascarpone s cukrem a na střední otáčky ho vyšleháme. Pak za stálého šlehání po lžicích přidáváme tvaroh a nakonec krátce prošleháme s vanilkovým extraktem.

Sestavení rolády

Tři čtvrtiny krému natřeme na roládu a zavineme. Položíme na servírovací tác a zbylý krém natřeme na vršek a částečně i na boky rolády. Můžeme ozdobit nasekanými ořechy. Roládě stačí asi hodinové odložení v lednici a může se servírovat.

Déle než dva dny roládu v lednici neskladujte (nebo ne nepřiklopenou), okorává a nasává do sebe pachy z ledničky. 







Komentáře

  1. Dobrý den, myslíte, že by bylo možné nahradit cukr medem? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bohužel nemám zkušenost, jak se chová piškotové těsto, když se šlehají vajíčka s medem místo cukru, takže nevím, jak se zachová. jestli máte zkušenosti dobré a víte, že se to chová stejně, směle do toho.

      Vymazat
    2. Já dělám mrkvový dort s medem a jde to dobře :) jen to musí být med opravdu tekutý a ne už cukernatý :(

      Vymazat
  2. Mrkvový dort miluju a upéct ho jako roládu by mě nikdy nenapadlo .... děkuji za inspiraci ..... Marki

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, vypadá krásně nadýchaně, jenom prosím na upřesnění, olej tam nepatří vůbec?

    Děkuji Eva

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli tam patří i prášek do pečiva?

    OdpovědětVymazat
  5. Miluju tuhle roládu a zrovna jí jdu dělat v trojnásobný dávce! L.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den,
    zkusila jsem půl dávky mrkve a půl červené řepy a mouku jsem dala celozrnou špaldu.
    Výborné
    Eva

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, dnes jsem pekla mrkvovou roládu podle Vašeho receptu. Místo cukru jsem dala tekutý med, korpus pekla 10 minut na 200 stupňů. S upečeným těstem se nádherně pracovalo, avšak mi přijde, že nevyběhlo a po vychladnutí je strašně mokré až se zdá být syrové. Jednou se mi toto stalo i s mrkvovým dortem. Nevíte, kde by mohla v postupu nastat chyba, že se těsto takto zachová? Chuťově je to však výborné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Problém může být v tom tekutém medu a nebo těsto potřebovalo jestě chvíli péct.

      Vymazat
  8. Moc nám chutná, dělám vždy rovnou dvě dávky, aby bylo pro všechny 😀

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů