Coleslaw

Sponzorováno

Salát coleslaw je světově známý zelný salát, který se dá konzumovat v podstatě celý rok (nebo alespoň v té části roku, kdy jde bez problémů sehnat dobré zelí). Klasická varianta se dělá ze zelí bílého, ale dobře chutná (a zajímavěji vypadá) i ze zelí červeného. Variantu, kterou vidíte na fotkách, jsem připravila z kombinace bílého a červeného zelí a ta fialová barva hezky dokresluje nastupující podzim (nebo aspoň babí léto), který dorazil i k nám.

Coleslaw jsem letos dělala hodně v létě, kdy se hodil jako příloha ke grilování a nebo jako náplň do tortil (společně s masem) na výlety a pikniky. Ale užijete si ho i teď buď do těch tortil a nebo jako přílohový salát k hlavnímu jídlu, kde třeba chybí dostatek zeleniny. Je neuvěřitelně zdravý, dobrý a dietní (pokud to nepřeženete s porcí majonézy při finálním dochucení). Návrhy na dochucení jsou popsány na konci receptu. Já jsem postupně ozkoušela různé přípavy zálivky a přidávání další zeleniny a nakonec skončila na poměrně jednoduché variantě, kterou vám nyní předkládám.

Recept na coleslaw jsem vytvořila ve spolupráci s Bzeneckým octem - konkrétně jsem použila jejich jablečný ocet, který se z mých zkušeností pro zelný salát hodí nejvíce.










1 kg zelí (bílé nebo červené, cca menší hlávka)
2 střední mrkve (asi 250 g)
2 lžíce jablečného bzeneckého octa
2 lžíce cukru krupice
1,5 lžičky soli
pepř
zakysaná smetana nebo majonéza na dochucení (viz konec receptu)
--------------------------------------------------------------------------------
Ze zelí odstraníme vrchní listy, očistíme, rozkrojíme, vykrojíme košťál a následně zelí najemno nakrouháme (ideálně v robotu). Vložíme do větší mísy, ve které půjde snadno míchat.

Mrkev oloupeme a nahrubo nastrouháme, přidáme do mísy k zelí. Zasypeme solí a pepřem a lehce promícháme.

Do rendlíku nalijeme ocet a nasypeme cukr a postavíme na sporák. Směs přivedeme k varu, trochu ztlumíme plamen a vaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí (trvá to minutu až dvě). V této fázi se snažte moc nenahýbat nad rendlík a  nečichat výpary, jsou dost nepříjemně štiplavé. 

Jakmile je cukr rozpuštěný, horkou směs nalijeme na salát a nastává těžká fyzická práce :o) Umyté ruce zaboříme do salátu a zeleninu hodně mačkáme a promícháváme několik minut. V tuhle chvíli mačkáním zelí křehne a snadněji se do něj dostává teplá zálivka a salát tak lze konzumovat okamžitě po umíchání a není nutné ho nechat proležet. 

Salát uchováváme v uzavřené nádobě v lednici a vydrží určitě 5 dní. Konzumovat ho můžeme buď takto "nahý", nebo do něj na jednu větší porci zamícháme asi lžící zakysané smetany, nebo lžičku kvalitní majonézy. Smetanu nebo majonézu ale doporučuji míchat těsně před servírováním, ne do salátu, který je skladován v lednici, mohl by se rychleji zkazit nebo pustit dost vody.





Komentáře

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů