Tzatziki

Když jsem před lety jezdila do Řecka, neměla jsem ještě intoleranci laktozy, takže jsem se doslova cpala řeckou klasikou - tzatziki. Kde podávali (takže všude), tam jsem si ho objednávala.  Do Řecka jsem se pěkných pár let už nepodívala a navíc si pořídila tu intoleranci, ale na tzatziki jsem nezanevřela a dělám si je doma - každé léto a letos zvlášť často.  Ideální surovinou jsou okurky hadovky a hustý řecký jogurt. Ten se bohužel v ČR v bezlaktozové formě neprodává a tak holt volím zakysanou smetanu a rozdíl v chuti téměř nepoznáte. Pokud patříte k lidem, kteří nesnáší kopr, vynechte ho, ale tzatziki nebudou mít tu správnou chuť:o) Někdy se v receptech vyskytuje ještě citronová šťáva, ale já ji nedávám, zakysanka dodá správnou kyselost tomuhle salátu a není potřeba jí zvyšovat (resp. mně takhle chutnají tzatziki nejvíc). A pokud vám nedělá dobře syrový česnek, vřele doporučuji sušený.




Na jednu porci:

1 střední okurka (250-350 g)
100-150 g zakysané smetany (ideálně však řeckého jogurtu)
1 menší stroužek česneku nebo necelá lžička sušeného
1/2 lžičky soli
1 hrst kopru
pepř
olivový olej
-------------------------------------------------------------------------------
Okurku oloupeme a nahrubo nastrouháme. Vložíme do cedníku, nebo ještě lépe do plátýnka a vyždímeme, co nejvíc to jde. Vyždímanou okurku smícháme se zakysankou (nebo řeckým jogurtem) do ideální konzistence, která by měla být asi jako hustější kaše (směs by neměla téct, ale ani v ní nemá stát lžíce, lze nabrat vidličkou, ze které pomalu odkapává).

Přidáme prolisovaný česnek (nebo sušený), sůl, peptř, trochu olivového oleje a zamícháme. Ochutnáme a případně dochutíme. Nakonec zamícháme najemno nasekaný kopr a můžeme podávat se snítkou kopru a zastříknuté malým množstvím olivového oleje. Milovníci oliv můžou přidat olivu. 






Komentáře

  1. Přeji krásný den. Taky mám intoleranci, letos prvně, takže žádná sláva a vychytávám kdejakou radu. Ale na zakysanku místo tvarohu jsem už taky přišla a tzatziki s ní-ještě šumění moře a je to jasné Řecko (bohužel, díky problému v naší kanalizaci je ta představa ještě reálnější-papíry do koše!!!ale snad se to v pátek už konečně změní). Z Jizerek přeji krásný zbytek prázdnin. babí Olina

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů