(Ne)sojová omáčka

Sponzorováno

Dneska vám přináším recept na sojovou omáčku, která je zcela bez soji. Ano, čtete dobře... Přináším recept na surovinu, která se tváří, že je něco, co není. Než začnete vrtět hlavou a říkat si, že jsem se zbláznila, koukněte se na to trochu jiným pohledem. Třeba pohledem člověka, který si čas od času rád dá něco, kde je trochu sojové omáčky, ale na soju je alergický, a tak mu zbývá si buď dopřát tu klasickou sojovku a pak trpět (i dva dny) a nebo si doma připravit omáčku, která se chutí podobá té originální a může si jí dát bez obav o své zažívání (nebo před nepříjemnými nebo nebezpečnými projevy). A tato omáčka není řešením jen pro alergiky na soju, ale i pro celiaky, protože je přirozeně bezlepková.

Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckým octem a použila jsem v něm hned dva jejich kousky - jablečný ocet a balsamico.




250 ml silného vývaru (ideální je hovězí)
1 lžíce jablečného bzeneckého octa
1 lžíce bzeneckého balsamica
1 lžíce melasy (případně lze nahradit karamelem)
1/2 lžičky sušeného česneku
1/2 lžičky sušeného zázovoru
1 lžíčka soli
čerstvě mletý pepř
----------------------------------------------------------------
Všechny ingrediance vložíme do menšího hrnce se silným dnem a přivedeme k varu. Snížíme plamen a vaříme, dokud se objem nesníží cca na polovinu.

Omáčku necháme zchladnout, přecedíme přes plátýnko a přelijeme do lahvičky, kterou skladujeme v lednici maximálně týden. Omáčka se dá i zamrazit, pak vydrží i mnohem déle.

Před použitím omáčku pořádně protřepte.







 Zdroj: https://fitfulfocus.com/soy-free-soy-sauce-also-gluten-free/

Komentáře

Nejpopulárnější blogy receptů