čtvrtek 9. srpna 2018

Cuketové placky

Každý rok v létě nám někdo nabízí cukety a já jsem za to vděčná. Mám ráda i ty obří přerostlé kusy, které v obchodě skoro neseženete. Cuketa je totiž hodně dietní a dá se s ní celkem pěkně kouzlit:o) Nejčastěji z nich děláme cuketový nákyp, přidáváme do zeleninové směsi pod maso nebo jen tak a různě jsme je zkoušeli míchat se strouhanýma bramborama a dělali z nich bramboráky. Letos jsem konečně pokořila náročný úkol - vychytat chuť i konzitenci cuketových placek tak, aby obsahovaly co nejméně mouky a zároveň se s nimi dobře pracovalo (a šlo je opékat).

Recept je psaný na základní množství jedné střední cukety a váha cukety je myšlena v surovém stavu - neloupaná, nevydlabaná. Je mi jasné, že každá cuketa je jinak velká a těžká a občas člověk musí experimentovat, ale věřím, že když se budete držet poměrů a cuketu opravdu pečlivě vyždímáte, placičky se povedou! Z oné jedné cukety uděláte asi 10 placek, které vidíte na fotce. 3 takovéto placky jsou plnohodnotná příloha k hlavnímu jídlu (teda alespoň pro ženu).



700 g cukety (váha neoloupané a nevydlabané cukety)
1 lžička soli
1 větší vejce
30 g polohrubé mouky (nebo špaldové)
1 stroužek česneku (nebo 1 lžíčka sušeného)
hrst majoránky
pepř
--------------------------------------------------------------------
Cuketu oloupeme, větší kusy rozkrojíme a vydlabeme houbovitou část se semínky. Nastrouháme nahrubo, zasypeme solí a promícháme. Po 5 minutách cuketa pustí vodu. Cuketu vyklopíme (klidně po částech) do cedníku a rukou pečlivě mačkáme, abychom dostali pryč co nejvíc vody. Nebojte se toho a mačkejte co nejvíc do sucha.

Vyždímanou cuketu smícháme s vejcem, česnekem, pepřem a majoránkou a nakonec zahustíme moukou. Tu přidáváme postupně po lžicích, dokud nemá těsto správnou polotekutou konzistenci (asi jako na bramboráky). 

Placičičky můžeme připravit dvěma způsoby:
  1. V troubě: Lžicí  naneseme těsto v tenčí vrstvě na pečíčím papírem vyložený plech a pečeme 20 minut na 180°C (horkovzduch na 160°C)
  2. Na pánvi: Nepřilnavou pánev rozpálíme, nalijeme malé množství oleje (tak lžičku), pak lžicí vytvoříme placičky, které na středním plameni smažíme z obou stran dozlatova (obracíme až v momentě, kdy je spodek zpevněn, sám se odlepí od pánve a jde bez problémů nabrat obracečkou).



3 komentáře:

  1. Právě jsem je udělala k dnešnímu obědu a mňam 😋 Jen někteří k nim ještě měli kuřecí řízečky 😉

    OdpovědětVymazat
  2. Taky je dělávám, říkám jim "cukeťáky" podle bramboráků �� Výborné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky jsme je dříve dělávali skoro stejně jako bramboráky, ale dávali jsme do nich mnohem více mouky a cuketa se neždímala.. A taky chutnaly jnak než tyhle placičky..

      Vymazat