Cuketové placky

Každý rok v létě nám někdo nabízí cukety a já jsem za to vděčná. Mám ráda i ty obří přerostlé kusy, které v obchodě skoro neseženete. Cuketa je totiž hodně dietní a dá se s ní celkem pěkně kouzlit:o) Nejčastěji z nich děláme cuketový nákyp, přidáváme do zeleninové směsi pod maso nebo jen tak a různě jsme je zkoušeli míchat se strouhanýma bramborama a dělali z nich bramboráky. Letos jsem konečně pokořila náročný úkol - vychytat chuť i konzitenci cuketových placek tak, aby obsahovaly co nejméně mouky a zároveň se s nimi dobře pracovalo (a šlo je opékat).

Recept je psaný na základní množství jedné střední cukety a váha cukety je myšlena v surovém stavu - neloupaná, nevydlabaná. Je mi jasné, že každá cuketa je jinak velká a těžká a občas člověk musí experimentovat, ale věřím, že když se budete držet poměrů a cuketu opravdu pečlivě vyždímáte, placičky se povedou! Z oné jedné cukety uděláte asi 10 placek, které vidíte na fotce. 3 takovéto placky jsou plnohodnotná příloha k hlavnímu jídlu (teda alespoň pro ženu).



700 g cukety (váha neoloupané a nevydlabané cukety)
1 lžička soli
1 větší vejce
30 g polohrubé mouky (nebo špaldové)
1 stroužek česneku (nebo 1 lžíčka sušeného)
hrst majoránky
pepř
--------------------------------------------------------------------
Cuketu oloupeme, větší kusy rozkrojíme a vydlabeme houbovitou část se semínky. Nastrouháme nahrubo, zasypeme solí a promícháme. Po 5 minutách cuketa pustí vodu. Cuketu vyklopíme (klidně po částech) do cedníku a rukou pečlivě mačkáme, abychom dostali pryč co nejvíc vody. Nebojte se toho a mačkejte co nejvíc do sucha.

Vyždímanou cuketu smícháme s vejcem, česnekem, pepřem a majoránkou a nakonec zahustíme moukou. Tu přidáváme postupně po lžicích, dokud nemá těsto správnou polotekutou konzistenci (asi jako na bramboráky). 

Placičičky můžeme připravit dvěma způsoby:
  1. V troubě: Lžicí  naneseme těsto v tenčí vrstvě na pečíčím papírem vyložený plech a pečeme 20 minut na 180°C (horkovzduch na 160°C)
  2. Na pánvi: Nepřilnavou pánev rozpálíme, nalijeme malé množství oleje (tak lžičku), pak lžicí vytvoříme placičky, které na středním plameni smažíme z obou stran dozlatova (obracíme až v momentě, kdy je spodek zpevněn, sám se odlepí od pánve a jde bez problémů nabrat obracečkou).



Komentáře

  1. Právě jsem je udělala k dnešnímu obědu a mňam 😋 Jen někteří k nim ještě měli kuřecí řízečky 😉

    OdpovědětVymazat
  2. Taky je dělávám, říkám jim "cukeťáky" podle bramboráků �� Výborné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky jsme je dříve dělávali skoro stejně jako bramboráky, ale dávali jsme do nich mnohem více mouky a cuketa se neždímala.. A taky chutnaly jnak než tyhle placičky..

      Vymazat
  3. Děkuji za tento recept a rovnou jsem si ofotila i ten nákyp, cukety miluju celoročně a můžu celoročně i dobroty z nich ...

    OdpovědětVymazat
  4. Výborné. Jen jsem pekla asi hodinu a na konci jsem musela obrátit i s papírem, aby vůbec šly sloupnout. Co jsem udělala špatně? Byly moc tlusté? Dala jsem lžíci na placku... trochu větší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych pravdu řekla, tak nevím. Já jsem ty placky dělala v troubě 3x a jednou se mi taky takhle přichytily, dvakrát ne.. Na pánvi se povedly vždycky...

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů