Tvarohové řezy s blumami (nebo švestkami, meruňkami)

Letos všechno zraje dřív než obvykle a tak jsme si teď na konci července přivezli z víkendu zralé až přezrálé blumy (teda v Podkrkonoší se jim říká ryngle). Teplota v pražském bytě byla sice asi 28°C, ale ty blumy chtěly fakt zpracovat a já stejně měla chuť péct (protože jsem naposledy pekla před týdnem a to je u mě dlouhá doba), takže to dopadlo mým obvyklým postupem - kouknu do lednice a něco z toho vymyslím. A že je takový hic, chce to nějaký lehký, vláčný a chladivý dezert. A vznikly z toho tyhle tvarohové řezy, které jsou navíc přirozeně bezlepkové.

Do těsta se krom zmíněných blum hodí i ostatní peckovice - meruňky, švestky, klidně i nektarinky nebo broskve, nebála bych se experimentovat. 

Jelikož v sobě koláč nemá žádnou mouku, jen hodně tvarohu, trochu špatně se vyndavá z plechu, ale je lehký a osvěžující, že za to opravdu stojí! Navíc tvaroh jsou bílkoviny a vajíčka jakbysmet, takže po něm budete svalnatí jako Pepek Námořník! No.. to možná přeháním, ale určitě si pochutnáte:o)










3 větší vejce
130 g cukru krupice
500 g tvarohu
180 ml mléka
1 vanilkový pudink (nebo 40 g kukuřičného škrobu a 2 lžičky vanilkového extraktu)
blumy (švestky nebo meruňky a podobně)
20 g třtinového cukru (může být i cukr krupice)
1 lžička skořice
---------------------------------------------------------------------------------
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Vejce rozklepeneme, oddělíme žloutky od bílků. Bílky vložíme do mísy, přidáme špetku soli a  ušleháme je do sněhu (nemusí být extra pevný), přidáme polovinu cukru a došleháme do tuhého sněhu, na metle se po zvednutí tvoří špičky, které netečou ani se neohýbají.

V jiné míse smícháme tvaroh, zbytek cukru a žloutky a vše pečlivě promícháme drátěnou metličkou.

Pudinkový prášek rozmícháme v mléce, přidáme k tvarohu a pečlivě promícháme. Tvarohové těsto přidáme k vyšlehanému sněhu a opatrně spojíme pomocí stěrky.

Velký pekáč (30 x 40 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (pro bezlepkovou verzi použijeme libovolnou hrubší bezlepkovou mouku a nebo plech vyložíme pečícím papírem, který zmačkáme a znovu narovnáme - lépe pak drží). Nalijeme do něj tvarohvou směs a rovnoměrně stěrkou uhladíme.

Ovoce omyjeme, odstopkujeme, vypeckujeme a dužinou nahoru položíme do těsta.

Třinový cukr smícháme se skořicí a celý koláč pocukrujeme.

Pekáč vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 30 minut. Po upečení necháme vychladnout a následně ještě vychladníme v lednici. Porcujeme ostrým nožem na jednotlivé čtverečky.









Komentáře

  1. Dobrý den ,děkuji za super recept. Chtěla bych se jen zeptat, zda netusite, kde mohla nastat chyba při přípravě -pekla jsem ve stejne velkem plechu a buchticku mam uplne nizkou jako placku, chutove vyborna, dekuji za pripadnou odpověď. (Použila jsem tvaroh plnotucny ve vanicce, testo bylo i takove ridke když jsem lila na plech). Hezky den Eliška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těsto by nemělo být úplně řídké už díky vyšlehaným bílkům, ale je možné, že tvaroh měl v sobě hodně vody. Nemohlo se stát, že vám sníh při míchání do těsta spadl?
      Každopádně ten můj dezert je taky poměrně nízký, má tak 2 cm na výšku a to i díky tomu, že ovoce jsem do něj dávala v celkem hustém poměru.

      Vymazat
    2. Aha, dekuji za zprávu, asi to mozna bylo prilis mokrym tvarohem, nechám jej priste vykapat, snih si myslim byl v poradku. Kazdopadne i presto vsechno se po buchticce se jen zaprasilo. Mockrat dekuji za zprávu. Hezky den Eliška

      Vymazat
  2. Chuťově výborné, ale příště použiju menší pekáč, buchta byla tak centimetr vysoká. Tvaroh jsem dávala půl na půl tvrdý a vaničkovy. Výborné taky s jahodami. Diky za recept!

    OdpovědětVymazat
  3. Výborný recept, vyzkoušeno s borůvkami v zapékacích miskách.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů