Jahodový džem / marmeláda s vanilkou

Marmelády dělá pro nás obvykle má tchýně (a má je výborné), takže mě upřímně moc nelákalo se do zavařování pouštět, ale lidi se mění a na mě mají velký vliv mé děti. Asi před 2 roky si syn nasbíral sám košík třešní a toužil z nich uvařit marmeládu. Tenkrát mu byly 4 roky a já chtěla, aby marmeláda byla co "nejčistší", tak jsme k třešním natrhali trochu rybízu (aka přírodního pektinu), ovoce povařili, přidali cukr a nalili do skleniček (dohromady jich bylo asi 5) . Džem z toho byl poctivý, dobrý a ty zářící dětské oči, když si ho pak syn dával do jogurtu a nebo na chleba, ty stály za to! Letos si zas nasbíral pampelišky a já mu svařila pampeliškový "med" a on si ho fakt každé ráno maže na chleba s máslem a hrozně mu chutná.. Prostě mi ukázal, že i já bych měla něco občas zavařit!

A tak jsem si letos řekla, že nějakou marmeládu s trochu netradiční chutí zkusím uvařit. Loni mi švagrová Péťa věnovala skleničku jahodové marmelády s vanilkou a byla fakt skvělá, takže volba byla jasná, uvařím něco podobného. První zkušební dávka z menšího množství byla skvělá, a tak jsem nelenila a udělala další kousky ze 4 kil.. Gelfix jsem nechala stranou a do marmelády přidala přírodní citrusový pektin a díky instagramu mi napsal pán z Mlsného Filipa a poradil mi, jak džemy zavařit v troubě a zajistit tak, že vydrží opravdu dlouho a plísně nehrozí! A na našem místním trhu jsem dostala osobní konzultaci od paní z Marmeládového mlýna, od které kupujeme džemy nejčastěji, když zrovna nemáme od babičky. Oběma moc děkuji a dvě skleničky hodlám dát do sklepa s nálepkou, že se mají otevřít až na jaře 2019 :o)






2 kg jahod (množství po odstopkování a případném okrájení)
600 g cukru
1 vanilkový lusk
1/2 lžičky soli
20 g citrusového pektinu
-------------------------------------------------
Před přípravou samotného džemu si připravíme sklenice: Omyjeme je a buď je suché dáme na 150°C do trouby na 30 minut a nebo je prolijeme vařicí vodou a necháme vyschnout. Víčka vložíme do kastrůlku, zalijeme vařicí vodou a pár minut povaříme (nepodceňovat pokud jsou to víčka už recyklovaná a dříve použitá). Pak necháme na čisté utěrce vyschnout.

Jahody omyjeme, odstopkujeme, pokud je to nutné, tak okrájíme. Jahody můžeme buď nakrájet na asi dvoucentimetrové kostičky (pokud chceme džem s kouskama jahod), nebo je proženeme tyčovým mixérem (pokud chceme spíše hladší strukturu).

Jahody vložíme do hrnce a zasypeme většinou cukru (část necháme na později). Vanilkový lust podélně rozřízneme, tupou stranou nože vyškrábenem zrníčka a přidáme je k jahodám. Vydlabaný lusk do jahod přidáme také. Nakonec přisypeme i sůl a směs dáme na sporák vařit. Přivedeme k varu, stáhneme na mírný plamen a 15 minut povaříme.

Pektin smícháme se zbylým cukrem a přisypeme k vařícímu džemu a ještě chvilku povaříme (aby se rozpustil cukr). Nikdy nesypte samotný pektin do tekutiny, zhrudkovatěl by! Je nutné ho smíchat dopředu s cukrem a vkládat ho do horké směsi společně. 

Hrnec odstavíme z plotny, vyjmeme vanilkový lusk. Džem plníme ještě horký do skleniček ideálně až po okraj. Pokud nějaká marmeláda nateče na okraj skleničky, utřeme ji čistou utěrkou.  Místo, kde se víčko a sklenička dotýkají, musí být čisté, jinak hrozí plíseň. Skleničky zavíčkujeme a naskládáme na plech.

Troubu rozpálíme na 85-90°C (ideálně použít teploměr do trouby - při nízké teplotě neproběhne sterilizace, při vysoké se džem začně vařit a vybublá ze skleniček), vložíme dovnitř plech s marmeládami a sterilizujeme 40 minut. Všechny případné zárodky plísní se tímto způsobem zničí a džem vydrží do další sezony.







Komentáře

  1. S pektinem dělám marmelády už pár let. Přisypu s cukrem k ovoci, přidám ingredience podle nápad, chuti, rozmixuju na požadovanou konzistenci - (syn má rád do hladka, já s kousky ovoce, tak každou várku dělám jinak :-) ) a po té co marmeláda začne bublat, vařím 2-3 min. Naplním sklenice, zavřu, otočím víčkem dolu a hotovo. Sklenice si umývám v myčce :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů