úterý 17. dubna 2018

Dort s kakaovo-mandlovým korpusem a čokoládovým krémem

Tenhle čokoládový krasavec s malinami byl jedním z dárků pro mého muže ke svátku, když si řekl o "nějakej dobrej dort":oD Jelikož já čokoládové krémy moc neoblibuji, byl to pro mě těžký oříšek, ale co bych pro mého milého neudělala, že? Korpus jsem zvolila kakaový s podílem mandlí a věřím, že by se dal udělat zcela bezlepkový (jen jsem tentokrát nechtěla experimentovat až moc, tak třeba příště) a do krému jsem nacpala spoustu čokolády, smetany a tvarohu. Přidáním tvarohu dostal krém maličko šmrnc do čokoládového termixu, ale s vláčným korpusem a malinami je to opravdu lahůdka. Pokud vás "termix" odradil, dejte místo tvarohu jedno mascarpone a krém zůstane víc smetanový.



 

Korpus 21 cm

5 velkých  nebo 6 menších vajec
150 g cukru krupice
50 g másla
80 g mletých mandlí nebo mandlové mouky
50 g hladké mouky
20 g holandského kakaa
2 lžičky prášku do pečiva

Krém

400 ml smetany ke šleháníá
200 g čokolády (alespoň 50% kakaa)
40 g holanského kakaa
2 lžíce cukru (záleží na sladkosti čokolády)
250 g tvarohu nebo mascarpone
1 lžička vanilkového extraktu
----------------------------------------------------
Začneme přípravou ganache na krém, protože ta se musí připravit v předstihu a nechat pořádně vychladit.

Smetanu a kakao vložíme do rendlíku, metličkou spojíme a na mírnějším plameni přivedeme téměř k varu (do první bublinky). Pak směs odstavíme a přidáme nalámanou čokoládu. Směs mícháme, dokud se všechna čokoláda zcela nerozpustí. Pokud směs příliš rychle vychladne a čokoláda není rozpuštěná, můžeme ji na chvíli vrátit na sporák, ale nesmí se už vařit.

Vzniklou čokoládovou ganache přelijeme do misky, zakryjeme folií tak, že se folie dotýká hladiny a necháme vychladnout. Poté umístíme do lednice na minimálně 6 hodin.


Teď si upečeme korpus.
Troubu začneme roztápět na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Máslo si rozpustíme a necháme chladnout.

Formě na dort o průměru 21 cm vyložíme dno pečícím papírem, zapneme do obruče a boky necháme holé (těsto se díky tomu nalepí na obruč a korpus je pak hezky rovný na bocích).

Bílky oddělíme od žloutků. Bílky dáme do mísy, přisypeme maličko soli a začneme šlehat sníh. Když je sníh polotuhý, po částech a za stálého šlehání do něj přisypáváme cukr až do spotřebování. Pak došleháme do tuhého sněhu, který na metlách tvoří špičky.

Šleháme dál a po jednom přidáváme žloutky - každý necháme zašlehat a teprve pak přidáme další. Po žloutcích přilijeme (stále za šlehaní) tenkým pramínkem zchladlé máslo. Šlehač vypneme.

V jiné míse smícháme mleté mandle, mouku, kakao a prášek do pečiva a tuto směs přidáme k našlehanému vaječnému těstu a stěrkou zamícháme.

Těsto nalijeme do formy na dort, rozetřeme směrem k bokům, aby veprostřed zůstal trošku důlek a dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut, dokud zapíchnutá špejle nevyjde z dortu suchá.

Korpus vyndáme z trouby a dáme ho cca na 30 minut chladnout na mřížku. Pak nožem odřízneme korpus od boků formy, odendáme obruč, odstráníme dno a necháme na mřížce zcela vychladnout.


Dokončení krému

Ganache vyndáme z lednice, přemístíme do mísy a prošleháme do hladkého krému. Pak po lžicích zašleháme tvaroh/mascarpone, přidáme vanilkový extrakt a cukr dle chuti. Množství přidaného cukru záleží na tom, jak sladkou použijeme čokoládu. Uvedené množství je pro situaci, kdy jsem použila 50% čokoládu na vaření z Lidlu, pokud použijete třeba 70%, cukru bude asi potřeba o něco více. Průběžně krém ochutnávejte a v momentě, kdy je ještě stále dostatečně hořký po čokoládě, ale už se projevuje sladkost, tak sladit přestaňte, krém by neměl být v žádném případě přeslazený!

Sestavení dortu

pikatntní marmeláda (cca 4 lžíce)
čerstvé maliny
----------------------------------------------
Maliny omyjeme, necháme okapat a posypeme je cukrem moučka (tím se částečně zakonzervují a nebudou se kazit).

Korpus dvakrát prořízeneme. První patro položíme na servírovací tác, pomažeme asi dvěma lžícemi marmelády (pokud dort nebude pro děti, lze korpus pokapat rumem), navrstvíme asi 1/4 krému, přiklopíme druhým plátem, opakujeme namazání marmeládou/rumem a 1/4 krému, do něhož zatlačíme část malin. Nakonec přiklopíme posledním plátem a další 1/4 krému použijeme na pomazání vršku a boků dortu.

Zbytek krému dáme do trezírovacího sáčku se špičkou. Okolo celého obvodu dortu zdobíme "bobečky" krému, v druhé řadě střídáme maliny a krém a pak dle vlastní fantazie.

Dort dáme do lednice a necháme alespoň 2 hodiny proležet.









5 komentářů:

  1. Vyzerá úžasne. Doteraz som si lámala hlavu akú čokoládovú tortu upečiem svokre k narodeninám ale je rozhodnuté :)
    Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den, prosim o radu, Idealne kolik maji vážit vejce celkem? Nevim zda jsou velka ci mala, mam takovy střední :))) Dekuji moc. Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za velka vejce beru ty nasr domaci a ty mivaji tak 75g (se skorapkou), malé vejce ma asi 50g.

      Vymazat
  3. Dobry den, tak jsem vcera upekla tento dort na oslavu a vsem moc chutnal:) akorat se mi teda porad roztekaly ty ťupky z kremu, nejak mi moc nedrzel. Ale to nevadi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Použila jste tvaroh nebo mascarpone? pokud tvaroh, je možné, že byl prostě moc řídký:o/

      Vymazat