Slavnostní narozeninový dort - piškot + mascarpone krém

Začalo to celé tím, že kamarádka slavila kulatiny a já byla pozvaná na oslavu pro kamarády. Ráda jsem přijala a protože bylo povolené donést jídlo, hned jsem vymýšlela, co upeču. Asi 3 týdny před oslavou se mi ozval manžel oné kamarádky, jestli bych neupekla dort - jako překvapení. No co jsem měla dělat? Samozřejmě jsem kývla a jelikož mi nechal zcela volnou ruku, mohla jsem to pojmout jakkoliv. Jen měl být větší, tak pro 20 lidí. Nápadů bylo hned několik, ale pak Ivča z  Cat & Cook natočila a zveřejnila video, jak na krásné naháče a bylo jasno - udělám velkou variaci na tohohle krasavce. Jen jsem teda musela ještě dokoupit pár nezbytností - hlavně otočný podnos na dort a velkou cukrářskou kartu.

Oslavenkyně do poslední chvíle o dortu nevěděla a její nadšení a překvapení stálo za to. Dort se líbil jak vzhledově, tak hlavně chutnal. Doma jsem ale moc nadšení nesklidila, protože děti z dortu ochutnaly jen zbytečky krému a nevyužité borůvky a byly velmi zklamané, že já si dort fotím a ony ho nedostanou.. Takže budu muset v blízké době upéct něco podobného nanovo:o)

Dort na fotkách je opravdu velký a má v průměru 30 cm. Jelikož to není moc na malé domácí oslavy, recept jsem upravila na poloviční množství a menší průměr dortu, který po rozkrájení vyjde na 8-12 porcí. Pokud chcete opravdu takhle velký dort, použijte všeho dvojnásobné množství a dortové formy s průměrem 30 cm.


 

 Korpus (forma 20-22 cm)

6 menších až středních vajec (nebo 5 velkých)
150 g cukru krupice
150 g hladké mouky
30 g másla
1 lžička prášku do pečiva
---------------------------------
Troubu rozehřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C). 2 formy o průměru 20 - 22 cm vyložíme pečícím papírem, kraje necháme jak jsou (když je nevymažeme, těsto se na ně přilepí a korpus je hezky rovný, neodskakuje a piškot nevypadá jako kužel). Pokud nemáme dvě formy, upečeme korpus nadvakrát, nebo je nutno mít formu, která je vyšší než 10-11 cm, aby se do ní všechno těsto vešlo. 

Máslo si rozpustíme a necháme trochu zchladnout.

Bílky oddělíme od žloutků, bílky dáme je do čisté, suché mísy. Žloutky odložíme do misky vedle. K bílkům přidáme trochu soli a šleháme do polotuhého sněhu. Pak po lžicích přidáváme za stálého šlehání cukr a vždy počkáme, až se zapracuje do sněhu a pak přidáme další až do spotřebování. Šleháme dál dokud není sníh pevný (po zastavení a zvednutí metly se tvoří pevné ostré špičky, které nemají tendenci stékat ani se ohýbat). 

Opět spustíme šlehač a do vyšlehaného sněhu přidáme první žloutek, necháme ho metlou zapracovat, přilijeme trochu zchladlého másla, pak opět žloutek, další trochu másla a takto až do spotřebování obou surovin.

V suché misce si smícháme hladkou mouku a prášek do pečiva a směs přidáme k vaječné směsi a stěrkou opatrně zapracujeme a vytvoříme hladké těsto. To vylijeme do dvou forem (do každé stejný díl) a pečeme 20 minut. Upečený piškot poznáme tak, že při zatlačení prstem na povrch se nepropadá, ale jemně pruží a po vpíchnutí doprostřed vyjde špejle suchá. 

Formy vyndáme z trouby a necháme 10 minut chladnout na mřížce. Poté objedme nožem boky, sundáme okruží a odstraníme i spodek formy. Necháme na mřížce zcela vychladnout.

Malinová marmeláda

Pokud máte malinovou zavařeninu, není třeba ji v tuto chvíli připravovat, tento krok přeskočte a na finišování dortu použijte asi 4 lžíce vaší marmelády.
250 g mražených malin
25 g cukru krupice
5 g kukuřicného škrobu
-----------------------------------
Do rendlíku vložíme maliny, zasypeme je cukrem a za stálého mícháme přivedeme k varu a pak svaříme asi 5 minut do kaše.  Směs přepasírujeme (abychom se zbavili semínek) a necháme zchladnout. Pak přisypeme škrob, rozmícháme a znovu postavíme na oheň. Za stálého mícháme přivedeme k varu a vaříme ještě asi 1 minutu do zhoustnutí. Přikryjeme folií tak, že se folie dotýká celého povrchu, a necháme zcela vychladnout.

Krém

750 g mascarpone
150 g másla
70-100 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
--------------------------------------
Máslo a mascarpone vyndáme z lednice asi hodinu před přípravou krému, aby máslo dostatečně povolilo a aby měly suroviny stejnou teplotu.

Máslo vložíme do mísy a šleháme asi 10 minut do světlé nadýchané pěny (našlehaná směs musí být téměř bílá, ztratí máslově žlutou barvu). Pak zmenšíme otáčky šlehače a po lžicích zašleháme veškeré mascarpone. Přidáme i vanilku a cukr (ten podle chuti, já dala méně, protože bezlaktozové mascarpone, které jsem použila, je sladší samo o sobě) a naposledy prošleháme.

Sestavení

Připravíme si oba korpusy a jednou je prořízneme - vzniknou tak 4 pláty piškotu. Připravíme si tác, na kterém budeme dort servírovat a na střed rozmažeme malé množství krému a na něj položíme první plát (spodní). Vezeme 1/4 malinové marmelády a rozetřeme ji na piškot (ne až do krajů), následuje asi pětina krému, kterou rovnoměrně rozetřeme po celém plátu a zarovnáme velkým nožem nebo cukrářskou kartou. Položíme druhý plát a postup opakujeme.

Takto se dostame až ke 4. plátu, který nepotíráme marmeládou (ano, ještě 1/4 marmelády zbyla). Nyní máme sestavený dort a zbývá ho potřít krémem a zahladit. Na vršek a boky naneseme čtvrtou pětinu krému (poslední pětina zbývá na finální barvení a zdobení tímto obarveným krémem) a pomocí stěrky a cukrářské karty dort zahladíme a dáme vychladit.

Zbytek marmelády zašleháme do zbylého krému a vznikne růžový krém na pozdější zdobení.

Čokoládová poleva

50 g hořké čokolády (50% kakaa)
30 g másla
----------------------------------------------
Čokoládu a máslo vložíme do misky a ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpustíme. Směs necháme zchladnout tak, aby byla stále tekutá, ale šel v ní udržet prst. Přendáme čokoládu do dávkovací trubičky nebo do malé konvičky na mléko s úzkým hrdlem. Dort vyndáme z lednice a po okrajích ho opatrně polijeme čokoládou, kterou každou chvíli přelijeme i přes okraj, aby začala stékat dolů. Čokoláda je jen na kraji dortu, nepoléváme celou vrchní plochu.

Dort vrátíme do lednice a necháme zatuhnout čokoládovou polevu.

Růžový krém vložíme do pytlíku s potřebnou špičkou (já mám 2D) a na krajích dortu nastříkáme krém do tvaru růžiček (pro návod, jak na takové růžičky hledejte na youtube "rose swirl cake").

Prostředek dortu necháme buď prázdný a nebo na něj vyrovnáme drobnější ovoce, které dopředu posypeme trochou cukru krupice a necháme asi 10 minut stát - ovoce se tak čátečně zakonzervuje a nebude osychat ani se kazit. 



A pár dalších fotek dortů podle receptu, na fotkách níže jsou dorty, které jsem pekla z uvedeného množství ve formě 23cm.



a opět jeden velký z března 2019




Komentáře

  1. je krásný a určitě byl výborný. Určitě bych pekla z dvojité dávky, u nás je vždycky hodně strávníků :-) Hezký den Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Marcelko,
    naprosto dokonalé video od Ivči !
    Takhle to vypadá tak jednodušše, že mám chuť se do toho zítra hned pustit!
    Zrovna se to hodí, maminka mého muže, má narozeniny :-)
    Největší oříšek bude asi pro mě ta stékající čokoláda, aby měla tu správnou hustotu, ale to je asi o tom, že to nebude hned napoprvé, ale chce to více dortů ;-)
    Je to prostě výzva !
    Díky za dokonalý a podrobný návod !

    OdpovědětVymazat
  3. Korpus až na druhý pokus , ale dala jsem ho :-)
    A byl, už není, vynikající !
    Foto mého na instagramu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na postup u korpusu si už stěžovalo víc lidí, tak jsem ho raději přepsala na méně invazivní, který je náročnější pro člověka, ale těsto by spadnout už opravdu nemělo.

      Vymazat
  4. Marcel, přijímám výzvu a zítra peču pro Madlí k narozeninam ☺ jsem zvědavá na výsledek. ptjj

    OdpovědětVymazat
  5. Za tento dort jsem sklidila obrovskou pochvalu. Korpus byl výborný. Krém se mi srazil, tak jsem do něj zkusila vrazit jeden tvaroh a napravil se. Navíc můj brácha má rád tvarohové krémy, takže další pochvala :-) Krém jsem dovnitř obarvila rovnou na růžovo a nahoru jsem ozdobila krémem s trochou čokolády. Poleva je senzační. Na vršek dortu jsem postavila jahody, dort vypadal jak stonehenge :-) Oslavenkyni se líbil a všichni okolo byli nadšení.

    OdpovědětVymazat
  6. Vše se krásně povedlo a dort byl senzační. Děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, mám jeden dotaz. Doma máme pouze formu o průměru 24 cm. Mám nějak navyšovat množství ingrediencí nebo to postačí takto? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buď se smíříte s tím, že dort bude nižší a prokrojený třeba jen dvakrát a nebo dejte všeho tak o 1/4 více.

      Vymazat
  8. Dobrý den, korpus se mi nepovedl. Sníh se krásně vyšlehal, ale při postupném přidávání másla a žloutků úplně spadl. Poradíte, čím by to mohlo být? Díky moc :-) Tento dort je velká výzva :-) Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se přiznám, že fakt nevím. Nejste první, kdo si na to stěžuje, ale já dělám korpusy už několik let tímhle způsobem a vždycky jsou v pohodě.. Mám robota Bosch, je možné, že ruční šlehače mají vyšší otáčky a tu vaječnou směs "ubijou", ale to spíš střílím do boku:o/ Druhá věc, co mě napadá, že máslo byl moc teplé.

      Vymazat
    2. Já právě vždy šlehám žloutky s cukrem a bílky zvlášť, tak jsem chtěla zkusit něco nového :-) A zašlehává se to na nejvyšší otáčky? Taky jsem šlehala v robotu.

      Vymazat
    3. já u svého robota zašlehávám na nejvyšší otáčky, ale on není moc výkonný, co se týče rychlosti, takřže bych doporučila asi otáčky trochu snížit (tak na půlku max. výkonu).

      Vymazat
    4. díky :-) určitě budu zkoušet

      Vymazat
  9. Dort chutnal na oslavě i těm, kteří dorty moc v lásce nemají, takže velký úspěch.

    OdpovědětVymazat
  10. Mohla bych se, prosim, zeptat? Nemam dve formy a musim korpus pect nadvakrat. Musim tedy ve finale delat korpus z 12 vajec, 300 g cukru atd.? Nejsem si tim uplne jista :-) Dekuju za odpoved.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud chcete pect ten velky 30 cm velky, pak pecte z dvojnasobneho mnozstvi.. tj. Piskot z 12 vajec, atd.

      Ten rozpis v receptu je na dort do formy 22 cm.

      Vymazat
    2. A pokud chcete delat mensi dort, pecte ze 3 vajec prvni davku a pak druhou zase ze tri.

      Vymazat
  11. Vyzkoušela jsem, nejdříve mi těsto taky geclo :-D ale na podruhé už se podařilo, už vím jak na to :-) Korpus je úžasný, ještě jsem jedno patro proložila malinami a...veliká mňamka! Mascarpone jsem si připravila sama ze smetany podle Vašeho návodu a povedlo se hned napoprvé. Překvapilo mě, jak je to jednoduché. Děkuji za bezvadný recept, moc jsme si pochutnali!

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den, Vaše poleva je moc dobrá. Stékaný dort dělám vlastně pořád. Chtěla jsem se proto zeptat, jestli jste někdy zkoušela nebo jestli by šlo nechat stéct polevu po dortu a pak ji rozetřít. Smíchá se mi s krémem nebo se rozetře jen poleva? Napadlo mě, že bych ho nechala v lednici přes noc a pak to ráno zkusila. Až bude dort hodně vychlazený.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem nezkoušela. Každopádně kdybych chtěla čokoládu rozetřít po bocích, asi bych raději použila čokoládovou ganache, ta se chová jako krém a bude se s ní pracovat lépe.

      Vymazat
  13. Dobrý den. Mám formu jen 26,5 cm, mám vše udělat z dvojnásobné dávky?
    Moc děkuji za radu

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den, chci se zeptat, budu péct ve 22 cm formě a chtěla bych mascarpone krémem potřít i boky dortu, bude těch 750g stačit? A kdybych chtěla dělat krém se šlehačkou místo másla, kolik šlehaček cca, jednu na jedno mascarpone? 🤔 Děkuji za radu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten menši dort je peceny ve forme s prumerem 22 cm a je ze 750 g mascarpone, takze vam to na boky nevyjde.. pokud chcete slehacku misto masla, dejte ji tak 400 ml na tech 750 g mascarpone. Pak vam krem na boky vyjde.

      Vymazat
  15. Dobrý den,
    chtěla bych tento dort péct dědečkovi k narozeninám. Dort bude cca 18 lidí, mám však pouze formu 26 cm.

    vypočítala jsem si to na 1,5 dávky, bude stačit, aby byl piškot dostatečně vysoký?

    mascarpone i na boky 1,25kg a 225g másla bude v pořádku?

    Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stačit by to mělo. Jak píšu na začátku, dort o průměru 30 cm (který je na úvodní fotce) jsem dělala z dvojnásobku - těsta i krému.

      Vymazat
  16. Dobrý den, hledala jsem inspiraci na ovocný dort a našla ji u Vás 😉 Korpus a krém jsem měla vlastní, "obšlehla" u Vás jak na polití okrajů čokoládou 😁👍 Na dokončení dort ještě čeká v ledničce, tak držte palce, ať se povede i to závěrečné zdobení ovocem🍓🥝🍊

    OdpovědětVymazat
  17. Pekla jsem dceři k narozeninám,sklidila jsem pochvaly z každé strany.Mám objednávky na tři stejné dorty,děkuji za skvělý a hlavně přehledný recept.

    OdpovědětVymazat
  18. Dnes jsem zkoušela recept a bohužel se mi srazilo těsto. Nadávala jsem opravdu dost, protože mi bylo líto surovin. Dívala jsem se na jiný recept a udělala dort podle něj a zjistila jsem, co se stalo. V receptu jste neuvedla, že se mají tekuté směsi opatrně smíchat a pak až zapracovat sypká směs. Dle Vašeho receptu tato informace jasná bohužel není. Takže recept za mě hodnotím nepovedeně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V receptu mam uvedeno, ze se maji vyslehat bilky, pak zloutky, k nim za staleho slehani pridavat rozpustene maslo.. pak pridat mouku s kypricim praskem a tu zapracovat gumovou sterkou. Z toho to není k pochopení?

      Vymazat
    2. Bohužel z toho není pochopení, kdy se má zašlehat ten sníh? O to tu běží :) Ke žloutkům jsem přidávala postupně rozpuštěné máslo - ale pak se tato hmota má smíchat nejprve se sněhem a potém teprve přidat mouka - tento krok jste uplně vypustila a proto to dělá neplechu. Někdo, kdo peče dort poprvé (jako já) pak přidá mouku k žloutkové hmotě a to je úplně špatně.

      Vymazat
    3. Aha, už chápu, co myslíte, opravím to v receptu. Ty žloutky se mají zašlehávat do sněhu.

      Vymazat
  19. Dobry den, tento dort jsem poprve upekla loni v lednu k 15.narozeninam me dcery. Byl to muj 1.dort v zivote a od te doby nepecu jiny. Je vyborny a dle receptu to clovek dobre zvladne. I muj manzel ho ma velice rad a to dorty neji. Doporucuji?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc ráda čtu! hlavně ty úspěchy u lidí, co jinak "na sladké nejsou" nebo "dorty nejedí" jsou největší odměnou:o)

      Díky moc za komentář.

      Vymazat
  20. Dobrý den, prosím, poraďte, chystám se upéct na oslavu manželových narozenin velký dort z 12 vajíček podle Vašeho receptu, ale mám jen jednu formu na dort o průměru 30 cm. Je lepší upéct postupně 2x korpus z 6 vajíček nebo je možno upéct přímo velký korpus z 12 vajíček a 3x prokrojit? Děkuji za Váš názor, Zdeňka P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud jste zkušená pekařka a víte, jak má vypadat správně propečený korpus, klidně rovnou pečte z 12 vajec. Pokud si tolik nevěříte, upečte raději 2x korpus z 6 vajec - je to jistější..

      Já jsem ten velký korpus pekla na dvakrát, už jen proto, že do mísy od robota se mi víc jak 6 našlehaných vajec nevejde:o)

      Vymazat
    2. Děkuji za rychlou odpověď, sice peču dorty už dost dlouho, většinou ze 6 vajíček do formy o průměru 24 až 26 cm, ale ještě nikdy jsem nepekla dort z dvojnásobného množství těsta. Robot by 12 vajíček asi zvládl, ale trochu mne odrazuje, zda já zvládnu přesně 3x rozkrojit takový velký korpus. Do oslavy zbývá ještě 5 týdnu, tak to ještě promyslím. S pozdravem Zdeňka P.

      Vymazat
  21. Dobrý den,moc Vám chci poděkovat za recept a postup! Bomba! 🤩Teď o víkendu jsem pekla synovi dort k narozeninám-Všem moc chutnal, mysleli si,že jsem ho koupila a během chvilky byl pryč. Diky. Mám ráda Vaše postupy a určitě se nebudu u Vás inspirovat naposledy. Diky moc.👍

    OdpovědětVymazat
  22. Těsto mi bohužel spadlo.. Bylo v pořádku celou dobu, ale při vmíchávání mouky úplně splasklo�� Máte radu na nějakou speciální techniku vmíchávání pro začátečníka? ���� Děkuji☺️

    OdpovědětVymazat
  23. Těsto mi také nenaběhlo tak, jak jsem chtěla. Proto peču korpus znovu a budu mít tedy těsto z 12 vajec a krém pořád jen z 750g mascarpone. Uvidím, jak to vyjde, případně to něčím nastavím. Marmeládu budu dávat borůvkovou a zdobit budu kinder sladkostmi (dort je pro mladšího bratra)

    OdpovědětVymazat
  24. Dobrý den, dort byl vynikající, korpus se povedl, tento týden chci dělat znovu - 28. máme další narozeninovou oslavu. Stalo se mi však, že se mi krém zdrcnul a už bych se rád tomuto defektu vyhnul. V momentě, kdy jsem do našlehaného másla přimíchal mascarpone, zhrudkovatělo to a už se stím nedalo nic dělat. Postup jsem dodržel, snad jen nebylo šleháno10 minut (asi 5), protože už to bylo bílé, jinak vše podle plánu. Rád bych, aby se stejná chyba neopakovala a mám ještě v plánu přimíchat do krému drcené vlašské ořechy. Poradíte mi, prosím, kde se mohla stát chyba a zda to s oříšky bude fungovat? - Děkuji předem za odpověď, Honza M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Často záleží i na značce mascarpone. Já mám ráda to z Lidlu, to se mi nikdy nesrazilo... každopádně, pokud nepotřebujete dort převážet, klidně máslo vynechte a jen vyšlehejte mascarpone s cukrem a bude to stačit

      Vymazat
    2. moc děkuju za odpověd, bylo sice z lídlu, ale zkusím nyní bez másla. Ještě mám jeden dotaz, prosím - peču korpus v silikonové formě a nakyne mi dost dokulata, tím pádem musím hodně odkrojit. Není na to nějaký fígl, nebo je to tím silikonem? Díky J.M.

      Vymazat
    3. Tento korpus je v podstatě klasický piškot, který v plechové formě moc do kulata nejde. Pomůže těsto před pečením nahrnout trochu od středu ke krajům a plechové formě nenatírám boky, protože se pak to těsto na ty boky lépe nalepí a korpus je pak hezky rovný (na svislici). Takže bych tipla, že to fakt bude tím silikonem....

      Vymazat
  25. Marcelko, cim zahustit krem, mam jo moc ridky, mascarpone z lidla 🙁zkousim ho zchladit ale nevim jestli pomůže

    OdpovědětVymazat
  26. Mockrát děkuji za recept na perfektní dort!!!Výborně se podle receptu dělal, povedl se, všem moc chutnal!Jiný už prý nechtějí!

    OdpovědětVymazat
  27. Dort mi vůbec nevyskočil, i když jsem dělala podle postupu, čím to může být?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Duvodu muze byt spoustu, bohuzel vam moc neporadim. Mohl jste pouzit prilia horke maslo,nebo po pridani mouky testo "ubouchat" nesetrnym zamichanim. Pripadne pect na malo stupnu

      Vymazat
  28. Marcelko, studuji popis vašeho dortu, moc se mi líbí. Vnučka bude mít 18 let, chci jí ho upéct. Jen mají rádi čerstvé maliny, pokladu je v menších kouskách do krému. Na růžový krém udělám rozvar jako vy. Nahru dám fondanový papír s její oblíbenou skupinou. Zatím nevím jak. Moc Vám děkuji za recept, jste úžasná. Mějte se krásně. Jana ♥️

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů