čtvrtek 22. února 2018

Slavnostní narozeninový dort - piškot + mascarpone krém

Začalo to celé tím, že kamarádka slavila kulatiny a já byla pozvaná na oslavu pro kamarády. Ráda jsem přijala a protože bylo povolené donést jídlo, hned jsem vymýšlela, co upeču. Asi 3 týdny před oslavou se mi ozval manžel oné kamarádky, jestli bych neupekla dort - jako překvapení. No co jsem měla dělat? Samozřejmě jsem kývla a jelikož mi nechal zcela volnou ruku, mohla jsem to pojmout jakkoliv. Jen měl být větší, tak pro 20 lidí. Nápadů bylo hned několik, ale pak Ivča z  Cat & Cook natočila a zveřejnila video, jak na krásné naháče a bylo jasno - udělám velkou variaci na tohohle krasavce. Jen jsem teda musela ještě dokoupit pár nezbytností - hlavně otočný podnos na dort a velkou cukrářskou kartu.

Oslavenkyně do poslední chvíle o dortu nevěděla a její nadšení a překvapení stálo za to. Dort se líbil jak vzhledově, tak hlavně chutnal. Doma jsem ale moc nadšení nesklidila, protože děti z dortu ochutnaly jen zbytečky krému a nevyužité borůvky a byly velmi zklamané, že já si dort fotím a ony ho nedostanou.. Takže budu muset v blízké době upéct něco podobného nanovo:o)

Dort na fotkách je opravdu velký a má v průměru 30 cm. Jelikož to není moc na malé domácí oslavy, recept jsem upravila na poloviční množství a menší průměr dortu, který po rozkrájení vyjde na 8-12 porcí. Pokud chcete opravdu takhle velký dort, použijte všeho dvojnásobné množství a dortové formy s průměrem 30 cm.


 

 Korpus (forma 20-22 cm)

6 menších až středních vajec (nebo 5 velkých)
150 g cukru krupice
150 g hladké mouky
30 g másla
1 lžička prášku do pečiva
---------------------------------
Troubu rozehřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C). 2 formy o průměru 20 - 22 cm vyložíme pečícím papírem, kraje necháme jak jsou (když je nevymažeme, těsto se na ně přilepí a korpus je hezky rovný, neodskakuje a piškot nevypadá jako kužel). Pokud nemáme dvě formy, upečeme korpus nadvakrát, nebo je nutno mít formu, která je vyšší než 10-11 cm, aby se do ní všechno těsto vešlo. 

Máslo si rozpustíme a necháme trochu zchladnout.

Bílky oddělíme od žloutků, bílky dáme je do čisté, suché mísy. Žloutky odložíme do misky vedle. K bílkům přidáme trochu soli a šleháme do polotuhého sněhu. Pak po lžicích přidáváme za stálého šlehání cukr a vždy počkáme, až se zapracuje do sněhu a pak přidáme další až do spotřebování. Šleháme dál dokud není sníh pevný (po zastavení a zvednutí metly se tvoří pevné ostré špičky, které nemají tendenci stékat ani se ohýbat). 

Opět spustíme šlehač a přidáme první žloutek, necháme ho metlou zapracovat, přilijeme trochu zchladlého másla, pak opět žloutek, další trochu másla a takto až do spotřebování obou surovin.

V suché misce si smícháme hladkou mouku a prášek do pečiva a směs přidáme k vaječné směsi a stěrkou opatrně zapracujeme a vytvoříme hladké těsto. To vylijeme do dvou forem (do každé stejný díl) a pečeme 20 minut. Upečený piškot poznáme tak, že při zatlačení prstem na povrch se nepropadá, ale jemně pruží a po vpíchnutí doprostřed vyjde špejle suchá. 

Formy vyndáme z trouby a necháme 10 minut chladnout na mřížce. Poté objedme nožem boky, sundáme okruží a odstraníme i spodek formy. Necháme na mřížce zcela vychladnout.

Malinová marmeláda

Pokud máte malinovou zavařeninu, není třeba ji v tuto chvíli připravovat, tento krok přeskočte a na finišování dortu použijte asi 4 lžíce vaší marmelády.
250 g mražených malin
25 g cukru krupice
5 g kukuřicného škrobu
-----------------------------------
Do rendlíku vložíme maliny, zasypeme je cukrem a za stálého mícháme přivedeme k varu a pak svaříme asi 5 minut do kaše.  Směs přepasírujeme (abychom se zbavili semínek) a necháme zchladnout. Pak přisypeme škrob, rozmícháme a znovu postavíme na oheň. Za stálého mícháme přivedeme k varu a vaříme ještě asi 1 minutu do zhoustnutí. Přikryjeme folií tak, že se folie dotýká celého povrchu, a necháme zcela vychladnout.

Krém

750 g mascarpone
150 g másla
70-100 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
--------------------------------------
Máslo a mascarpone vyndáme z lednice asi hodinu před přípravou krému, aby máslo dostatečně povolilo a aby měly suroviny stejnou teplotu.

Máslo vložíme do mísy a šleháme asi 10 minut do světlé nadýchané pěny (našlehaná směs musí být téměř bílá, ztratí máslově žlutou barvu). Pak zmenšíme otáčky šlehače a po lžicích zašleháme veškeré mascarpone. Přidáme i vanilku a cukr (ten podle chuti, já dala méně, protože bezlaktozové mascarpone, které jsem použila, je sladší samo o sobě) a naposledy prošleháme.

Sestavení

Připravíme si oba korpusy a jednou je prořízneme - vzniknou tak 4 pláty piškotu. Připravíme si tác, na kterém budeme dort servírovat a na střed rozmažeme malé množství krému a na něj položíme první plát (spodní). Vezeme 1/4 malinové marmelády a rozetřeme ji na piškot (ne až do krajů), následuje asi pětina krému, kterou rovnoměrně rozetřeme po celém plátu a zarovnáme velkým nožem nebo cukrářskou kartou. Položíme druhý plát a postup opakujeme.

Takto se dostame až ke 4. plátu, který nepotíráme marmeládou (ano, ještě 1/4 marmelády zbyla). Nyní máme sestavený dort a zbývá ho potřít krémem a zahladit. Na vršek a boky naneseme čtvrtou pětinu krému (poslední pětina zbývá na finální barvení a zdobení tímto obarveným krémem) a pomocí stěrky a cukrářské karty dort zahladíme a dáme vychladit.

Zbytek marmelády zašleháme do zbylého krému a vznikne růžový krém na pozdější zdobení.

Čokoládová poleva

50 g hořké čokolády (50% kakaa)
30 g másla
----------------------------------------------
Čokoládu a máslo vložíme do misky a ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpustíme. Směs necháme zchladnout tak, aby byla stále tekutá, ale šel v ní udržet prst. Přendáme čokoládu do dávkovací trubičky nebo do malé konvičky na mléko s úzkým hrdlem. Dort vyndáme z lednice a po okrajích ho opatrně polijeme čokoládou, kterou každou chvíli přelijeme i přes okraj, aby začala stékat dolů. Čokoláda je jen na kraji dortu, nepoléváme celou vrchní plochu.

Dort vrátíme do lednice a necháme zatuhnout čokoládovou polevu.

Růžový krém vložíme do pytlíku s potřebnou špičkou (já mám 2D) a na krajích dortu nastříkáme krém do tvaru růžiček (pro návod, jak na takové růžičky hledejte na youtube "rose swirl cake").

Prostředek dortu necháme buď prázdný a nebo na něj vyrovnáme drobnější ovoce, které dopředu posypeme trochou cukru krupice a necháme asi 10 minut stát - ovoce se tak čátečně zakonzervuje a nebude osychat ani se kazit. 



A pár dalších fotek dortů podle receptu, na fotkách níže jsou dorty, které jsem pekla z uvedeného množství ve formě 23cm.



15 komentářů:

  1. je krásný a určitě byl výborný. Určitě bych pekla z dvojité dávky, u nás je vždycky hodně strávníků :-) Hezký den Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Marcelko,
    naprosto dokonalé video od Ivči !
    Takhle to vypadá tak jednodušše, že mám chuť se do toho zítra hned pustit!
    Zrovna se to hodí, maminka mého muže, má narozeniny :-)
    Největší oříšek bude asi pro mě ta stékající čokoláda, aby měla tu správnou hustotu, ale to je asi o tom, že to nebude hned napoprvé, ale chce to více dortů ;-)
    Je to prostě výzva !
    Díky za dokonalý a podrobný návod !

    OdpovědětVymazat
  3. Korpus až na druhý pokus , ale dala jsem ho :-)
    A byl, už není, vynikající !
    Foto mého na instagramu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na postup u korpusu si už stěžovalo víc lidí, tak jsem ho raději přepsala na méně invazivní, který je náročnější pro člověka, ale těsto by spadnout už opravdu nemělo.

      Vymazat
  4. Marcel, přijímám výzvu a zítra peču pro Madlí k narozeninam ☺ jsem zvědavá na výsledek. ptjj

    OdpovědětVymazat
  5. Za tento dort jsem sklidila obrovskou pochvalu. Korpus byl výborný. Krém se mi srazil, tak jsem do něj zkusila vrazit jeden tvaroh a napravil se. Navíc můj brácha má rád tvarohové krémy, takže další pochvala :-) Krém jsem dovnitř obarvila rovnou na růžovo a nahoru jsem ozdobila krémem s trochou čokolády. Poleva je senzační. Na vršek dortu jsem postavila jahody, dort vypadal jak stonehenge :-) Oslavenkyni se líbil a všichni okolo byli nadšení.

    OdpovědětVymazat
  6. Vše se krásně povedlo a dort byl senzační. Děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, mám jeden dotaz. Doma máme pouze formu o průměru 24 cm. Mám nějak navyšovat množství ingrediencí nebo to postačí takto? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buď se smíříte s tím, že dort bude nižší a prokrojený třeba jen dvakrát a nebo dejte všeho tak o 1/4 více.

      Vymazat
  8. Dobrý den, korpus se mi nepovedl. Sníh se krásně vyšlehal, ale při postupném přidávání másla a žloutků úplně spadl. Poradíte, čím by to mohlo být? Díky moc :-) Tento dort je velká výzva :-) Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se přiznám, že fakt nevím. Nejste první, kdo si na to stěžuje, ale já dělám korpusy už několik let tímhle způsobem a vždycky jsou v pohodě.. Mám robota Bosch, je možné, že ruční šlehače mají vyšší otáčky a tu vaječnou směs "ubijou", ale to spíš střílím do boku:o/ Druhá věc, co mě napadá, že máslo byl moc teplé.

      Vymazat
    2. Já právě vždy šlehám žloutky s cukrem a bílky zvlášť, tak jsem chtěla zkusit něco nového :-) A zašlehává se to na nejvyšší otáčky? Taky jsem šlehala v robotu.

      Vymazat
    3. já u svého robota zašlehávám na nejvyšší otáčky, ale on není moc výkonný, co se týče rychlosti, takřže bych doporučila asi otáčky trochu snížit (tak na půlku max. výkonu).

      Vymazat
    4. díky :-) určitě budu zkoušet

      Vymazat