Arašídové sušenky - klasická verze / peanut butter cookies

Sušenky z arašídového másla jsem chtěla vyzkoušet už hodně dlouho. Vždycky jsem si koupila velkou pixlu burákového másla, přinesla jí domů a říkala si, že z ní něco upeču... A třeba po týdnu se rozhodla, že jdu na to, otevřela pixlu a tam tak 50 g... Zdá se, že v naší domácnosti arašídové máslo zazračně sublimuje... Nebo spíš se po lžičkách přemísťuje do nejmenovaných úst... No každopádně tentokrát se mi povedlo máslo uchránit a urychleně z něj něco upéct! A díky tomu vám přináším recept, který chutnal hlavně dětem - klasické arašídové sušenky s podílem klasického másla.








Dávka na 2 velké plechy:

50 g cukru (ideálně třinového)
120 g másla
120 g arašídového másla
1 větší vejce
230 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky soli
------------------------------------------
Do mísy vložíme povolené máslo, arašídové máslo, cukr a utřeme. Přidáme vejce a vanilkový extrakt a zapracujeme.

Vedle smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidáme k máslové směsi a vytvoříme těsto, že kterého jdou tvořit kuličky.

Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Plech vyložíme pečícím papírem. Z těsta tvoříme kuličky asi 3 cm v průměru a pokládáme je na plech tak 5 cm od sebe. Vidličkou zploštíme kuličky na placičky - používáme ideálně vidličku s dlouhými hroty a před každou druhou kuličkou ji poprášíme cukrem moučka, aby se na sušenky nelepila.

Plech vložíme do trouby a pečeme asi 10 minut. Sušenky necháme vychladnout na plechu a následně skladujeme ve vzduchotěsné nádobě maximálně 2 týdny.


Zdroj: https://www.aheadofthyme.com/2016/04/the-best-soft-and-chewy-peanut-butter-cookies/

Komentáře

  1. Jsou naprosto vynikající. U nás dětem nechutnaly - naštěstí - takže zbyly všechny na mě :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Podobné jsem dělala na Vánoce jako cukroví, chutnaly i proto že mají příjemnou chuť trochu do slana - po všem tom sladkém :-)) Přidala jsem i pár arašídů nasekaných na drobno��

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, dekuji za krasny recept na bezlepkove susenky, jen by mě tedy zajimalo, jak je to prave s tou slanosti, jak "moc" je v susenkach citit. Dekuji a preji krasny den
    Ela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezlepkove? To nejsou!!!

      Vymazat
    2. Tyhle bezlepkové skutečně nejsou, Ela se zřejmě spletla a dala komentář ke špatnému článku. Bez lepku a laktozy jsou tady http://www.pradobroty.cz/2018/02/arasidove-susenky-bez-lepku-laktozy.html

      Vymazat
  4. Chtěla bych vyzkoušet, porovnala jsem obě varianty (lepkovou i bezl.) a v bezlepkové není žádné máslo, kdežto v lepkové 120 g. Čím to? Děkuji moc za info.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tyhle dva recepty jsou celkem odlišné. Ty lepkové jsou takové víc klasičtější máslové sušenky a arašídovou chutí, kdyžto ty bezlepkové jsou víc rustikálnější a udělané i zcela bez mléčné složky (aby je mohli i alergici a silní intoleranti). Není to ten samý recept, který by jen nahradil mouku.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů