Arašídové sušenky bez lepku a laktózy
Arašídové sušenky se dají vyrobit i v čistě bezlepkové a bezlaktozové podobě a potěšíte tak srdce laktozového intoleranta i celiaka:o) Jen v případě, že chcete dodržet 100% bezlepkovost, zvolte bezlepkový prášek do pečiva (ten klasický obsahuje stopy lepku).
Tahle verze s mandlovou moukou chutnala mně osobně ještě víc než ta klasická. Sušenky jsou krásně oříškové, vláčné a mají hrubší strukturu. A jelikož jsem použila "crunchy" verzi burákového másla, mají v sobě kousky arašídů a dodává jim to ještě větší šmrnc:o)
Na 1 velký plech:
120 g arašídového másla (ideálně crunchy varianta - s kouskami arašídů)
100 g mandlové mouky
1 lžička prášku do pečiva (bezlepkového)
50 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce
--------------------------------------------------------------
Do mísy vložíme arašídové máslo, cukr a vejce a pečlivě promícháme do spojité hmoty. Přidáme vanilkový extrakt a mandlovou mouku s práškem do pečiva a vytvoříme mírně lepkavé těsto.
Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Plech vyložíme pečícím papírem. Z těsta tvoříme kuličky asi 3 cm v průměru a pokládáme je na plech tak 5 cm od sebe. Vidličkou zploštíme kuličky na placičky a pak vidličku otočíme o 90° a obtiskneme hroty ještě jednou. Vznikne díky tomu mřízka, která je vidět na fotkách. Používáme ideálně vidličku s dlouhými hroty a před každou kuličkou ji poprášíme cukrem moučka, aby se na sušenky nelepila.
Plech vložíme do trouby a pečeme 8 - 10 minut. Sušenky necháme vychladnout na plechu a následně skladujeme ve vzduchotěsné nádobě maximálně 2 týdny.
Zdroj: http://www.veggiebalance.com/gluten-free-peanut-butter-cookies/
Tahle verze s mandlovou moukou chutnala mně osobně ještě víc než ta klasická. Sušenky jsou krásně oříškové, vláčné a mají hrubší strukturu. A jelikož jsem použila "crunchy" verzi burákového másla, mají v sobě kousky arašídů a dodává jim to ještě větší šmrnc:o)
Na 1 velký plech:
120 g arašídového másla (ideálně crunchy varianta - s kouskami arašídů)
100 g mandlové mouky
1 lžička prášku do pečiva (bezlepkového)
50 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce
--------------------------------------------------------------
Do mísy vložíme arašídové máslo, cukr a vejce a pečlivě promícháme do spojité hmoty. Přidáme vanilkový extrakt a mandlovou mouku s práškem do pečiva a vytvoříme mírně lepkavé těsto.
Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Plech vyložíme pečícím papírem. Z těsta tvoříme kuličky asi 3 cm v průměru a pokládáme je na plech tak 5 cm od sebe. Vidličkou zploštíme kuličky na placičky a pak vidličku otočíme o 90° a obtiskneme hroty ještě jednou. Vznikne díky tomu mřízka, která je vidět na fotkách. Používáme ideálně vidličku s dlouhými hroty a před každou kuličkou ji poprášíme cukrem moučka, aby se na sušenky nelepila.
Plech vložíme do trouby a pečeme 8 - 10 minut. Sušenky necháme vychladnout na plechu a následně skladujeme ve vzduchotěsné nádobě maximálně 2 týdny.
Zdroj: http://www.veggiebalance.com/gluten-free-peanut-butter-cookies/
Máte nááádhernou utěrku! :)
OdpovědětVymazatDěkuju:o) To je pytlíček na pečivo, dala mi ho kamarádka.
VymazatDá se použít místo mandlové mouky normální? Nebo to už mi nebude držet pohromadě?:D
OdpovědětVymazatUčitě dá, pohromadě to držet bude. Ale kdyžtak tu mám i recept na klasické arašídové sušenky - hned o článek níže:o)
VymazatDiky, vyborne! Na oslavě mely uspech �� Iva
OdpovědětVymazatDobrý den, chtěla jsem se zeptat zda lze nahradit cukr třeba xylitolem ?Případně v jakém množství?
OdpovědětVymazatDěkuji
Bohužel s tím nemám osobní zkušenost a nejsem si jistá, jestli xylitol sladí stejně jako cukr.. budete muset vyzkoušet.
Vymazat