Jablečný chlebíček / chlebíček z jablečného pyré

Když jsem viděla únorový Apetit, hned mě zaujaly recepty s jablečným pyré (a nejen proto, že letos máme jablek habakuk a už nevím, co s nimi:o)), navíc jablečné máslo z pomalého hrnce je skvělá věc, ale udělala jsem ho fakt hodně, tak není na škodu ho spotřebovat naráz trochu větší množství, no ne? A tak jsem vybrala recept na jablečný chlebíček a prvně ho upekla jako menší bábovku a podruhé  už jako chlebíček. A abych se přiznala, tak je to fakt dobrota. Lehce kořeněný, báječně nadýchaný a přesto velmi vláčný. Nedovedu si představit, že by někomu nechutnal.

Recept je původně psán jako hrnkový a vy víte, jak moc to nemám ráda, takže jsem ho nejen pro sebe hezky převážila a přepsala i do gramážové podoby. A pokud nemáte jablečné máslo, nesmutněte, použít se dá dětská přesnídávka (a ta se dá koupit v každém obchodě s potravinami) a nebo si uvařte jablečné pyré podle návodu na začátku receptu.




Jako jablečné pyré lze použít buď jablečné máslo z pomalého hrnce, nebo jablečnou přesnídávku pro děti (do ní je lepší přidat cca lžící cukru) případně si uvařit pyré z jablek: Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na menší kousky, posypeme trochou cukru, podlijeme trochou vody a na mírném ohni dusíme pod pokličkou asi 30 minut. Pak jablka rozmixujeme a necháme vychladnout.


Jablečný chlebíček

65 ml oleje (1/4 hrnku)
280 g jablečného pyré (1 hrnek)
100 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu (1/3 hrnku)
1 vejce
100 g cukru krupice (1/2 hrnku)
120 g špaldové mouky (nebo klasické hladké) (1 hrnek)
60 g rozmixovaných ovesných vloček (1/2 hrnku)
1/4 lžičky soli
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
špetka muškátového oříšku
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky kypřícího prášku
hrst rozinek (není nutné)
------------------------------------------------------------------------
 Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Formu na menší biskupský chlebíček postříkáme vodou a vyložíme pečícím papírem (nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou). Můžeme použít i menší bábovkovou formu, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

V jedné míse smícháme olej, jablečné pyré, smetanu, vejce a cukr.

Do druhé mísy dáme mouku, ovesné vločky (ty je nutno předem rozmixovat na mouku), sůl, skořici, hřebíček, muškátový oříšek, jedlou sodu a prášek do pečiva a promícháme.

Suchou směs nasypeme na tekutou a pečlivě promícháme. V tuto chvíli zamícháme i rozinky. Těsto vylijeme do formy a vložíme do rozpálené trouby na 35-45 minut. Propečenost zkoušíme špejlí - pokud vyjde suchá, je chlebíček hotov.

Formu vytáhneme z trouby a necháma asi 30 minut chladit jen tak. Pak chlebíček opatrně vyjmeme z formy a necháme ho zcela zchladnout na mřížce.

Konzumujeme vychladlý, uchováváme v neprodyšné krabičce, aby neokoral. Vydrží několik dní krásně vláčný.



Zdroj: časopis Apetit, únor 2018

Komentáře

  1. Pekla jsem dneska :) Fakt vyborny, vláčny nadychany. Myslim, ze se rozhodne stane rodinnym receptem, jednim z tech porad opakovanych :)

    OdpovědětVymazat
  2. Snadný,jednoduchý recept,všechny suroviny jsme měli doma a během chvilky chlebíček v troubě.Výborný! A oceňoval i synek,že musíme určitě zase někdy udělat...Měli jsme na svačinu a zbyde nám tak na snídani.Několik dnů,jak uvádíte,rozhodně nevydrží :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Supr recept, vezli jsme si ho bez ochutnání doma na hory. :) Ještě mám doma meruňkovou přesnídávku, tak s tím lehce koketuji... Jen to nebude teda jablečný chlebíček... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já bych se nebála a meruňkovou přesnídávku klidně zkusila. Možná to bude trochu kyselejší, tak přidat cukr, ale jinak to bude mít podobné vlastnosti jako ta jablečná:o)

      Vymazat
  4. Bezvadný recept, upekla jsem odpoledne a tak tak zbylo na snidani. Vláčný,voňavý, prostě výborný!

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den,

    šla by místo pyré použít domácí zavařenina? Meruňková?Mám přebytky, potřebuju vyprázdnit spíž..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě šla, pokud je dost slazená, vynechte část cukru, ale jinak to bude jistě stejně dobré:o)

      Vymazat
  6. Tak mě napadlo. Můžu ubrat na cukru a dát místo toho zralý banán? Možná to pak bude potřebovat péct déle. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se ootrebujete zbavit prezraleho bananu, tak uberte spis z jablecneho pyre (a cukr muzete ubrat taky).

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů