pondělí 29. ledna 2018

Jablečný chlebíček / chlebíček z jablečného pyré

Když jsem viděla únorový Apetit, hned mě zaujaly recepty s jablečným pyré (a nejen proto, že letos máme jablek habakuk a už nevím, co s nimi:o)), navíc jablečné máslo z pomalého hrnce je skvělá věc, ale udělala jsem ho fakt hodně, tak není na škodu ho spotřebovat naráz trochu větší množství, no ne? A tak jsem vybrala recept na jablečný chlebíček a prvně ho upekla jako menší bábovku a podruhé  už jako chlebíček. A abych se přiznala, tak je to fakt dobrota. Lehce kořeněný, báječně nadýchaný a přesto velmi vláčný. Nedovedu si představit, že by někomu nechutnal.

Recept je původně psán jako hrnkový a vy víte, jak moc to nemám ráda, takže jsem ho nejen pro sebe hezky převážila a přepsala i do gramážové podoby. A pokud nemáte jablečné máslo, nesmutněte, použít se dá dětská přesnídávka (a ta se dá koupit v každém obchodě s potravinami) a nebo si uvařte jablečné pyré podle návodu na začátku receptu.




Jako jablečné pyré lze použít buď jablečné máslo z pomalého hrnce, nebo jablečnou přesnídávku pro děti (do ní je lepší přidat cca lžící cukru) případně si uvařit pyré z jablek: Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na menší kousky, posypeme trochou cukru, podlijeme trochou vody a na mírném ohni dusíme pod pokličkou asi 30 minut. Pak jablka rozmixujeme a necháme vychladnout.


Jablečný chlebíček

65 ml oleje (1/4 hrnku)
280 g jablečného pyré (1 hrnek)
100 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu (1/3 hrnku)
1 vejce
100 g cukru krupice (1/2 hrnku)
120 g špaldové mouky (nebo klasické hladké) (1 hrnek)
60 g rozmixovaných ovesných vloček (1/2 hrnku)
1/4 lžičky soli
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
špetka muškátového oříšku
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky kypřícího prášku
hrst rozinek (není nutné)
------------------------------------------------------------------------
 Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Formu na menší biskupský chlebíček postříkáme vodou a vyložíme pečícím papírem (nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou). Můžeme použít i menší bábovkovou formu, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

V jedné míse smícháme olej, jablečné pyré, smetanu, vejce a cukr.

Do druhé mísy dáme mouku, ovesné vločky (ty je nutno předem rozmixovat na mouku), sůl, skořici, hřebíček, muškátový oříšek, jedlou sodu a prášek do pečiva a promícháme.

Suchou směs nasypeme na tekutou a pečlivě promícháme. V tuto chvíli zamícháme i rozinky. Těsto vylijeme do formy a vložíme do rozpálené trouby na 35-45 minut. Propečenost zkoušíme špejlí - pokud vyjde suchá, je chlebíček hotov.

Formu vytáhneme z trouby a necháma asi 30 minut chladit jen tak. Pak chlebíček opatrně vyjmeme z formy a necháme ho zcela zchladnout na mřížce.

Konzumujeme vychladlý, uchováváme v neprodyšné krabičce, aby neokoral. Vydrží několik dní krásně vláčný.



Zdroj: časopis Apetit, únor 2018

5 komentářů:

  1. Pekla jsem dneska :) Fakt vyborny, vláčny nadychany. Myslim, ze se rozhodne stane rodinnym receptem, jednim z tech porad opakovanych :)

    OdpovědětVymazat
  2. Snadný,jednoduchý recept,všechny suroviny jsme měli doma a během chvilky chlebíček v troubě.Výborný! A oceňoval i synek,že musíme určitě zase někdy udělat...Měli jsme na svačinu a zbyde nám tak na snídani.Několik dnů,jak uvádíte,rozhodně nevydrží :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Supr recept, vezli jsme si ho bez ochutnání doma na hory. :) Ještě mám doma meruňkovou přesnídávku, tak s tím lehce koketuji... Jen to nebude teda jablečný chlebíček... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já bych se nebála a meruňkovou přesnídávku klidně zkusila. Možná to bude trochu kyselejší, tak přidat cukr, ale jinak to bude mít podobné vlastnosti jako ta jablečná:o)

      Vymazat
  4. Bezvadný recept, upekla jsem odpoledne a tak tak zbylo na snidani. Vláčný,voňavý, prostě výborný!

    OdpovědětVymazat