pondělí 20. března 2017

Tuňáková pomazánka

Tuňáková pomazánka je asi ta nejjednodušší pomazánka, co znám. Potřebujete přesně tři ingredience a nic víc. Směs se nemusí ani dosolovat, tuňák totiž vše ochutí tak, jak má. A na oslavách má úspěch. Kdo nemá rád kukuřici, nemusí ji přidávat a jednohubky pak stačí ozdobit půlkou cherry rajčátka a nebo plátkem kapie.


čtvrtek 16. března 2017

Sladké vafle

Můj muž miluje vafle a čas od času si povzdychl, že si je nemůže udělat doma. A tak jsem mu na podzim k narozeninám darovala vaflovač a jali jsme se zkoušet recept za receptem. Pokaždé nám ale vyšly vafle gumové (některé i ne příliš dobré), až jsem narazila na recept Moniky Brýdové a bylo vymalováno. Vafle skvěle chutnají a navíc, když se nechají správně vychladnout, jsou relativně křupavé (nečekejte oplatku, ale je to to nejkřupavější, co se nám povedlo vytvořit). Dáváme si je o víkendu ke snídani, čas od času ke svačině a okouzlily zatím každého, kdo je ochutnal... Nečekejte, že se jedná o něco dietního, je v nich pořádná porce másla, cukru a mouky, ale bez toho to prostě nebylo ono... :o)




čtvrtek 2. března 2017

Špenátové lívance plněné sýrem


Být foodblogerkou není jen o tom psát recepty a fotit, občas vás pozvou na nějakou akci a poznáte se s dalšími podobnými nadšenci a vzájemně se inspirujete. Mně se to stalo na poslední akci s Emco - na sporáku jsem vařila s milou blondýnkou a daly jsme se do řeči o našich stravovacích problémech (ona nemůže lepek, já laktózu). A pak jsem ochutnala její špenátové lívance a absolutně mě nadchly! Měkkoučké, chuťově báječné a když se konzumují teplé, sýr ještě trochu teče. Musela jsem je hned ozkoušet doma, vychytat konkrétní gramáže surovin a teď můžu recept přinést i vám.  A já tímto děkuji Monice (na instagramu jako @celiaxmoni), protože mě naučila super jídla třeba na večeři (klidně i na snídani a nebo oběd):o))

Recept obsahuje ovesné vločky jemné - tzn. už jemně namleté, pokud máte jen klasické, vločky si předem namelte, aby byly alespoň z části nalámané. A pokud máte doma nějakého člena, kterému vločky nevoní (u nás je to syn), použijte polohrubou mouku nebo třeba špaldovou. Mám ozkoušeny obě varianty a obě jsou moc dobré. Pokud použijete mouku, s těstem se lépe pracuje.

Špenát lze použít čerstvý i mražený (taky ozkoušeno obojí), pokud kupujete špenátový protlak, tak i ten můžete směle použít, protože tahle surovina se do těsta mixuje na kaši.