neděle 19. února 2017

Ovesné bliny se špenátem a míchanými vejci

Včera se konal druhý workshop s firmou Emco, tentokrát jsem se ho mohla účastnit i já a bylo to moc fajn dopoledne (a část odpoledne). Podmínkou byl vlastní recept z konkrétních surovin (prim hrály samozřejmě ovesné vločky Emco), na jehož vymyšlení jsme měly 14 dní. Každá z nás pak svůj recept ukuchtila přímo na místě a my ostatní jsme mohly nakouknout pod pokličku ostatních blogerek a hlavně vše ochutnat. A že bylo co ochutnávat!

Já si celkem lámala hlavu, protože jsem dva recepty vymýšlela už na předchozí kolo a zdá se, že v poli sladkých snídaňových jídel jsem se trochu vyčerpala. Navíc jako sladidlo byl povolen jen datlový sirup a já ze sirupu prostě nerada peču (přijde mi ho škoda a navíc ten datlový sirup má svou specifickou chuť). A tak jsem na to šla jinak a vymyslela slanou verzi (však já stejně snídám hlavně naslano) - tak trochu v anglickém stylu. Ovesný blin (prostě lívaneček), na něm trocha špenátu a vše završují míchaná vejce. Netvrdím, že takhle snídám každé ráno, ale o víkendu, když je čas na přípravu - proč ne?:o) Dle reakcí ostatních účastnit jsem nebyla jediná, komu takováhle snídaně chutnala:o) A kdo nehcce takto snídat, může si bliny připravit k večeři (jako my, když jsme doma tohle jídlo testovali).


čtvrtek 16. února 2017

Honzovy buchty

Poslední měsíc na mě na instagramu a facebooku odevšak vyskakují kynuté buchty. Peče je snad každý. Já tenhle druh pečiva nemám moc v lásce. Buchty bývají většinou celkem suché, náplně moc nemají.. Já vždycky raději sáhla po koláčích, kde bylo na první pohled vidět, jestli mají náplně hodně nebo málo. Ale tak když je všichni tak milují a i manžel se v poslední době opakovaně zmínil, že by si je zase po delší době dal, upekla jsem je. Ale podle sebe - s pořádou dávkou tuku (jak vevnitř, tak zvenčí) a hlavně nacpané náplněmi k prasknutí. A musím uznat, že tento způsob upečených buchet "honzovek" zdá se mi velmi přijatelný až výtečný!

V receptu jsem vycházela z dukátových buchtiček podle Vaňka, jen jsem ubrala něco másla (s těstem se jinak hůř pracuje, když se do něj má balit náplň) a náplní je tolik, aby vyšlo půl pekáče tvarohových a půl makových.  Základem úspěchu je hlavně tuk - před pečením na pomazání použijte sádlo, buchty jsou pak krásně od sebe a jsou vláčnější a fakt nejsou divně cítit (a to říkám já, která by chleba namazaný sádlem nepozřela, ale v pečených věcech je prostě sádlo fakt moc dobré). Pokud byste měli echt odpor, tak mašlujte máslem. A nezapomeňte ani na finální potření máslem a rumem, dodá buchtám šmrnc, který těm kupovaným většinou chybí.