neděle 29. ledna 2017

Jablečný koláč s tvarohem

Tenhle koláč ležel na blogu už dlouho skoro zapomenutý, ale protože jsem věděla, že je dobrý, rozhodla jsem se ho po delší době znovu upéct a přefotit. Je výborný do podzimních plískanic ale i teď do mrazů, kdy ze zásob jablek občas taháte kousky, které nikdo nechce jíst jen tak syrové. A pokud jste jako já a neradi vyhazujete byť ošklivé, ale nezkažené jídlo, můžete strupatá nebo moučná jablka upotřebit do téhle dobroty.

Na recept není potřeba nic šlehat nebo zdlouhavě třít, ingredience jsou rozepsané i na hrnky a lžíce, takže je tenhle koláč dobrý i pro začínající pekařky bez pořádného vybavení, nebo třeba na chatu.


 

čtvrtek 12. ledna 2017

Bramboračka

Bramboračka je typická česká polévka a zná ji snad každý. Já si oblíbila recept z kuchařky Romana Vaňka. Poléva je hustá, sytá a plná zeleniny, takže s chlebem vystačí na vydatnou večeři. Jediný spor doma vedeme o houby. Já houby moc nejím, syn je také nechce, ale manžel je v bramboračce miluje. A tak se u nás houby do polévky při vaření nedávají a manželovi je dávám až přímo do naservírovaného talíře. A nestěžuje si:o)



pátek 6. ledna 2017

Perníčkovo-karamelový sirup

Taky milujete kávu s obří mléčnou čepicí a čas od času si chcete zpříjemnit zážitek nějakým ovoněním? Coffee nazi by vás možná ukamenovali, že kafe se pije zásadně bez cukru a bez mléka, ale já vás chápu:o) Já kávu bez mléka nevypiju a někdy zatoužím po něčem navíc. Velké kávové řetězce na zimu přicházejí s perníčkovým latté, ale když máte intoleranci laktozy a sojové mléko nechcete (nebo prostě nemůžete), tak se zdá, že vám nebude pomoci a tuhle dobrotu si budete muset odpustit.. Mně vytrhla trn z paty Martina z Sugartown, když zveřejnila recept na sirup na perníkové latté. Hned na první pokus mi dost chutnal a mé zimní kávy měly skvělý šmrnc. Tak skvělý, že jsem sirup rozdala všude po okolí včetně učitelek ze synovy školky:o)) Recept jsem si maličko upravila (už proto, že při mé šikovnosti se mi dařilo karamel v půlce případů přepálit a výsledek letěl do záchodu).
A po necelém měsíci přidávám tip, jak připravit karamel, aniž byste ho spálili. Pomohl mi pořad Kuchař ví na stream.cz. Stačilo málo a přepálený karamel nehrozí:o) Takže pokud vás zarazí, že cukr nepálím hned od začátku nasucho, je to právě onen zlepšovák od pana Marcína. Zkuste to, fakt to funguje a karamel nezkazí ani naprostý začátečník!

A pokud nepijete kávu, tak si sirup stejně vyzkoušejte. Je skvělý na lívance, do kaší či do jogurtu.





čtvrtek 5. ledna 2017

Jablečný koláč s rumem

Koláč s jablky a rumem se báječně hodí  do povánoční atmosféry (a kuchyně). Už třeba proto, že tuzemák má po Vánocích doma téměř každý a málokdo ho pije jen tak. A pokud milujete vinné hvězdičky obalované ve skořicovém cukru, určitě vám celkem dost tohohle cukru zbylo (a já jsem spořivá a cukr z obalování nevyhazuju, ale schovávám). A skořicový cukr a rum tvoří základ (společně s jablky) tohohle koláče. I když na kráse moc nepobral, mohl by vás přesvědčit příjmenou chutí, jednoduchostí postupu a nenáročností na suroviny. Doporučuji ho dělat spíše do jednotlivých mističek, protože se hodně špatně porcuje a lépe vypadá, když si ho každý konzumet rozrýpe pěkně sám:o))

Recept jsem měla na blogu už dlouho, ale možná díky nezajímavé fotce skoro zapadl do propadliště dějin. Dnes jsem ho teda raději přefotila, protože si to dle mého názoru zaslouží:o)